Stocul modern de spatii logistice si industriale din Romania a atins 3,8 milioane metri patrati la nivel national, dintre care 81% se afla in cladiri de clasa A, iar 70% se gaseste in proprietati din apropierea oraselor regionale, potrivit companiei de consultanta imobiliara CBRE.

Rata de neocupare a atins 3,7%, pe fondul cererii mari, a suprafetei mici disponibila in proiectele finalizate si a numarului mare de contracte de pre-inchiriere semnate pentru spatii aflate inca in constructie. In 2018, activitatea totala de inchiriere, excluzand reinnoirile si renegocierile, a atins 270.000 mp, cu 11% mai putin decat in 2017, arata CBRE.

ReConstruct, unul dintre cele mai importante evenimente dedicate sectorului imobiliar, ajunge in 2019 la cea de-a 5-a editie. Participa GRATUIT la eveniment, pe 17 si 18 aprilie, de la ora 9.00. Inscrie-te aici.

"In 2019 se va construi intr-un ritm si mai rapid decat in 2018, fiind asteptate livrarile a 607.000 mp, dintre care 27% sunt localizati in orase regionale, iar 55% sunt pre-inchiriati. Suprafata totala tranzactionata in 2018 este de 509.000 mp, din care 45% au fost destinati companiilor care au activitati de depozitare, 35% au fost inchiriati de companii de distributie, 15% de jucatori din domeniul logisticii si 5% de companii de productie", spune Andrei Jerca (foto), account director, industrial services al CBRE Romania.

Piata locala a fost dominata, si in 2018, de proiectele marilor dezvoltatori internationali ca CTP Invest, WDP, Logicor si P3, care au absorbit 61% din totalul cererilor. Din totalul noilor constructii, 11% au fost de tip speculativ.

Strategia dezvoltatorilor si a fondurilor de investitii active pe piata locala este inca prudenta, cu multe constructii semi-specultative, arata CBRE. Dezvoltarile semi-specultative sunt proiecte construite ca urmare a cererilor primite fie din partea clientilor existenti, fie de la chiriasi noi, dar care au si o componenta speculativa. Astfel, suprafetei construita la cerere, i se adauga circa 20% - 50%, deoarece dezvoltatorii doresc sa fie pregatiti pentru posibile noi solicitari. Nivelul ridicat al cererilor determina rata mare de pre-inchirieri, cea mai mare parte a spatiilor fiind contractate inainte de finalizare.

Segmentul de retail a fost principalul motor de crestere in 2018, iar cele mai importante tranzactii, din punct de vedere al suprafetei, au avut loc in parcurile detinute de WDP Industrial, in cel de al doilea semestru din 2018. Astfel, Carrefour a semnat pentru inchirierea a 65.500 mp in parcurile din Brazi si Deva, iar P&G va ocupa 25.600 mp in Timisoara.

CBRE: Partea de vest din Capitala s-a consacrat deja ca pol de spatii industriale

La nivelul Capitalei, proiectele se gasesc in toate cele patru puncte cardinale ale orasului, dar partea de vest s-a consacrat deja ca pol al spatiilor industriale si logistice, 74% din stocul de spatii fiind situat aici. Partea de nord are un potential important, ca urmare 16% din totalul cladirilor au fost construite in aceasta zona, iar pe viitor sunt anuntate si alte dezvoltari importante.

Contractele de pre-inchiriere au constituit 41% din suprafata tranzactionata in apropierea Bucurestiului in 2018, iar 68% dintre acestea sunt pentru spatii situate in zona de nord a orasului. Circa 440.000 mp vor fi construiti in 2019, in zonele limitrofe capitalei.

Chiria prime (chiria de referinta pentru proiectele de clasa A, amplasate in cele mai bune zone) si-a pastrat in 2018 un nivel constant de 4,1 euro/ mp/ luna, in timp ce chiria medie s-a situat la 3,5 euro/ mp/ luna.

Pentru 2019 a fost anuntata livrarea a 607.000 mp la nivel national, dintre care 47% reprezinta dezvoltarile CTP, liderul de piata, iar restul de 53% sunt constructii ale Helios, Element Development, Transilvania Constructii si Zacaria.

“In 2018 s-a contruit intr-un ritm alert, chiar daca sub nivelul din 2017, dar ne asteptam ca anul acesta segmentul spatiilor logistice si industriale sa aiba cea mai importanta crestere din ultima perioada. O directie importanta, care s-a manifestat in 2018 si care va continua sa fie prezenta si 2019, este majorarea segmentului de comert electronic in ponderea cererilor de inchiriere. Infrastructura este unul dintre factorii cheie in amplasarea de noi proiecte logistice si industriale, asadar ne asteptam ca lucrarile de imbunatatire a unor drumuri, care vor avea loc anul acesta, sa atraga si noi constructii. De asemenea, proiectele semi-speculative vor fi si anul acesta in numar mare, la fel ca in 2018, chiar daca se vor construi si numeroase proiecte dupa specificatiile chiriasilor, de tip Build-to-Suit", a declarat Andrei Jerca.

In ultimii cinci ani, CBRE a intermediat tranzactii pe piata de spatii industriale si logistice de peste 650.000 mp.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri