Investitia intr-o locuinta premium nu reprezinta intotdeauna alegerea unui spatiu de locuit, ci doar inchirierea spatiului pentru obtinerea unui profit. Cei care se gandesc sa inchirieze astfel de proprietati aleg de cele mai multe ori utilizarea in scop personal, dar sunt si investitori care se orienteaza spre amenajarea spatiului pentru birouri.

In ultimii ani, piata imobiliara premium din Romania s-a dezvoltat continuu, iar pentru urmatorii ani sunt planificate noi proiecte rezidentiale premium in zonele Primaverii si Kiseleff, care vor oferi o calitate a stilului de viata, confort, integrarea tehnologiei in constructie, eficienta energetica, proximitate fata de zonele de interes din oras si alte facilitati. Iata de ce trebuie sa tina cont cei care se gandesc sa inchirieze o locuinta premium in zona de Nord a Bucurestiului:

Zona in care se afla locuinta

Un aspect esential este zona in care se afla locuinta, deoarece aceasta va spori sansele de inchiriere. Apropierea fata de metrou sau alte mijloace de transport in comun, parcuri sau scoli poate sa reprezinte un avantaj important.

Criteriile care stau la baza inchirierii in aceasta zona sunt apropierea de birouri sau de institutii de invatamant de top. Proprietarii care vor sa gaseasca o locuinta cu toate beneficiile pot apela si la o companie de consultanta imobiliara, specializata pe zona de inchirieri rezidentiale, care poate gasi mai usor locuinta potrivita. Pe termen lung, o locatie buna asigura un grad ridicat de inchiriere.

Costurile necesare

Principalele costuri care trebuie luate in calcul daca sunteti proprietarul unui apartament sau a unei vile de lux de inchiriat sunt legate de eventualele amenajari si de impozitele pe proprietate care trebuie achitate, atat cele pentru locuinta, cat si cele aplicate pentru veniturile din chirii.

In cazul in care locuinta este achizitionata prin credit, trebuie luate in calcul si costurile cu dobanda. Alte taxe de achitat sunt cele notariale, pentru transferul dreptului de proprietate. De obicei, acestea reprezinta intre 1,2% si 1,4% din costul de achizitie si includ atat onorariul notariatului, cat si taxele catre Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara.

Valoarea chiriei

Nu in ultimul rand, un alt aspect esential este pretul chiriei. Pentru ca investitia intr-o locuinta care urmeaza sa fie inchiriata sa se dovedeasca profitabila, pretul nu ar trebui sa fie peste media cererii din zona respectiva. Astfel, chiriasii vor ramane in locuinta pentru mai mult timp si nu vor pleca la prima oferta mai mica.

Pentru o inchiriere mai rapida, marja de chirie care ar putea fi scazuta din pretul total poate fi cuprinsa intre 5 si 10%.

Tipuri de locuinte premium

Garsonierele si apartamentele cu doua camere se inchiriaza mai repede, dar zona premium ofera un pachet limitat cu astfel de imobile, cererea constanta fiind pentru suprafete mai generoase.

Apartamentele de trei si patru camere, sau chiar o casa sau un duplex, desi necesita o investitie mai mare, ofera stabilitate pe termen lung, fiind cautate de expatriati sau diplomati cu familii numeroase sau un venit mai mare, pe o perioada de minimum 2-3 ani.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri