Volumul de spatii de birouri pre-inchiriate in prima jumatate din 2018 s-a ridicat la aproximativ 79.000 mp, de 2,6 ori mai mare fata de media semestriala din 2017, care a fost de 30.000 mp. In total, in primul semestru din 2018, tranzactiile de inchirieri, pre-inchirieri si expansiuni s-au ridicat la un total de 141.000 mp in semestrul I al acestui an, in crestere cu 24% fata de volumul mediu semestrial din anul precedent, potrivit unei analize a companiei de consultanta imobiliara Esop Consulting.

In afara de pre-inchirieri, o usoara crestere s-a mai inregistrat pe segmentul expansiunilor, cu 18,6%, in timp ce inchirierile in imobile existente au inregistrat o scadere cu 34%, la 47.200 mp in S1 2018, fata de media semestriala de 71.500 mp din 2017.

"Volumul pre-inchirierilor din primul semestru al acestui an este in ascensiune, datorita cresterilor anuale a livrarile de spatii de birouri cu peste 75%, atat in anul 2018, cat si in 2019. Ne asteptam la o perioada dinamica in continuare pe segmentul pre-inchirierilor", declara Alexandru Petrescu, managing partner la Esop Consulting l Corfac International.

Cladirile de spatii de birouri de clasa A, finalizate in S1 2018 sau aflate inca in constructie au atras in S1 peste 60% din totalul tranzactiilor de profil din Bucuresti, tranzactii excluzand renegocierile.

Proiectele de spatii de birouri de clasa superioara aflate in constructie, precum AFI Tech Park, Ana Tower, Campus 6, Day Tower, Expo Business Park, Globalworth Campus, The Bridge, Orhideea Towers, Unirii View, au atras atentia unor mari chiriasi de spatii, cum sunt Enel, PWC, London Stock Exchange, Superhippo, Schlumberger, Dell, Mercury 360, Knauf, World Class, UPC. Unele dintre aceste companii, precum London Stock Exchange si va deschide primele sale birouri in Romania, in spatiile pre- inchiriate in primul semestru si care vor fi livrate in perioada urmatoare.

Proiectele The Bridge si Day Tower au atras chiriasii care au pre-inchiriat cele mai mari suprafete in primul semestru din 2018, respectiv o suprafata totala de 20.500 mp si de 11.500 mp. Celelalte proiecte au inregistrat pre-inchirieri variind intre 5.000-9.000 mp.

Cele mai multe companii care au pre-inchiriat spatii de birouri in primul semestru din acest an au ales zona Centru-Vest, in noul pol de business Orhideea - Grozavesti - Politehnica - Tudor Vladimirescu, suprafata tranzactionata aici fiind de 41.000 mp (reprezentand 52% din total de 78.600 mp pre-inchiriati in S1 2018).

In aceasta zona se afla de altfel cele mai multe proiecte de spatii de birouri de clasa superioara care au termene de livrare apropiate, in 2018-2019: Campus 6, The Light, Business Garden Bucharest, The Bridge, Orhideea Towers, AFI Tech Park. Pe locul doi in cadrul pre-inchirierilor din prima jumatate a anului se afla zona Centru-Nord, cu o pondere de 26%, iar pe locul trei se afla zona ultracentrala cu o pondere de 22%.

Sursa foto: LaineN / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri