Stocul de spatii de birouri in Capitala a ajuns la peste 2,4 milioane de metri patrati la finalul anului trecut, potrivit unui raport al companiei de consultanta imobiliara Colliers. Documentul arata, de asemenea, ca desi in 2018 dezvoltatorii imobiliari au livrat in Bucuresti circa 150.000 metri patrati in cladiri noi de spatii de birouri (cu 20% peste nivelul din 2017), iar in 2019 planurile ajung la 360.000 metri patrati, pentru 2020 insa "pipeline"-ul de 400.000 metri patrati va fi redus, cel mai probabil si adaptat noilor realitati de pe piata fortei de munca, care anunta o noua presiune pe salarii si o corectie in economie.

Contextul din ultimii ani a impins Romania catre o economie bazata pe o pondere tot mai ridicata din sectorul de servicii IT&C si BPO & SSC (aici sunt si cei mai importanti angajatori din mediul urban), ceea ce a reprezentat si un puternic catalizator pentru cresterea stocului de spatii de birouri din Capitala. Acest lucru a condus si la un entuziasm foarte mare in randul dezvoltatorilor imobiliari, chiar daca ciclul economic si-a cam atins varful, arata Colliers.

ReConstruct, unul dintre cele mai importante evenimente dedicate sectorului imobiliar, ajunge in 2019 la cea de-a 5-a editie. Participa GRATUIT la eveniment, pe 17 si 18 aprilie, de la ora 9.00. Inscrie-te aici.

Drept urmare, livrarile anuntate de cladiri de spatii de birouri in Bucuresti pentru acest an insumeaza mai mult decat dublul volumului din 2018, la 360.000 metri patrati. Majoritatea livrarilor vor fi concentrate in zona de centru-vest (aproape 100.000 de metri patrati), in timp ce Piata Presei / Expozitiei vine rapid din urma (cu un "pipeline" de 70.000 mp in 2019). In Floreasca - Barbu Vacarescu si subpietele din vest sunt anutati 50.000 mp in acest an.

Per ansamblu, acest calendar de livrari de spatii de birouri se anunta destul de aglomerat, in contextul unei piete a muncii tot mai limitate.

Ca urmare, si ritmul crearii de locuri de munca in sectorul serviciilor private s-a redus la jumatate in ultimul an. In general, rata somajului in randul populatiei cu studii superioare a ajuns in jur de 2%, iar daca si migratia externa va continua, le va fi din ce in ce mai dificil angajatorilor sa gaseasca forta de munca la salariile actuale din sectorul privat.

Si pentru proprietarii de spatii de birouri, situatia va duce la o competitie ridicata pentru chiriasi, carora le va fi mai greu sa gaseasca angajati.

De asemenea, companiile din sectorul industrial, mai ales din centrul si vestul tarii, vor trebui sa apeleze din ce in ce mai mult la foarte de munca "importata" din alte parti ale Romania si chiar din alte tari. Astfel, se va crea o presiune importanta pe salariile din mediu privat. O piata a fortei de munca atat de ingusta este un semn ca urmeaza o corectie in economie. In mod normal, planurile dezvoltatorilor imobiliari de circa 400.000 metri patrati de spatii de birouri pentru 2020 vor fi cu siguranta reduse si adaptate noilor realitati.

Per ansamblu, rata neocuparii pe segmentul de spatii de birouri va urca la 13% in Bucuresti pana la sfarsitul anului 2019, pe baza estimarilor Colliers, in contextul in care cererea neta se va situa cel mult in jurul a 120.000 mp. Si aceasta situatie va conduce la un decalaj intre oferta si cerere.

Sursa foto: Sundry Photography / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri