Piata de spatii de birouri din Romania este foarte eterogena, din punct de vedere al dezvoltatorilor. Astfel, daca in Capitala sunt prezenti in special dezvoltatori mari, internationali, precum Skanska sau Portland Trust care au construit proiecte importante de spatii de birouri, in orasele regionale, insa, majoritatea dezvoltarilor de amploare de cladiri de spatii de birouri au fost realizate de catre dezvoltatori locali, precum Iulius Group, Mulberry Development sau Werk Property Group. Primii care au facut pasul din Capitala catre unul dintre orasele regionale au fost belgienii de la Speedwell, project managerul cladirii Unirii View, insa, deocamdata, investitorii mari care cumpara pe termen lung nu au apetit inca pentru aceste zone si ca urmare nici dezvoltatorii din Capitala nu par interesati, spune Viorel Opait, business development director, JLL Romania.

Competitia pentru terenuri potrivite pentru dezvoltari de business in Capitala are potential sa devina tot mai acerba, in contextul in care, desi devoltatorii de spatii de birouri au anuntat livrari de peste 300.000 mp in acest an, mai mult decat dublu comparativ cu 2018, oferta s-ar putea sa nu fie suficienta. Iar terenuri mai scumpe va duce si la cladiri si chirii mai ridicate, dar si la o reorientare a unor chiriasi de volum, in special IT si BPO/SSC catre locatii din alte orase.

Dar, exista insa un impediment: lipsa de alternative. Interesul dezvoltatorilor mari din Capitala fata de orase precum Constanta, Brasov, Craiova sau Galati este foarte redus, spre zero. In acelasi timp, cladirile de spatii de birouri moderne de clasa A dezvoltate in ultimii ani ori in curs de constructie de catre investitori romani, precum Iulian Dascalu, Virgil Torno­reanu sau Ovidiu Sandor, in Iasi, Timisoara sau Cluj-Napoca sunt deja inchiriate aproape in intregime.

De ce nu se duce Skanska in Timisoara?

"Piata de office s-a dezvoltat preponderent in Bucuresti. In afara Capitalei sunt si cativa jucatori regionali mari cu capital local, in Iasi, Timisoara si Cluj. Vedem insa ca treptat in Cluj sunt interesati sa intre si jucatori noi; dar unde sunt cei mari? De ce nu s-ar duce Skanska sau Forte Partners? Poate ca este prea devreme, dar daca vor merge sa dezvolte si in provincie, vor aduce si know how si odata cu ei ii cresc si pe jucatorii locali mai mici", spune Viorel Opait (foto).

In opinia sa, dezvoltarea pietei de spatii de birouri intr-un mod inegal intre Bucuresti si celelalte orase a depins foarte multe de strategia dezvoltatorilor de pana acum.

"Ca dezvoltator incepi cu orasele mari precum Bucuresti, astfel incat sa poti sa face proiecte de volum, care sa iti ofere un cost bun de constructie. Incepi cu un proiect mare si costruind ieftin esti mai atractiv, ai volume mai mari si poti sa sustii o dezvoltare. Pe de alta parte, si in Craiova poti face o cladire, evident nu o faci atat de mare ca in Bucuresti, dar de 10-15.000 de mp de clasa A si, cu siguranta, s-ar inchiria inainte de livrare. De ce nu o face nimeni insa? Pentru ca jucatorii mici locali nu au know how, iar cei mari de multe ori au o frica legata de exit. Nu stiu la cat sa il evalueze. Majoritatea dezvoltatorilor de spatii de birouri din Capitala fac profit din vanzarea cladirilor. Ai vandut, cumperi inca teren si construiesti alt proiect. Este un model de business frecvent utilizat si in alte tari si functioneaza. Iar investitorii mari care cumpara spatii de birouri pe termen lung nu au apetit inca pentru orasele regionale", adauga managerul JLL Romania.

Viorel Opait: Nu este "sanatos" sa ai o piata care sa depinda doar de doi jucatori

"Se spune ca este dificil sa obti autorizatii in orasele regionale. Dar, uite ca belgienii care au facut Unirii View au intrat cu un proiect nou in Cluj, Record Park. Nici nu au inceput bine constructia si pana in vara va fi inchiriat tot proiectul. Nici nu este sanatos sa ai o piata care sa depinda doar de doi jucatori. Si noi vedem asta in negocieri. Este dificil sa negociezi cand reprezinti un chirias si are o singura solutie sau maxim doua. In acelasi timp, este foarte simplu pentru un dezvoltator sa stie ce ofera celalalt. Intr-un fel competitia ajuta piata si dezvoltatorii", apreciaza Viorel Opait.

Lipsa de alternative in orasele regionale, mentionata mai sus, vine si din faptul ca exista "o diferenta foarte mare intre calitatea cladirilor construite acum 10 ani de catre diversi dezvoltatori mici locali si noile cladiri ridicate de catre Ovidiu Sandor sau Iulian Dascalu", mai spune reprezentantul JLL Romania. "Este o diferenta ca de la cer la pamant! Probabil se intreaba: de ce le-au facut asa rectangulare, de ce nu a pus stalp din patru in patru metri? Deoarece este eficient asa! Chiriasii cauta eficienta si vin pentru costuri mai mici", conchide Viorel Opait.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri