Peste 200.000 metri patrati sunt anuntati pentru livrare, la nivelul stocului de spatii de birouri de clasa A din Bucuresti si marile orase, in urmatorii doi ani, iar cel putin jumatate din aceste spatii vor fi absorbite in 2019, avand in vedere evolutia cererii, estimeaza Andreea Paun, managing partner al companiei de consultanta imobiliara Griffes. Motivul? "Exista astazi in piata cel putin 20-30 de companii, doar in Bucuresti, care pregatesc cresteri de personal si noi proiecte ce implica un take-up de peste 70.000 mp, cu focus pe zonele centrale si din Vestul capitalei"", spune Andreea Paun.

"Avem discutii cu jucatori nou intrati in Romania, din domeniul tehnologiei si a cercetarii, care cauta forta de munca specializata si inalt calificata, care au cereri de spatii nu atat numeroase, cat generoase ca alocare. Astfel, in aceste companii, o echipa de 50-60 de persoane poate ocupa lejer un birou de 1.000 - 1.300 mp, doar pentru ca activitatea lor implica spatiu mare de desfasurare, lucrul cu mai multe monitoare si cu tehnologii, spatii ample pentru recreere si multe zone de comunicatii, cu echipamente specifice", spune Andreea Paun (foto).

Un semnal pozitiv a fost dat de piata inca din prima jumatate a anului, perioada in care volumul spatiilor de birouri pre-inchiriate in prima jumatate din 2018 s-a ridicat la aproximativ 79.000 mp, in Bucuresti, de 2,6 ori mai mare fata de media semestriala din 2017, care a fost de 30.000 mp.

In total, in primul semestru din 2018, tranzactiile de inchirieri, pre-inchirieri si expansiuni s-au ridicat la un total de 141.000 mp in semestrul 1 al acestui an, in crestere cu 24% fata de volumul mediu semestrial din anul precedent.

In afara de pre-inchirieri, o usoara crestere s-a mai inregistrat pe segmentul expansiunilor, cu 18,6%, in timp ce inchirierile in imobile existente au inregistrat o scadere cu 34%, la 47.200 mp in S1 2018, fata de media semestriala de 71.500 mp din 2017.

Printre cele mai asteptate noi livrari de spatii de birouri se numara Campus 6.1, prima cladire din proiectul Campus 6, situata langa Universitatea Politehnica Bucuresti, si AFI Tech Park, tot in zona de Vest. Tot pana la sfarsitul acestui an vor fi livrate si cladirile de birouri Day Tower si Unirii View, amandoua situate in zona Unirii. De asemenea, In zona de Centru-Nord, in acest an se va mai livra o singura cladire, Globalworth Campus B.

Socuri care ar putea influenta cererea de spatii de birouri

"Daca ne referim la socuri negative, nu trebuie sa ne inchipuim neaparat un eveniment izolat. Destabilizarea fiscala, renuntarea la avantajele competitive oferite de catre guvern (ex: subventionarea salariilor in IT, care sustine totusi peste 50% din marii ocupanti de birouri), toti acesti factori ar putea crea un context macroeconomic negativ pentru companiile care au impact in gradul de ocupare a birourilor. Nici schimbarile demografice nu sunt de ignorat, pe o scara a timpului mai indelungata; putem vedea cum natalitatea negativa si migratia talentului in tarile vestice contribuie deja la scaderea populatiei active", adauga managerul Griffes.

Exista insa, in opinia sa, si "lebede negre" pozitive, cum ar fi Brexit-ul. "Au aparut in Bucuresti si Cluj-Napoca companii britanice care isi muta interesul catre centrul si estul Europei ca alternativa pentru anumite servicii, fie ele si de back office, deocamdata", conchide Andreea Paun.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri