Dupa vanzarea in ultima perioada a unor proiecte importante de spatii de birouri din Capitala, precum Oregon Park sau The Bridge, in piata imobiliara nu au mai ramas foarte multe active de profil atractive pentru investitori, apreciaza Horatiu Florescu, CEO in cadrul companiei de consultanta imobiliara Knight Frank Romania, insa cele anuntate si care ar urma sa fie finalizate in perioada 2019-2020, in special din zona de centru a Bucurestiului, ar putea reprezenta "povestile de succes" din anii urmatori, din punct de vedere al tranzactiilor, in contextul in care atrag, in prezent, foarte multi chiriasi pe termen lung.

"Din pacate, nu mai sunt foarte multe produse interesante in piata imobiliara din Romania, pentru ca este, deocamdata, o piata mica. Acum, insa, sunt foarte multe preinchirieri pentru proiectele anuntate in anii urmatori, ceea ce inseamna ca o sa vedem anumite tranzactii interesante in 2020-2022. Ar putea fi si niste tranzactii record, dar ca sa ai aceste recorduri in piata imobiliara, trebuie mai intai sa ai ce sa vinzi. Vestea buna este ca sunt cladiri de spatii de birouri care vor fi predate in aceasta perioada si sunt situate in centru, adica CBD. Acestea sunt cele mai bune cladiri de spatii de birouri pentru investitii, deoarece chiriile sunt mai ridicate si, ca urmare, si yield-urile", spune Horatiu Florescu (foto).

Cele mai importante tranzactii realizate in ultima perioada in piata de spatii de birouri au fost vanzarea Oregon Park de catre Portland Trust si Ares Management catre Lion's Head Investments, un joint-venture creat intre Old Mutual (Africa de Sud) si AG Capital (Bulgaria) si achizitia cladirii The Bridge de catre fratii Paval, proprietarii Dedeman, de la Forte Partners, dezvoltator controlat de Geo Margescu. Ambele tranzactii insa s-au situat sub valoarea de 200 milioane de euro.

"Eu vad foarte mult optimism. Deja se lucreaza la foarte multe tranzactii care vor fi finalizate in perioada 2020-2022. Acelea vor fi tranzactii interesante, nu atat de mari, bineinteles, dar vor atrage investitori pe termen lung. Acestia sunt cu picioarele pe pamant si stiu foarte bine in ce sa investeasca. Este adevarat ca sunt si investitor investitori cu mai putina experienta, individuali, dar daca intelegi foarte bine ce cumperi si ai pe cineva care sa te sfatuiasca sunt sanse sa rezulte povesti de succes. Iar, aceste povesti de succes vor atrage si mai multi investitori in piata", adauga seful Knight Frank.

Horatiu Florescu: Corporatiile prefera acum sa plateasca in plus pentru a sta in CBD

"Anul trecut am inchiriat spatii de birouri in The Landmark, iar in acest an a fost finalizata cladirea The Mark, ambele in CBD. Sunt tot mai muli chiriasi care prefera zona de centru in Bucuresti si vin Romania nu pentru o chirie mai mica, fata de alte orase europene. Daca ar cauta o chirie mai mica s-ar duce in suburbiile din Frankfurt, la 8 sau 9 euro pe metru patrat. Ar putea sa mearga si in Brasov. Dar, corporatiile mari care isi deschid aici centre prefera acum mai degraba sa plateasca cu 2-3 euro mai mult la spatii de birouri in CBD, adica nu 14 euro, ci 17 euro pe metru patrat, pentru a castiga foarte mult pe zone de resurse umane", spune Horatiu Florescu.

El adauga ca, astfel, "este mai usor pentru aceste companii sa atraga forta de munca daca isi muta sediul intr-o cladire spre centrul Capitalei. Nu s-a intamplat pana acum, pentru ca nu am avut foarte multe cladiri de spatii de birouri in centru. Terenurile sunt mici si a fost mult mai dificil sa obtii autorizatie de constructie, dar la fel este si in mijlocul orasului Bruxelles. Si acolo au niste restrictii foarte dure, care au inceput sa apara si la noi".

Asadar, "pe langa aspectul legat de salarii, conteaza acum mai mult ca oricand si cat de departe stau acestia fata de locul de munca. Angajatii vin de regula din vest, din sud si din est. In mare parte, acestea sunt dormitoarele Bucurestiului. Astazi, dezvoltatorii ridica centre si hub-uri de business care sunt cat mai aproape de acestea, precum in CBD, iar partea frumoasa a Bucurestiului este ca uneori poti sa mergi si pe jos sau cu bicicleta de acasa pana la locul de munca daca sunt relativ aproape", conchide seful Knight Frank.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri