Te gandesti de ceva timp sa investesti intr-un apartament, un loc numai al tau, pe care sa il amenajezi dupa bunul plac si sa il numesti „acasa". Vrei sa iei cea mai buna decizie, insa, pentru ca acest lucru sa se intample, este necesar sa faci un research serios inainte.

De la buget si metoda de finantare, la alegerea zonei, in cele ce urmeaza ti-am pregatit un ghid cu informatii pe care ar fi bine sa le stii inainte de a-ti cumpara primul tau apartament.

Stabileste bugetul si alege metoda de finantare

Daca nu ai o suma foarte mare la dispozitie pentru a-ti cumpara apartamentul "cu banii jos" , va trebui sa iti faci socotelile si sa vezi care este bugetul pe care il ai deja, ce economii ar trebui sa faci si ce optiuni de finantare ai.

Cel mai probabil vei recurge la varianta creditului. In acest caz, sunt multe criterii de luat in calcul: venitul pe care il ai (sau veniturile familiei, daca sunt mai multe persoane care solicita creditul), moneda in care alegi sa faci imprumutul, perioada de returnare, eventualele datorii, dar si datele personale (varsta, profesia, starea civila).

Aceste informatii vor alcatui dosarul tau pentru banca de la care vrei sa obtii creditul. In urma evaluarii acestuia, reprezentantii bancii vor stabili daca iti acorda imprumutul si in ce conditii.

Alege numarul de camere si etajul

Exista mai multi factori care influenteaza pretul unui apartament, in primul rand suprafata dar si numarul de camere si de bai, etajul si finisajele. Uneori, apartamentele de la parter si de la ultimul etaj sunt mai ieftine, mai ales in blocurile vechi. Cumparatorii vor sa se fereasca de la bun inceput de un potential de probleme legate de izolatii imbatranite sau zgomot. Alteori, in imobile noi, apartamentele de la parter sunt mai scumpe avand gradini dedicate care permit proprietarului sa se rasfete in propriul colt verde, iar la etajul 4, vederea deschisa si lumina abundenta sau terasele mai mari aduc valoare proprietatii si se stie, un penthouse se vinde mai scump.

Diferente de pret apar si in functie de suprafata si de numarul de camere. Daca esti in cautarea unor apartamente noi in Bucuresti, vei observa ca dezvoltatorii iti propun mai multe tipuri de locuinte in cadrul aceluiasi complex, pentru a acoperi astfel cat mai multe nevoi ale clientilor.

De asemenea, anexele pot influenta suma platita pentru o casa, spatiile de depozitare, precum o boxa, cresc pretul apartamentului.

Ia in calcul zona in care vrei sa locuiesti

Localizarea unei case influenteaza semnificativ pretul acesteia, motiv pentru care stabilirea bugetului si alegerea zonei sunt doua criterii interdependente. Locuintele situate central sau in apropierea mijloacelor de transport in comun vor fi intotdeauna mai scumpe decat cele de la periferie si cele care nu au optiuni de transport in proximitatea lor.

Ideal ar fi sa gasesti un apartament care sa se incadreze in bugetul tau si care sa fie cat mai apropiat de zonele tale de interes (birou, casa fratilor, a prietenilor, etc).

Fa o lista a facilitatilor pe care le doresti

Oricat de bine definit ar fi planul tau pentru viitoarea casa, la un moment dat tot va trebui sa faci compromisuri. Tocmai din acest motiv, gandeste-te inainte la ce poti renunta si la ce nu.

Sunt persoane care trec cu vederea suprafata spatiului in favoarea apropierii fata de mijloacele de transport. Sau care aleg un complex rezidential in detrimentul unui apartament central pentru a se bucura de facilitatile acestuia: loc de parcare, parc, piscina, sala de fitness (lista de beneficii variaza de la un loc la altul).

Important este sa gasesti acea varianta care intruneste cat mai multe dintre criteriile tale si care se incadreaza in bugetul stabilit.

Verifica detaliile tehnice

Desi sunt date numeroase avize de institutii specializate si exista norme de siguranta in functie de care se construieste un imobil, cel mai bine ar fi sa faci si verificari pe cont propriu.

Altfel spus, daca ai pus ochii pe unul sau mai multe apartamente, cere si expertiza unor profesionisti: electricianul si instalatorul nu ar trebui sa lipseasca. De preferat ar fi sa verifici si subsolul si spatiile comune, nu doar interiorul locuintei tale.

Cere cat mai multe informatii despre structura de rezistenta a blocului, despre materialele folosite la constructie, despre anul in care a fost ridicat. De exemplu, stiai ca pentru fiecare ansamblu nou exista o carte tehnica a constructiei, pe care i-o poti solicita dezvoltatorului? In aceasta se afla toate informatiile despre imobil: autorizatii, detalierea procesului de proiectare si executare, acte juridice, expertize tehnice si interventii suplimentare.

Asadar, data viitoare cand mergi la o vizionare de apartament, tine la indemana si acest ghid. Iti va fi de folos!

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri