Se estimeaza in prezent ca tehnologiile de tip PropTech, precum inteligenta artificiala sau blockchain, vor crea, in urmatoarele decenii, puternice turbulente in industria globala de Real Estate, implicit in ceea ce priveste existenta locurilor de munca in consultanta imobiliara de specialitate. Andrei Marinescu (38 de ani), broker / owner Re/Max, cu experienta de 11 ani in piata imobiliara, are insa o viziune optimista legata de viitorul consultantei imobiliare. In opinia, tehnologia nu va putea inlocui, cel putin in urmatorii ani, consultantul de vanzari, in contextul in care, "cumparatorii au nevoie sa afle lucruri pe care tehnologia nu le poate oferi inca; au frici, au temeri, au nevoie de ghidaj si asistenta in procesul de cumparare".

"Nu cred ca tehnologia va putea inlocui consultantul de vanzari. In orice proces de vanzare, cel putin in era noastra, interactiunea cu un consultant de vanzari ramane importanta. Mai ales in procesul de vanzare exclusiv, importanta unui agent imobiliar pregatit si care se exprima profesionist in piata, va fi greu de inlocuit de mijloacele tehnologice. Cumparatorii au nevoie sa afle lucruri pe care tehnologia nu le poate oferi inca, au frici, au temeri, au nevoie de ghidaj si asistenta in procesul de cumparare. Este dovedit ca un cumparator va plati poate un pic mai mult pentru un serviciu prestat de un consultatnt care-i ofera atentie si suport, va alege cu sufletul in cele mai multe situatii, rationalul pur apare destul de rar, uneori doar in cazul investitiilor", apreciaza Andrei Marinescu (foto).

Evident, insa, ca "preferintele cumparatorilor in ziua de astazi sunt foarte dinamice, accesul la informatii le permite sa compare, sa inteleaga mai bine aspectele tehnice care poate acum 10 ani nu contau asa de mult in decizia de cumparare" a unui apartament.

Astfel, "cumparatorii devin tot mai educati si inteleg de ce sa aiba pretentii in procesul de cumparare", iar, ca urmare, "consultantii trebuie sa se ridice la nivelul acestor asteptari", pentru a ramane relevanti in piata imobiliara in fata valului noilor tehnologii disruptive.

"Cumparatorii au nevoie de raspunsuri rapide, de informatii tot mai diverse si mai specifice astfel activitatea consultantului devine tot mai complexa. Asteptarile cumparatorilor s-au dezvoltat inclusiv la nivelul calitatii constructiilor, inteleg tot mai mult tehnic si doresc sa aiba elemente noi cum ar fi incalzirea in pardoseala, spatii vitrate, siguranta unui constructor cu experienta", mai spune Andrei Marinescu.

Periferia sufera de infrastructura, centrul de preturi mari.

"Cumparatorii vor analiza din ce in ce mai mult aspecte legate de infrastuctura, distante de parcurs intre servici / acasa / scoala copiilor / gradinita / zone de relaxare / parcuri / mall-uri, etc. Vor cantarii bine si vor alege ce isi permit sa ia in calcul din toate cele enuntate mai sus. Periferia sufera de infrastructura, centrul sufera de preturi mai mari, nordul este diferit calitativ fata de sud, in toate aceste variabile clientii vor alege ce este mai bine pentru ei din perspectiva unui stil de viata cat mai bun", adauga reprezentantul Re/Max.

Andrei Marinescu: Ar trebuie sa fim mai atenti pe cine votam

"Aceste lucruri (precum calitatea infrastructurii si dezvoltarea sustenabila a oraselor - n.r.) tin de urbanism si de autoritati, de primarii si de cei alesi de catre noi ca si populatie ca sa ne conduca. Cred ca trebuie sa fim mai atenti cand votam", spune Andrei Marinescu.

El adauga faptul ca "noi ca si consultati de vanzari nu putem face nimic", dar, "noi ca si populatie ar trebui sa ne implicam mai mult in dezbateri si in a intelege ce drepturi avem; fiecare autorizatie de construtie are momentul de dezbatere publica, atunci cand opinia urbana conteaza, astfel putem sa ne exprimam impotriva unor constructii care ne poate afecta standardul de a trai", conchide reprezentantul Re/Max.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri