Actul normativ ofera posibilitatea autoritatilor, incepand cu anul viitor, sa inceapa proiecte de investitii pentru infrastructura, modernizare sau dotarea armatei, iar plata acestora sa se faca din momentul finalizarii lucrarilor, in mai multe transe, pe mai multi ani. in acest fel, vor putea fi demarate proiectele cele mai importante, banii de la buget urmand sa fie utilizati abia la sfarsitul lucrarilor.

Mecanismul va putea fi aplicat pentru proiectele care se vor derula pe o perioada mai mare de un an si ai caror beneficiari sunt institutiile desemnate ca ordonatori principali de credite. De asemenea, autoritatile au obligatia sa realizeze anual o lista cu proiectele care vor fi derulate folosind sistemul de plata esalonat, informeaza NewsIn.

Pe perioada executarii lucrarilor, platile vor fi asigurate de catre institutii financiare, pe baza unor acorduri legale, cu incadrarea in sumele aprobate pentru creditele de angajamente. Platile vor fi facute de catre institutiile financiare, sistemul putand fi aplicat dupa ce s-a obtinut acordul din partea ordonatorilor de credite.

Conditiile de finantare oferite de catre institutiile financiare vor fi aprobate in prealabil de catre ordonatorii principali de credite, precum si de catre Ministerul Finantelor Publice. Selectia institutiilor financiare se va face potrivit legislatiei in vigoare. Rambursarea sumelor platite de institutiile financiare, la care se adauga dobanzile si comisioanele, precum si alte costuri asociate finantarii, se va asigura din bugetele ordonatorilor principali de credite, beneficiari ai investitiilor.

Aplicarea unui mecanism pentru plata esalonata la sfarsitul lucrarilor a fost adusa in discutie in luna septembrie de ministrul transporturilor, Radu Beceanu, sistemul fiind utilizat pentru plata constructorilor. Berceanu a declarat ca doreste implementarea unui sistem de finantarea a lucrarilor astfel incat plata sa se faca dupa finalizarea lucrarilor. "Sunt doua variante ori platesti din buget dupa ce a fost finalizata lucrarea, ori platesti anual in functie de segmentele terminate", a explicat Berceanu.