Stocul modern de spatii industriale din Romania a depasit la sfarsitul anului trecut 3,75 milioane de metri patrati, peste 1,9 milioane de metri patrati fiind construiti in jurul Bucurestiului si avand in vedere proiectele aflate in dezvoltare, compania de consultanta imobiliara JLL Romania estimeaza ca pana la jumatatea acestui an stocul va depasi 4 milioane de metri patrati. Rata de neocupare insa, care se situeaza in jur de 5%, ar ajunge la o treime din cerere, ceea ce va pune insa presiune pe dezvoltatorii de spatii logistice si industriale.

In 2018, au fost finalizate proiecte care au insumat mai mult de 400.000 mp de spatii industriale si logistice, potrivit JLL Romania, iar cele mai mari proiecte finalizate au fost CTPark Bucharest West (115.000 mp), WdP Pitesti (60.000 mp) si P3 (55.000 mp). De asemenea, pentru 2019, dezvoltatorii au anuntat constructia altor 500.000 mp, dar cifra poate suferi modificari in contextul in care timpul necesar dezvoltarilor de acest tip este destul de scurt.

Zona de Vest a Capitalei, de-a lungul autostrazii spre Pitesti continua sa fie principalul hub logistic din tara, aici fiind amplasat 70% din stocul din zona Capitalei.

"La finele anului 2018, rata de neocupare s-a mentinut la un nivel redus de sub 5%, avand in vedere numarul redus de proiecte speculative. In prezent, rata de neocupare se afla la un nivel sanatos, dar daca iei in considerare ca 5% din 2 milioane de mp inseamna 100.000 mp, iar la 4 milioane de mp o suprafata de 200.000 mp si toti sunt concentrati in doua sau trei orase, este evident ca va creste presiunea pe rata de neocupare. O suprafata de 200.000 mp neocupata poate sa ajunga sa constituie pana la un sfert din cererea pe un an intreg, ceea ce va pune presiune pe dezvoltatori", spune Costin Banica (foto), head of industrial agency in cadrul JLL Romania.

Cererea totala s-a situat pentru al treilea an consecutiv in jurul a 500.000 mp. O evolutie puternica a fost remarcata in ultimul trimestru al anului cand s-au semnat contracte pentru 324.000 mp de spatii industriale si logistice, adica 60% din cererea totala.

Defalcat, Bucurestiul a atras cea mai mare parte a cererii, respectiv 66% din total, acesta fiind urmat de Timisoara si Deva. Aproape 75% din tolul cererii este neta, adica reprezinta contracte noi. Cererea a venit in mare parte de la companiile de retail care au inchiriat 265.000 mp (aproape jumatate din total), la mare distanta fiind distribuitorii si logisticienii (17%) si companiile de bunuri de consum (12%). JLL arata ca anul trecut a inregistrat o cota de piata de peste 50% din totalul tranzactiilor inchise cu un agent pe segmentul spatiilor industriale si logistice.

Cele mai mari tranzactii incheiate de catre JLL Romania au fost acordul dintre Auchan si WdP in proiectul WdP Stefanesti unde retailerul a inchiriat 77.500 mp, urmata de Metro in aceeasi locatie cu 56.500 mp si acordul dintre P&G cu WdP pentru 30.100 mp in WdP Timisoara.

Pentru 2019, JLL estimeaza in continuare a interesului companiilor de a inchiria noi spatii, insa este dificil de estimat nivelul cererii avand in vedere ca pot aparea schimbari semnificative in perioade foarte scurte de timp. "Va fi cererea noua capabila sa inghita oferta? Apare si presiunea pe chirii, in cazul cresterii ratei de neocupare si intrarii de noi jucatori", adauga Costin Banica.

El arata ca anul trecut nivelul chiriilor se situa in jur de 3,5 - 4,1 euro / mp / luna. In functie de suprafata inchiriata, proprietarii pot oferi pachete de facilitati, astfel ca nivelul efectiv al costurilor de inchiriere ajunge sub aceste niveluri, iar pachetele de facilitati includ in general perioade de chirii zero si/sau contributii la amenajarea spatiilor.

Presiunea pe rata de neocupare si chirii ne asteptam sa stimuleze dezvoltatorii existenti de spatii logistice si industriale sa devina mai flexibili. Mai multa presiune va genera un deal mai bun pe chiriasi. Bucuresti, Timisoara si Cluj sunt orase in care putem strange foarte usor 5-7 oferte, ceea ce este important pentru o competitivitate ridicata in piata. In acelasi timp, vedem oportuna si intrarea de clienti noi, in pofida cresterii costurilor de constructie si a preturilor terenurilor, evolutii care nu se regasesc inca in yielduri", conchide Costin Banica.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri