Pe fondul unei evolutii modeste a economiei in prima parte a acestui an si al stagnarii preturilor la locuinte, ultimele sase luni ar putea aduce, la nivel national, o scadere semnficativa a numarului de tranzactii cu apartamente. Mai mult, odata cu inasprirea conditiilor de creditare, ceea ce are deja un impact major asupra celor aflati la prima achizitie a unei case, o parte dintre proprietari vor decide retragerea de la vanzare si inchirierea proprietatilor, apreciaza Dorel Nita, head of data and research, in cadrul Imobiliare.ro.

"Am intrat in a patra luna consecutiva in care sunt mai putine tranzactii inregistrate la ANCPI (Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara - n.r.) fata de anul anterior. Exista mai putina cerere in piata daca oamenii sunt mai reticenti si au acces mai putin facil la finantare. Insa, in general, odata cu inasprirea creditarii cel mai mult de suferit au acele segmente cu posibilitati limitate de achizitie. Probabil ca tinerii vor fi cei mai afectati. In acelasi timp, pe segmentul de proprietati rezidentiale vechi oferta a scazut continuu in ultimii ani, in timp ce pe segmentul de locuinte noi se construieste din ce in ce mai putin, dovada ca multe dintre proiectele anuntate recent pe piata ajung sa fie vandute inca din faza de proiect", afirma Dorel Nita (foto).

Potrivit datelor publicate de Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI), in al doilea trimestru din 2018 au avut loc 151.481 de vanzari de imobile, ceea ce reprezinta o scadere de 1,3% fata de perioada similara a anului trecut. Totusi, in primul semestru din 2018 au fost vandute 300.432 de imobile, cu 6,2% peste nivelul inregistrat in primul semestru din 2017, datorita cresterii de peste 15% consemnate in T1 2018.

Spre comparatie, in prima jumatate a anului 2017, in Romania au fost inregistrate 282.810 astfel de operatiuni. Date fiind actualele conditii de piata, este posibil ca tendinta de scadere a volumului de tranzactii sa se perpetueze si in a doua jumatate a anului, potrivit Imobiliare.ro.

Imobiliare.ro: Numarul de cumparatori de locuinte a scazut cu 8% in Capitala

"In conditiile inaspririi conditiilor de creditare si diminuarii veniturilor reale ale populatiei, in marile orase a fost consemnata, pentru prima data in ultimii trei ani, o scadere a cererii pentru proprietati rezidentiale. In comparatie cu anul trecut, datele Analize Imobiliare releva ca in piata au fost cu 5% mai putini potentiali cumparatori. Cel mai mare declin din acest punct de vedere, respectiv 15%, a avut loc in Constanta, aceasta fiind urmata de Bucuresti, cu -8%. In Cluj-Napoca, insa, cererea este cu 21% mai mare fata de anul anterior", spune Dorel Nita.

Din punct de vedere al volumului, Capitala are insa in continuare cel mai mare apetit pentru achizitia de locuinte, aceasta ajungand, in al doilea trimestru al anului, la aproximativ 77.000 de persoane care au cautat activ apartamente si case de vanzare.

"Incepand din a doua jumatate a anului trecut, ritmul de crestere a preturilor proprietatilor rezidentiale a incetinit din cauza volatilitatii cererii pe segmentul Prima Casa, din cauza scaderii ofertei de proprietati existente, precum si numarului insuficient de locuinte nou-construite. Ritmul anual de crestere a preturilor locuintelor (atat apartamente, cat si case) s-a situat, in al doilea trimestru din 2018, la 4,7%, fata de 6,4% in trimestrul anterior. Raportat la primele trei luni ale anului, proprietatile rezidentiale au fost, in medie, cu 1,4% mai scumpe", arata analistul Imobiliare.ro.

In opinia sa, o alta tendinta ce poate fi observata pana acum in 2018 este evolutia "dezamagitoare" a sectorului constructiilor, dupa cum reiese din cele mai recente date publicate de Institutul National de Statistica (INS). Astfel, in primele cinci luni ale anului, volumul lucrarilor de constructii a scazut comparativ cu perioada similara din 2017 cu 1,3% (ca serie bruta), in vreme ce sectorul rezidential a consemnat din acest punct de vedere un recul de 25,8% (tot ca serie bruta). De mentionat este ca, anul trecut, sectorul rezidential crestea cu 75% in aceeasi perioada.

"In trimestrul al doilea din 2018 a avut loc si un usor recul al vanzarilor. Presiunile evidentiate mai sus au dus la o scadere anuala cu 1,3% a numarului de tranzactii, care au ajuns la 151.481. Totusi, in primul semestru din 2018 au fost vandute 300.432 de imobile, cu 6,2% peste nivelul inregistrat in primul semestru din 2017, datorita cresterii de peste 15% a volumului de tranzactii din primul trimestru", adauga Dorel Nita.

Ca urmare, pe fondul unei evolutii modeste a economiei in prima parte a acestui an, asteptarea Analize Imobiliare pentru a doua jumatate din 2018 este ca, la nivel national, vor avea loc mai putine tranzactii, in contextul stagnarii cresterii preturilor.

"In actualele conditii de piata, estimam ca, din cauza inaspririi conditiilor de creditare si diminuarii ofertei de proprietati rezidentiale, tinerii vor avea cel mai mult de suferit, precum si cei aflati la prima achizitie a unei case. O parte dintre potentialii cumparatori isi vor amana decizia de cumparare si vor opta, in schimb, pentru inchirierea unei locuinte - cu atat mai mult cu cat preturile de vanzare au crescut pana acum intr-un ritm mai alert decat chiriile, atat in Bucuresti, cat si in marile orase. Pe de alta parte, o parte dintre proprietari vor decide retragerea de la vanzare si inchirierea proprietatilor", conchide analistul Imobiliare.ro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri