Mindspace, unul dintre liderii globali ce opereaza spatii de co-working creative, a deschis primele sale locatii in Romania in aceasta vara, in trei dintre cladirile Globalworth, pe o suprafata de aproximativ 12.000 metri patrati din Globalworth Campus, City Offices si Bucharest Tower Center din Bucuresti. Desi Romania constituie abia cea de-a saptea tara in care compania ofera solutii pentru spatii de lucru flexibile, pariul lui Itay Banayan, vice-presedinte Real Estate la Mindspace, este ca industria de co-working va continua sa creasca in urmatorii ani, iar Romania, una dintre economiile de varf din Europa de Est, va participa, fara indoiala, la aceasta crestere. "Angajatii au devenit tot mai mobili in ultimii ani - cautand de asemenea flexibilitate in munca. Sustinuti de tehnologie, angajatii moderni pot lucra practic de oriunde".

"Segmentul de spatii de birouri pentru co-working constituie sectorul cu cea mai rapida crestere din domeniul imobiliar in ultimii ani, iar aceasta evolutie este chiar mai dinamica si mai accelerata decat a fost prognozat in urma cu cinci ani. Cererea de spatii de birou flexibile continua, de altfel, sa creasca in fiecare zi si, conform estimarilor realizate de catre companiile de consultanta imobiliara din intreaga lume, ponderea de spatii de birouri destinate co-working ar urma sa ajunga la 30% din volumul total de spatii de birouri la nivel global pana in 2030", spune Itay Banayan (foto), vice-presedinte Real Estate la Mindspace.

In opinia sa, "aceasta schimbare are mult sens, in contextul in care un spatiu de co-working satisface nevoile companiilor si angajatilor lor mult mai bine decat contractele de inchiriere traditionale: costul de ocupare pe angajat este mai redus, iar angajamentul este flexibil. Astfel, companiile nu mai au nevoie sa isi evalueze nevoile de ocupare pe termen lung, iar angajatii sunt mai fericiti si mai productivi. Aceasta categorie incepe sa fie recunoscuta tot mai mult drept sub-sector al clasei de active de spatii de birouri, iar noi proiectam o crestere suplimentara semnificativa. Credem ca fiecare cladire de spatii de birouri va avea in viitor o anumita suprafata transformata in spatii de co-working pe langa alte facilitati".

Mindspace

Compania Mindspace a fost lansata de catre doi fondatori, Dan Zakai si Yotam Alroy, care au identificat o schimbare fundamentala in perceptia asupra ideii de mediu de lucru si ca modelul traditional de spatii de birouri era in esenta depasit. In 2014 au inchiriat doua spatii de birouri intr-o zona foarte atractiva din Tel Aviv pe care le-au transformat in spatii de co-working. De atunci, Mindspace s-a extins la nivel global destul de rapid si dispune in prezent de un numar de 28 de spatii de co-working in sapte tari si 13 orase. Termenul de „Mindspace” a fost ales ca nume de brand, deoarece reflecta atat intelectul, cat si ideea unui spatiu in care mintile luminate s-ar putea intalni pentru a colabora si inova.

"Ne asteptam ca industria de co-working sa continue sa creasca in urmatorii ani, iar Romania, una dintre economiile de varf din Europa de Est, va participa, fara indoiala, la aceasta crestere. S-ar putea sa ne extindem in continuare pe piata - dar nu pot dezvalui in prezent in ce locatii", mai spune Itay Banayan.

Angajatii moderni au devenit tot mai mobili in ultimii ani - cautand flexibilitate in munca. Astfel s-a nascut notiunea de «nomad digital». Sustinuti de tehnologie si smartphone-urile lor, angajatii moderni pot lucra in mod esential de oriunde.

El adauga ca "Romania, in general, si Bucurestiul, in mod particular, privit drept unul dintre cele mai importante hub-uri de spatii de birouri din Europa Centrala si de Est - tin pasul cu trendul global de evolutie intre vechiul si noul spatiu de birouri vazut ca spatiu de servicii. Vedem o cererea mult mai ridicata decat a fost estimata legata de servicii si solutii de spatii de birouri flexible si tehnologizate din partea companiilor nationale si internationale in Bucuresti".

Mindspace

Va fi biroul viitorului modelat de evolutii tehnologice sau de schimbari in mentalitatea angajatilor?

"Cred ca va reprezenta o fuziune a celor doua. Desigur, am vazut ca angajatii au devenit tot mai mobili in ultimii ani - cautand de asemenea flexibilitate in munca. Astfel s-a nascut notiunea de «nomad digital». Sustinuti de tehnologie si smartphone-urile lor, angajatii moderni pot lucra in mod esential de oriunde. In plus, cei din generatia Millennials, care vor reprezenta 50% din forta de munca pana in 2020, au asteptari si comportamente foarte specifice in ceea ce priveste mediul de lucru. Companiile inteligente care concureaza pentru talente, aleg din ce in ce mai mult spatiile de lucru coworking, deoarece sunt capabile sa faciliteze evenimente, cultura si beneficii pentru angajati", arata Itay Banayan.

Potrivit unor studii efectuate la solicitarea Mindspace, de catre firme de cercetare independente, in unele tari europene, intre 25% si 33% din tinerii care fac parte din generatia Millennials au renuntat sa lucreze in spatii traditionale de lucru din cauza designului neatragator sau pe motiv ca sunt nepotrivite stilului lor de lucru'.

"Tinerii cauta spatii de birouri inspiratoare, care permit atat colaborarea, cat si accesul la zone private. Trendul conceptelor de «well-being» si «wellness» are, de asemenea, un impact major si vor continua sa influenteze biroul viitorului. Totul, de la iluminat, la zone de odihna, la combinatia de open space cu spatii private de birouri si evenimente, poate avea un impact asupra bunastarii angajatilor, iar operatorii de spatii de co-working iau in considerare aceste aspecte. Chiriile aferente cladirilor de spatii de birouri trandtionate, aflate in crestere, joaca, de asemenea, un rol, de vreme ce devin din ce in ce mai prohibitive pentru start-up-uri si companii mici", spune managerul Mindspace.

Mindspace

Itay Banayan adauga ca spatiile de co-working ale Mindspace au atras, din punct de vedere al functionalitatii, companii de top precum Spotify, Cheetah Mobile, Microsoft, Samsung si Barclays. In ceea ce priveste partea de design, managerul descrie spatiile de co-working ale Mindspace drept o "expozitie de arta".

"Designerii nostri vor colabora cu artisti locali din Romania pentru a integra puncte de interes relevante din punct de vedere local in spatiile noastre de co-working din Bucuresti. Echipa noastra de proiectare a oprit o data in ultimul moment un producator de caiac din a-si atarna creatia de lemn deasupra canapelelor noastre din San Francisco. Insa, au cumparat padelele de la acesta pentru salonul cu tema nautica din Munchen", conchide managerul Mindspace.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri