Anul 2018 s-a dovedit a fi unul foarte important pentru segmentul de co-working din Romania. In primele noua luni ale anului (ultimele date disponibile), cea mai mare parte a cererii, care a insumat peste 220.000 metri patrati (potrivit rapoartelor Colliers si JLL) a venit din partea companiilor care ofera servicii profesionale (26% - inclusiv co-working), urmate indeaproape de companiile de IT&C (25%) si de firme cu profil energetic si industrial (19%). Ponderea ridicata a fost generata de intrarea Mindspace si Spaces pe piata locala.

Conceptul de co-working sau spatii flexibile de birouri a intrat pe piata romaneasca in 1998, cand grupul belgian Regus a inaugurat primul birou de acest fel in Bucuresti, potrivit Crosspoint. Din 2008 pana in 2017, suprafata totala ocupata de operatori ai spatiilor de co-working a crescut de la putin peste 2.500 mp la 39.000 mp si reteaua s-a extins in orase regionale precum Cluj-Napoca si Iasi.

Cei mai importanti jucatori de pe piata locala in prezent sunt Mindspace (cu spatii de birouri deschise in Globalworth Campus, Tower Center International si City Offices) Regus (C.A. Rosetti Business Center, Hermes Business Campus, Iride Business Park, Charles de Gaulle Plaza, Bucharest Floreasca Plaza, Anchor Plaza, Green Gate si World Trade Center) si Spaces (Unirii View Tower, Expo Business Park si Campus 6). Alti operatori de co-working sunt: Commons sau Impact Hub.

Extinderea a fost influentata de dezvoltarea industriei IT&C, de nevoia de spatii unde persoanele creative sa se intalneasca si sa colaboreze si mai ales de inclinatia noilor generatii catre profesii alternative, care nu mai depind de un spatiu stabil de lucru si nu mai necesita un program de munca traditional. Apoi, in 2018, numai in prima jumatate a anului, suprafata totala dedicata spatiilor de co-working a crescut cu 58%, ajungand la 68.000 mp la sfarsitul lui iulie.

Bucuresti constituie principala piata pentru spatii flexibile de birouri, cu o cota de aproximativ 80%% din totalul la nivel national. In 2018, operatorii spatiilor de co-working au inchiriat peste 24.000 mp (sfarsitul iulie 2018) in Bucuresti, aflandu-se pe locul 3 in topul tranzactiilor de inchiriere din prima jumatate a anului, dupa sectoarele IT&C si energetic. Capitala este de asemenea piata-tinta pentru operatori internationali de astfel de spatii, in timp ce proprietarii de hub-uri din orasele regionale sunt in principal tineri antreprenori locali.

Expansiunea rapida din acest an ne demonstreaza ca acest concept nu este unul trecator. In comparatie cu alte tari din Europa Centrala si de Est precum Polonia (cu 340 spatii de co-working) si Cehia (cu 112 spatii de co-working), piata romaneasca (cu peste 80 spatii de co-working) este tanara si are un potential inca neexploatat, mai arata Crosspoint.

Sursa foto: ProStockStudio / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri