Companiile din domeniul constructii care se asociaza ar putea primi un ajutor financiar pentru actiunile pe care le intreprind, urmand sa fie intocmit un proiect de act normativ in acest sens, a declarat ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului, Laszlo Bobely.
"Modelul cluster (de asociere a firmelor) de dezvoltare in constructii este un model european care a fost adoptat mai nou si in Romania. Firmele de constructii trebuie sa gaseasca o compatibilitate astfel incat clusterul sa poata fi folosit pentru a influenta autoritatile in vederea elaborarii unor masuri de ordin fiscal si administrativ care sa vina in beneficiul ambelor parti. Avem in vedere elaborarea unui act normativ pentru acordarea unui sprijin financiar", a spus Borbely, citat de NewsIn.

In aceast moment, autoritatile romane colaboreaza cu cele din Ungaria in vederea unui schimb de experiente in domeniul promovarii si constituirii clusterelor. De altfel, guvernul maghiar a dat asigurari ca va ajuta societatile din construtii din Romania pentru formarea clusterelor, care sa colaboreze cu firmele din Ungaria. Borbely a declarat ca, la ora actuala, in domeniul constructiilor exista probleme legate de lipsa fortei de munca, a competitivitatii, precum si probleme legate de legea achizitiilor publice, care ii favorizeaza pe cei cu experienta, conform normelor europene

De asemenea, ministrul a adaugat ca se lucreza la lista societatilor care nu isi indeplinesc obligatiile, astfel incat sa fie depunctate la licitatiile mari. O alta problema semnalata se refera la lipsa materialelor de construtii. "Nu putem interveni noi direct, ci trebuie sa se aseze piata materialelor de constructii. Tot ce putem sa facem e sa atragem investitorii care ar duce la cresterea competitivitatii, iar preturile ar putea scadea", a spus ministrul.

Reprezentantul MTCT a adaugat ca aceste clustere ar putea functiona si la nivel regional. "Noi avem mecanismele necesare si avem si finduri sa sprijinim aceste cluster, astfel incat sa avem lucrari de calitate". Noua societati din domeniul constructiilor au semnat un acord de asociere pentru cresterea puterii de prezentare la licitatii, a anuntat la inceputul acestei saptamani presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor din Constructii (ARACO), Laurentiu Plosceanu.

Cele noua companii sunt Aedificia Carpati SA Bucuresti, Baduc SA Bucuresti, Constructii Hidrotehnice SA Iasi, INSPET SA Ploiesti, Metroul SA Bucuresti, SCIT IMPEX SRL Bucuresti, Stizo SA Bucuresti, TIAB SA Bucuresti si Tungal Metrou SA Bucuresti, acestea insumand in 2005 o cifra de afaceri de 210 milioane de euro.

Asocierea are ca scop asigurarea accesului companiilor romanesti la licitatiile pentru obtinerea marilor contracte de constructii care se vor derula dupa integrarea romaniei. Asociatia va fi coordonata de management, respectiv de cate una din firmele asociate, prin rotatie, cate un an. Unitatea de management va avea responsabilitati de la participarea la licitatii, respectiv pregatirea ofertelor, pana la realizarea lucrarilor contractate.

De asemenea exista initiativa infiintarii unor astfel de asocieri la nivel regional, in special de catre marile firme din Cluj, a spus Plosceanu.

In viitor Hidroconstructia intentioneaza sa infiinteze un astfel de consortiu, care sa adune impreuna companii din domeniile constructiilor de tip hidro, pentru protectia mediului sau pentru infrastructura, a explicat Romeo Bogdanovici, directorul companiei, prezent la eveniment. Hidroconstructia a participat in ultimul an la licitatii pentru contracte in valoare totala de 380 de milioane de euro si a castigat aproximativ 50% din aceste contracte, avand alaturi parteneri-companii impreuna cu care va infiinta aceasta asociatie.

"Trebuie sa beneficiem de servicii dedicate ale unor unitatilor de mecanizare, ale unor furnizori de materiale de ocnstructii, ale unei banci care sa ne ofere finantare", a explicat Bogdanovici.

Din a doua parte a lunii ianuarie, ARACO va demara o serie de parteneriate cu mai multe banci, in cadrul carora membrii sai vor beneficia de paroduse specifice domeniul constructiilor. Plosceanu a explicat ca nu au fost stabilite inca bancile impreuna cu care se va derula acest parteneriat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri