2 Octombrie 2018

Romanii nu mai au nevoie de Prima Casa. Au destul CASH pentru locuinte: peste 50% dintre romani vor sa cumpere apartamente cu banii jos



Atunci cand vine vorba despre modalitatea de finantare a achizitiei unei locuinte, 55,1% dintre romani, potrivit unui studiu realizat de catre Storia.ro si OLX Imobiliare, ar opta pentru plata integral cash, in timp ce doar 25,4% pentru un imprumut ipotecar, iar 13,6% pentru un credit Prima Casa. O pondere de 5,7% iau in calcul alte optiuni de finantare, precum schimb de proprietate plus diferenta sau rate la dezvoltator.

De altfel, 47,5% dintre romanii inclusi in cercetare care vor sa apeleze la un credit ipotecar sau Prima Casa ar fi dispusi sa aloce intre 30 si 50% din venitul lunar propriu pentru plata unei rate, in timp ce aproape 47% sunt confortabili cu o rata de pana la 30% din venit. Oricum, multi dintre respondentii care iau in calcul creditarea pentru achizitia unei locuinte au in plan sa contracteze un imprumut pe termen lung, 39,6% dintre acestia optand pentru o perioada cuprinsa intre 20 si 30 de ani, iar 34,3% pentru un interval de 10 pana la 20 de ani. Putin peste 6,5% dintre cei inclusi in cercetare spun ca vor contracta un imprumut pe termen mai scurt, de pana in cinci ani, pentru achizitia unei case.

"Un procentaj insemnat dintre romani intentioneaza sa achizitioneze o locuinta fara sa apeleze la un credit ipotecar si prefera sa apeleze mai degraba la economii sau la vanzarea actualei locuinte. In plus, acestia sunt relativ flexibili in privinta bugetului", declara Dan Puica, real estate business manager, OLX Romania.

Storia.ro: Tipul de locuinte, dicteaza bugetul

De altfel, peste 37% dintre romanii care vor sa cumpere o casa sau un apartament isi stabilesc bugetul pentru o astfel de achizitie in functie de suma cash de care dispun: din fonduri personale sau bani obtinuti din vanzarea unei alte proprietati. Aproape 27% dintre acestia spun ca tipul de locuinta pe care intentioneaza sa o cumpere dicteaza, in realitate, bugetul.

Pe de alta parte, o pondere de 23,1% dintre romanii inclusi in cercetare au aratat ca ponderea unei potentiale rate in venitul disponibil lunar este cel mai important criteriu pe care il iau in calcul atunci cand contureaza suma pe care sunt dispusi sa o cheltuiasca pentru o locuinta. 12,1% au spus ca bugetul este direct dependent de banii pe care ii pot obtine din surse de finantare precum creditele ipotecare sau de tip Prima Casa.

Odata ce au stabilit un buget, romanii sunt insa greu de convins sa se abata de la el: chiar daca au gasit o locuinta care sa le placa, 42,2% dintre respondenti prefera sa reia prospectarea pietei rezidentiale daca pretul acesteia depaseste bugetul stabilit initial, in timp ce 35,6% dintre ei spun ca sunt dispusi sa mai aloce cel mult 10% in plus daca totusi locuinta indeplineste toate celelalte asteptari pe care le au. Aproape 14% dintre romani au indicat ca sunt flexibili in ceea ce priveste bugetul si ca nu si-au stabilit o suma concreta pentru achizitia unei locuinte.

Storia.ro este o platforma de anunturi dedicata exclusiv sectorului imobiliar, lansata de OLX. Cu peste 130.000 de anunturi, Storia.ro ofera peste 50 de filtre de cautare, o harta completa a zonei alese cu puncte de interes multiple, precum si un comparator de preturi specifice fiecarei regiuni in parte. Platforma se poate accesa atat de pe desktop, cat si din aplicatiile mobile iOS si Android.



Citeste si