Cladirile de spatii de birouri care urmeaza sa fie livrate in perioada urmatoare pun accent tot mai mult pe conceptul de "shared spaces". Astfel, isi propun sa creeze comunitati, sa devina hub-uri de inovatie care sa atraga si retina oameni talentati, motiv pentru care vom observa noutati in materie de facilitati la locul de munca, apreciaza Anca Mitrea, senior associate acreditat WELL in cadrul departamentului real estate management services al companiei de consultanta imobiliara Colliers International.

Practic, compania inchiriaza un spatiu mai mic exclusiv pentru echipa sa, insa toate spatiile folosite punctual sunt comune pentru toti chiriasii.

"Fie ca vorbim despre pista de alergare de pe acoperis, despre biblioteca de wellness disponibila in lobby sau despre expozitia de arta stradala din fata cladirii - toate acestea anunta o repliere a modului de a gandi cladirile in care ne petrecem timp zilnic, poate mai mult timp decat petrecem acasa. Alte exemple folosite cu succes in piete precum Amsterdam sunt: bucatarie pe etaj (se creeaza astfel legaturi intre oamenii din diferite companii), sala de fitness cu ore speciale pentru angajatii din cladire sau zone de conferinte si traininguri formale sau informale", spune Anca Mitrea (foto).

Ea este unul dintre expertii din Romania care dispun de acreditarea WELL, certificare ce evalueaza performanta spatiilor de lucru in functie de influenta avuta asupra sanatatii si confortului utilizatorilor. De altfel, biroul Colliers din tara noastra este primul din cadrul companiei de consultanta in Europa care a obtinut o precertificare WELL, respectiv cea pentru cladirile de spatii de birouri Campus 6.2 si 6.3, dezvoltate de suedezii de la Skanska in Capitala.

Standardul WELL Building a fost lansat in 2014 in SUA de catre International WELL Building Institute, fiind conceput in asa fel incat sa completeze sistemele de certificare verde de tipul LEED sau BREEAM, adresate constructiilor noi, axate in mod special pe specificatiile tehnice ale unei cladiri. Spre deosebire de acestea, conformitatea cu standardul WELL necesita indeplinirea de conditii centrate pe sanatatea si starea de bine a ocupantilor cladirii, dar si o reevaluare periodica, o data la trei ani, pentru a asigura mentinerea in timp a proiectului la acelasi nivel inalt de proiectare, intretinere si operatiuni.

La jumatatea anului trecut, Colliers International estima ca in urmatorii 5 ani, o pondere de 50% dintre dezvoltatorii de cladiri de spatii de birouri din Romania vor opta pentru certificari de tip WELL. Colliers International estimeaza, de asemenea, ca doar in acest an vor fi livrati peste 350.000 mp de spatii de birouri, iar valoarea totala a tranzactiilor ar putea trece de un miliard de euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri