In afara de pre-inchirieri, o usoara crestere s-a mai inregistrat pe segmentul expansiunilor, cu 18,6%, in timp ce inchirierile in imobile existente au inregistrat o scadere cu 34%, la 47.200 mp in S1 2018, fata de media semestriala de 71.500 mp din 2017.

"Volumul pre-inchirierilor din primul semestru al acestui an este in ascensiune, datorita cresterilor anuale a livrarile de spatii de birouri cu peste 75%, atat in anul 2018, cat si in 2019. Ne asteptam la o perioada dinamica in continuare pe segmentul pre-inchirierilor", declara Alexandru Petrescu, managing partner la Esop Consulting l Corfac International.

Cladirile de spatii de birouri de clasa A, finalizate in S1 2018 sau aflate inca in constructie au atras in S1 peste 60% din totalul tranzactiilor de profil din Bucuresti, tranzactii excluzand renegocierile.

Expozitiei va cunoaste din...
Citeste si: Expozitiei: Harta dezvoltarilor de birouri care vor redefini Capitala

Proiectele de spatii de birouri de clasa superioara aflate in constructie, precum AFI Tech Park, Ana Tower, Campus 6, Day Tower, Expo Business Park, Globalworth Campus, The Bridge, Orhideea Towers, Unirii View, au atras atentia unor mari chiriasi de spatii, cum sunt Enel, PWC, London Stock Exchange, Superhippo, Schlumberger, Dell, Mercury 360, Knauf, World Class, UPC. Unele dintre aceste companii, precum London Stock Exchange si va deschide primele sale birouri in Romania, in spatiile pre- inchiriate in primul semestru si care vor fi livrate in perioada urmatoare.

Proiectele The Bridge si Day Tower au atras chiriasii care au pre-inchiriat cele mai mari suprafete in primul semestru din 2018, respectiv o suprafata totala de 20.500 mp si de 11.500 mp. Celelalte proiecte au inregistrat pre-inchirieri variind intre 5.000-9.000 mp.

Cele mai multe companii care au pre-inchiriat spatii de birouri in primul semestru din acest an au ales zona Centru-Vest, in noul pol de business Orhideea - Grozavesti - Politehnica - Tudor Vladimirescu, suprafata tranzactionata aici fiind de 41.000 mp (reprezentand 52% din total de 78.600 mp pre-inchiriati in S1 2018).

In aceasta zona se afla de altfel cele mai multe proiecte de spatii de birouri de clasa superioara care au termene de livrare apropiate, in 2018-2019: Campus 6, The Light, Business Garden Bucharest, The Bridge, Orhideea Towers, AFI Tech Park. Pe locul doi in cadrul pre-inchirierilor din prima jumatate a anului se afla zona Centru-Nord, cu o pondere de 26%, iar pe locul trei se afla zona ultracentrala cu o pondere de 22%.

Esop Consulting: O suprafata...
Citeste si: Esop: O suprafata record de birouri tip boutique, livrate in 2018-2019

Sursa foto: LaineN / Shutterstock