In piata imobiliara din Romania exista o „tensiune” permanenta , intre arhitecti si dezvoltatori, legata de calitatea proiectelor rezidentiale. In foarte multe cazuri, imobilele nou construite se abat de la regulile elementare in constructii sub presiunea realizarii unei marje de profit superioare , spune Gigi Nacev, manager Tempini Romania, cu o experienta de zeci de ani in piata de profil. El afirma, de asemenea, ca de multe ori materialele de constructii utilizate in cadrul proiectelor rezidentiale nu sunt de o calitate care sa garanteze un timp minim de viata al constructiei si care sa garanteze beneficiarului un confort psihic, cel putin pana la amortizarea investitiei.

"Exista dezvoltatori imobiliari care «cearta» arhitectul pentru ca a folosit in exces fier beton, ulterior gasind un acord cu project managerul in acest sens. Hidroizolatia la fundatii este in foarte multe cazuri ineficienta sau lipseste si multi beneficiari traiesc cu umezeala in pereti, problema care pentru a fi rezolvata necesita un buget substantial. Nu vreau sa amintesc normele de sanatate ale unei locuintei: ventilare, umiditate, COV (compusi organici volatili)", spune Gigi Nacev (foto). "Nu numai noi ducem lupta, ci si arhitectii care trebuie sa gaseasca solutii si sa faca anumite compromisuri".

Managerul Tempini adauga ca pentru un dezvoltator imobiliar profesionist, cu activitate pe o perioada de 10 ani in sectorul imobiliar medium, intr-o zona geografica premium a Romaniei (Bucuresti, Cluj, Iasi, Timisoara), profitul se situeaza intre 15%-20%. "Sigur exista proiecte speculative dezvoltate in general in perioadele de boom imobiliar care pot dubla sau chiar tripla aceste marje, dar in acest caz nu vorbim de dezvoltatori imobiliari asa cum nu toate automobilele galbene din gara sunt taxi-uri, desi presteaza acelasi serviciu", spune Gigi Nacev.

"Multe persoane fara pregatire au ajuns sa investeasca in piata imobiliara"

Astazi in piata imobiliara este inca prioritar pretul. In proportie de circa 75%, se construieste in zona economica, accentul nu se pune pe calitate si durabilitate. "Din punctul meu de vedere aceasta situatie a fost creata de emulatia care s-a creat in jurul informatiei ca in sectorul imobiliar marjele de profit sunt net superioare celorlate investitii posibile. In contextul creat s-a ajuns ca multe persoane fara cunostinte in domeniu sa investeasca in acest sector si in necunostinta de cauza sa faca, intentionat sau nu, compromis dupa compromis".

Daca ne raportam, spre exemplu, la programul Prima Casa consider ca este esential sa nu se faca rabat la calitatea si sanatatea locuintei, chiar daca finisajele nu vor fi de ultima generatie. Acestea pot fi schimbate ulterior. Spun asta in defavoarea business-ului pe care-l dezvolt dar, sincer, nu pot sa nu fiu atent la consecintele asupra bugetului unei familii tinere care-si achizitioneaza prima locuinta cu un credit bancar".

In opinia sa, o responsabilitate majora ar "apartine unui segment de arhitecti care au creat un pachet minimal de servicii, pachet care nu contine nici macar activitatiile legale obligatorii. Arhitectul este persoana care trebuie sa informeze si sa urmareasca interesul beneficiarului iar contravaloarea servicilor sale se regaseste din plin in calitatea proiectului.

Arhitectii vin cu proiecte trase la indigo

"Exista un segment de arhitecti care se limiteaza la livrarea proiectului si obtinerea autorizatilor necesare. In cele mai multe cazuri proiectul este o copie a unui alt proiect livrat la mai multi clienti. Deontologic corect, arhitectul trebuie sa creeze un proiect personalizat «croit» dupa limitarile zonei, a terenului, a orientarii si in primul rand dupa personalitatea clientului. Un arhitect trebuie sa elaboreze caietul de sarcini, document care descrie amanuntit etapele, materialele si bugetul necesare proiectului. In aceasta faza se echilibreaza bugetul clientului cu necesarul sau dorintele clientului", spune Gigi Nacev.

Dupa o experienta de zeci de ani in sectorul constructiilor, managerul Tempini trage un semnal de alarma si avertizeaza asupra faptului ca nu, in general, cumparatorii nu au habar de riscurile semnificative asupra sanatatii generate de materialele folosite la construirea locuintelor. O mare problema exista si in descifrarea fiselor tehnice ale produselor de constructii si informatii utile despre bugetarea unei case, sau amenajarea unui spatiu.

"Arhitectul trebuie sa fie prezent in santier la toate fazele determinante si sa dea avizul final daca acestea sunt corespunzatoare. Arhitectul trebuie sa aprobe orice modificare ulterioara dorita de beneficiar. Sigur toate aceste servicii costa si daca un potential client solicita doar o oferta comerciala fara sa inteleaga ce se ofera, este tentat sa aleaga oferta optima din punct de vedere financiar urmand sa suporte tot stresul psihologic si financiar creat de multitudinea de specialisti fara studii care vor trece prin proiectul sau. Nu pot sa nu amintesc cele doua materiale folosite astazi in toate proiectele si care fac ca aceste proiecte sa fie un atentat la intimitate, sanatate, siguranta si durabilitate: Polistirenul si Gips Cartonul", conchide managerul Tempini.

Din 1921, Tempini s-a consacrat drept una dintre cele mai importante companii italiene de furnizare a finisajelor din domeniul constructiilor si arhitecturii: pardoseli si pereti, obiecte sanitare, mobilier si accesorii de baie, produse si servicii pentru intretinerea materialelor lemnoase, ceramice si din piatra. Compania este de noua ani prezenta in Romania, Timisoara fiind sediul central al operatiunilor din Europa de Est.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri