Dupa zece ani de la declansarea crizei economice globale, spatiile de birouri moderne de astazi isi concentreaza tot mai mult atentia pe angajati si pe experienta lor atunci cand interactioneaza cu mediul in care isi desfasoara activitatea. Accentul nu se pune numai pe locul de munca fizic, ci mai degraba pe modul in care spatiul il face pe om sa se simta.

Biroul in sine este acum un instrument esential care poate ajuta la atragerea si pastrarea talentelor, prin urmare companiile investesc din ce in ce mai mult in crearea unui spatiu in care angajatului sa ii placa sa isi petreaca timpul si sa lucreze. Nu este vorba in mod specific doar de designul propriu-zis al biroului, ci si de detalii, elemente cheie, lucruri mici si simple cum ar fi: accesul la o ceasca de cafea, capacitatea de a te relaxa intr-o camera special amenajata, posibilitatea de a avea acces la tehnologia si instrumentele disponibile care usureaza modul de lucru. Daca ar fi sa rezumam top trei tendinte in amenajarea spatiilor de birouri la final de 2018, acestea ar fi:

Open space-ul si salile de intalnire

Randurile lungi si nesfarsite ce produc efectul de “o mare” de spatii de birouri (“sea of desks”) nu au de fiecare data impactul dorit de angajator, acela de a incuraja colaborarea intre angajati. De aceea, pentru a distruge monotonia, intre aceste randuri sunt intercalate spatii de intalnire formale sau informale, inchise sau deschise. Aceasta tendinta confera angajatilor un sentiment mai mare de intimitate la locul de munca, creand mai multe optiuni si flexibilitate in a lucra fie in spatiul de birou propriu-zis, fie in spatii ce le permit sa se concentreze mai usor, sau in zone in care pot avea discutii informale cu colegii.

Se remarca, de asemenea, dorinta de remodelare si modificare cu usurinta a spatiilor de lucru, astfel incat sa existe flexibilitate. Partitiile traditionale cu pereti din gips carton devin din ce in ce mai putin populare, in schimbul lor folosindu-se materiale alternative pentru a crea delimitari ale spatiilor, precum pereti din bambus, piese de mobilier (dulapuri metalice sau din lemn), panouri acustice, partitii demontabile, separatoare sau panouri suspendate din materiale fonoabsorbante. De asemenea, daca aceste intreruperi intre randurile de birouri sunt realizate din material textil, ele ajuta din punct de vedere fonic, ingreunand propagarea sunetului. Astfel, se atinge un echilibru intre open space-ul clasic si zonele de lucru alternative, fara a diminua sentimentul de confidentialitate si fara a renunta la acustica.

Daca pana acum, majoritatea salilor de intalnire aveau forma rectangulara, s-a observat un trend in a adopta forma hexagonala. O camera dreptunghiulara va avea intotdeauna “o fata” si “un spate”, pe cand o camera hexagonala echilibreaza aceasta perceptie. Mai mult, un avantaj suplimentar ar fi vizibilitatea sporita atat intre participantii la discutie, cat si in ceea ce priveste materialele expuse pe pereti.

Texturile si culorile

Se folosesc tot mai mult texturile inspirate din mediul natural, de la lemn, piatra, metale, caramida, sau imitatii ale acestora pana la fibre organice si pereti verzi cu muschi, licheni. Acesta este, de fapt, principiul care se afla in spatele Arhitecturii Biofilice, care incurajeaza aducerea elementelor din natura (spatiul exterior), in cadrul biroului (spatiul interior).

Podeaua ce trimite cu gandul la textura lemnului a devenit extrem de populara, alaturi de betonului aparent. Sunt folosite combinatii neobisnuite de materiale: metale, lemn, textile, piatra, folosind variatii subtile ale nuantelor naturale pentru a crea imaginea de profunzime sau pentru a conferi o importanta deosebita spatiilor interioare. In timp ce marmura poate crea o atmosfera retro, oglinzile pot aduce un aer proaspat atunci cand sunt amplasate in locuri inedite, chiar si pe tavan. Ele maresc spatiul si pot orienta privirea in directia dorita.

“Pata de culoare” este mai des intalnita in amenajarile de spatii de birouri, in detrimentul folosirii culorilor stridente pe suprafete mari. Cu cat culoarea este mai vie, cu atat mai mica este suprafata pe care este folosita. Astfel, in loc de o culoare stridenta pentru o canapea dintr-o zona informala, se pot insera doua perne-fantezie colorate. Astfel, realizeaza accente de culoare, fara a crea impresia existentei unei anumite culori in spatiul respectiv.

Tehnologia si lucratul "remote"

Economia fiind in crestere, forta de munca este limitata din ce in ce mai putin de peretii biroului. Companiile incearca astfel sa integreze ultimele inovatii legate de tehnologie pentru a oferi angajatilor flexibilitatea de a lucra de oriunde, oricand, pentru ca din ce in ce mai multi angajati sunt productivi si in alte locuri in afara biroului, lucrand de la distanta. Accesul lor la o conferinta video sau un conf-call nu ar trebui sa ia mai mult de cateva clickuri. Nu mai este pentru nimeni un secret faptul ca spatiile dotate cu tehnologie de ultima generatie reprezenta o modalitate de a pastra si de a imbunatati totodata eficienta si productivitatea fortei de munca.

Unde sa se duca insa angajatul pentru a-si face treaba? Apare un al treilea loc pe langa birou si acasa: un loc usor accesibil, unde atmosfera este relaxata si confortul este la ordinea zilei. Astfel, in ultimii 20 de ani, conceptul de “a merge la o cafenea” pentru a lucra de acolo si a rezolva din taskurile zilnice, a devenit omniprezent in cultura unei forte de munca independente. Acest loc este ca o pauza de la aceeasi patru pereti ai biroului, unde oamenii merg totodata si pentru o doza de interactiune sociala, isi hranesc creativitatea si se refac prin relaxare.

Exista totusi si dezavantaje in ceea ce priveste lucratul din cafenea pentru angajatii care doresc sa fie productivi cateva ore in afara biroului: nu intotdeauna sunt suficiente prize, nivelul de zgomot poate sa nu fie cel ideal sau conexiunea la wi-fi este prea lenta pentru a facilita orice progres in timp real. De aceea, in unele birouri din tara, angajatorii aduc cafeneaua in campus sau chiar in interiorul spatiului de birou, oferind angajatilor o atmosfera autentica si relaxanta in afara open space-ului sau a salilor de conferinte.

Fara a face presiune pe partea de colaborare, acest spatiu poate fi unul ideal, care sa rezolve problema proximitatii cu activele companiei, cum ar fi conexiunile tehnologice si persoanele din departamentele conexe, cauzand mai putin intreruperi si conectari mai rapide.

In concluzie, amenajarea locului de munca a evoluat rapid in ultimii 10 ani si continua sa se schimbe de la an la an, chiar daca nu exista o solutie unica ce se poate aplica la toate companiile. Intr-adevar, tendintele si elementele care s-au dovedit a functiona corespunzator pot fi aplicate oricarei amenajari de birouri, dar fiecare spatiu, indiferent de aceste tendinte, este unic si trebuie sa functioneze optim pentru angajatii respectivei firme.

Combinand armonios esteticul, tehnologia si functionalitatea spatiului, companiile se vor stradui in continuare sa creeze locuri de munca cat mai bune pentru angajati, oferindu-le un mediu care sa bifeze cat mai multe dintre asteptarile acestora.

Sursa foto: ImageFlow / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri