Conform Indicelui imobiliar ANEVAR, evolutia valorii de piata pe metru patrat de suprafata utila a proprietatilor imobiliare rezidentiale de tip apartament amplasat in bloc din Cluj-Napoca a cunoscut o scadere de 0,13%, in perioada 1 iulie 2017 - 30 iunie 2018. Desi poate parea nesemnificativa, acasta evolutie este contrara tendintei pozitive semnalata constant in anii anteriori, in care au existat cresteri si de 10%. In acest context, Dana Ababei, presedinte al Asociatiei Nationale a Evaluatorilor Autorizati din Romania (ANEVAR) apreciaza ca piata rezidentiala din Cluj-Napoca a ajuns la un nivel de "suprasaturatie", in care nici macar angajatii din sectorul IT nu isi mai permit sa cumpere apartamente sau sa achite chiriile solicitate de catre proprietari.

"Indicele imobiliar ANEVAR a evidentiat o foarte usoara scadere, in ultimele trimeste, a valorii apartamentelor din Cluj-Napoca. Nimeni nu s-a asteptat! Prima data ne-am gandit ca este o eroare de calcul. Dar, probabil ca piata din Cluj-Napoca a ajuns la un maxim si nici angajatii din sectorul IT nu isi mai pot permite preturile solicitate. Clujul este supraturat si ceva se va intampla in perioada urmatoare in sensul stabilizarii. Eu nu cred ca va mai putea exista crestere la nivelu preturilor pe metru patrat la apartamente in Cluj-Napoca. Nu exista atat de multi bani in piata pentru a putea plati aceste preturi", a declarat Dana Ababei (foto), la un eveniment in care ANEVAR a anuntat semnarea unui Protocol de colaborare Asociatia Analistilor Financiari Bancari din Romania (AAFBR).

In luna iunie a anului curent, tendinta de incetinire a cresterii preturilor era, de departe, cea mai evidenta in capitala Transilvaniei si potrivit Indicelui Imobiliare.ro. Astfel, daca in prima jumatate a anului trecut apartamentele disponibile spre vanzare in Cluj-Napoca s-au scumpit cu nu mai putin de 10%, in acest an, ritmul de crestere este la jumatate.

Apartamentele din Cluj-Napoca raman insa cele mai scumpe din tara, cu o valoare medie consemnata de 1.522 de euro pe metru patrat util, la finalul lui iunie. Ambele segmente de piata analizate au resimtit o temperare a ritmului scumpirilor. Pretul mediu cerut pentru apartamentele vechi ajunsese la 1.553 de euro pe metru patrat, iar cele noi la 1.492 de euro pe metru patrat.

In ceea ce priveste bugetul mediu necesar pentru inchirierea unei garsoniere, acesta ajunsese la 250 de euro pe luna in vara acestui an, ceea ce marcheaza un avans considerabil fata de media de 220 de euro pe luna consemnata in 2017. Asteptarile proprietarilor s-au majorat si pe segmentul apartamentelor cu doua camere, care au ajuns la un nivel de 380-390 de euro pe luna, fata de 360 de euro pe luna in iunie anul trecut. O crestere semnificativa a avut loc in cazul locuintelor tricamerale, care au ajuns la o valoare medie de listare de circa 470 de euro pe luna in luna iunie a acestui an, fata de 445 de euro pe luna in urma cu 12 luni.

Dana Ababei: Alte categorii de angajati nu prea isi mai permit sa locuiasca in Cluj-Napoca

"Sa nu uitam ca ne aflam totusi in Romania si in Cluj-Napoca traiesc si persoane care lucreaza in alte sectoare ale economiei, nu numai IT. S-a schimbat modul de viata, intr-adevar. Exista in prezent un hub IT important, dar, dintr-o data, alte categorii nu prea isi mai permit sa locuiasca in Cluj-Napoca. Doar pentru ca s-a dezvoltat industria IT, in ultimii ani, nu inseamna ca alte categorii de angajati sau studentii vor parasi orasul. Cluj-Napoca nu are o infrastructura adecvata doar pentru angajatii din IT. Este adevarat ca sunt cladiri de spatii de birouri construite, dar nu exista o zona clar definita. Adica, sa fie un cartier special pentru IT-sti. Ei locuiesc in oras in toate cartierele si ca urmare toate aceste cartiere sunt afectate de cresterea preturilor", a adaugat Dana Ababei.

In opinia sa, "angajatii din IT vor avea nevoie si de serviciile altor categorii de angajati, deoarece nu vor putea sa traiasca separat de comunitate. Asadar, cred ca va exista o stabilizare a preturilor la apartamente in Cluj-Napoca. Aceasi situatie o vom intalni si la alte orase regionale care se vor dezvolta, de asemenea, in urmatoarea perioada pe IT, precum Iasi sau Timisoara".

Prezent la eveniment din partea AAFBR, Iancu Guda, presedinte al asociatiei, a completat ca, intr-adevar, "in comunitatile restranse, asa cum este Cluj-Napoca, o concentrare pe termen scurt pe IT, unde exista salariile mult mai ridicate fata de media localitatii, se ajunge la o disproportie si o polarizare temporara a distributiei veniturilor, in sensul ca vor fi cativa locuitori care castiga foarte bine si acest gen de structuri a distributiei veniturilor sunt cele care duc la umflarea foarte rapida a preturilor pe active si in special la cele imobiliare".

El arata ca dezvoltarea segmentului de IT din Cluj-Napoca a insemnat exsitenta unei cereri consistente pe termen scurt in piata imobiliara, capabila sa plateasca un pret peste valoarea si reactia pietei, iar elasticitatea acesteia a facut ca pretul sa creasca pe termen scurt. "Dar, cred ca o mare parte din angajatii din IT stabiliti in Cluj-Napoca s-au asezat si si-au cumparat deja o locuinta, iar mai departe trendul va fi decis de restul populatiei", a incheiat Iancu Guda.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri