Cu tranzactii imobiliare de 386 milioane de euro in primul semestru din acest an, piata locala a fost mai activa decat cele din Ungaria si Slovacia, conform calculelor si estimarilor Cushman & Wakefield Echinox. Cu toate acestea, volumul investitional a fost in scadere cu 27% fata de perioada similara a anului precedent, moment in care pe piata locala s-au realizat tranzactii in scop investitional cu o valoare de 530 de milioane de euro.

Aceasta scadere vine pe fondul unui numar substantial de tranzactii care nu au fost semnate pana la 30 iunie, eventuala concretizare a acestora in cea de-a doua jumatate a anului urmand sa impulsioneze piata spre un nivel al tranzactiilor comparabil cu cel atins in 2017, de circa 1 miliard de euro.

La nivelul Europei Centrale si de Est, piata locala a atras 7,6% din volumul total de investitii de 5,1 miliarde de euro consemnat in Polonia, Republica Ceha, Slovacia, Ungaria si Romania. Primul loc a fost ocupat de Polonia (3,2 miliarde de euro, avand o cota de 64,1%), pe pozitia a doua situandu-se Cehia cu 910 milioane de euro (18%). Romania s-a pozitionat pe locul 3 in zona ECE, cu o cota de piata peste Ungaria (7%) si Slovacia (3,3%).

"Dupa o lunga perioada in care o serie de noi investitori au monitorizat piata imobiliara din Romania, analizand posibile investitii, ultimele luni ale anului 2017 si prima jumatate a lui 2018 au consfiintit aparitia unui nou capital tranzactional. Aceasta tendinta investitionala va continua si in a doua jumatate a anului, astfel ca vom mai vedea stiri cu privire la intrarea unor noi investitori pe piata locala, arata Tim Wilkinson (foto), partner, capital markets, C&W Echinox.

In opinia sa, "pe masura ce randamentele imobiliare continua sa scada in pietele mai dezvoltate din Europa Centrala si de Est, Romania va beneficia de o tendinta naturala a investitorilor de a se orienta mai spre Est pentru o rentabilitate mai ridicata, in conditiile unei piete cu un grad de risc acceptabil. In acest context, Romania reprezinta o varianta atractiva. Volumul investitional este important, dar consideram ca pe termen lung numarul si diversitatea investitorilor care intra pe piata vor fi si mai importante".

Cushman: 93% din volumul de investitii, generat de tranzactii cu proprietati din Bucuresti

La nivel local, cel mai activ sector a fost cel de office, cu o pondere de 66% din volumul total, urmat de cel de retail (29%), in vreme ce aportul sectoarelor de hospitality si industrial a fost unul redus (3%, respectiv 1%). Din punct de vedere al locatiei, 93% din volumul de investitii a fost generat de tranzactiile cu proprietati din Bucuresti, o serie de tranzactii fiind inregistrate si in orase regionale, precum Cluj-Napoca si Brasov.

Cea mai mare tranzactie din punct de vedere valoric a fost incheiata de Lion's Head Investments, un joint-venture intre Old Mutual si AG Capital din Africa de Sud, care a achizitionat Oregon Park, cu o suprafata de 70.000 de metri patrati inchiriabili din zona Barbu Vacarescu - Floreasca.

Aceasta tranzactie reprezinta un nou record pentru piata locala, fiind cea mai mare din segmentul de office, precum si prima incheiata de Old Mutual in Romania, consolidand pozitia investitorilor sud-africani din piata imobiliara locala. De altfel, recent a fost anuntata si vanzarea proiectului The Bridge din zona Orhideea, tranzactie care odata finalizata va seta un nou prag de pret.

De asemenea, CA Immo a achizitionat cladirea de birouri Campus 6.1 de la Skanska pentru 53 de milioane de euro, prima tranzactie realizata de CA Immo in Romania dupa aproape 10 ani. In ceea ce priveste retailul, cea mai relevanta tranzactie a fost achizitionarea parcului de retail Militari Shopping din Bucuresti pentru 95 milioane de euro de catre un alt grup de investitori sud-africani - Prime Kapital si MAS Real Estate.

Cushman & Wakefield Echinox este o companie de consultanta imobiliara de top pe piata locala, activand in toate segmentele pietei imobiliare. Departamentul de Capital Markets al companiei a fost implicat in 2017 in tranzactii cu active imobiliare din Romania de peste 300 de milioane de euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri