Suprafata totala de terenuri tranzactionata in 2018 destinata proiectelor de spatii de birouri, spatii comerciale, rezidentiale sau industriale a fost de aproximativ 140 ha, potrivit companiei de consultanta imobiliara CBRE. Cele mai multe tranzactii cu terenuri au avut loc in Bucuresti.
"In 2019, toti indicatorii analizati arata ca preturile vor ramane constante. Pe piata de birouri, cresterile vor fi temperate de presiunea indusa de noile reglementari fiscale si de majorarea salariilor. Pe segmentul rezidential, vanzarile nu mai au acelasi ritm, iar acest lucru va tine si costurile terenurilor la un nivel similar cu cel din ultima perioada. Pe viitor, tendinta de temperare a preturilor ar putea fi intrerupta de punerea in vanzare a unor terenuri foarte bine amplasate, care dispun si de Plan Urbanistic Zonal (PUZ), ceea ce le-ar creste valoarea", a declarat Andrei Brinzea (foto), head of land development al CBRE Romania.

ReConstruct, unul dintre cele mai importante evenimente dedicate sectorului imobiliar, ajunge in 2019 la cea de-a 5-a editie. Participa GRATUIT la eveniment, pe 17 si 18 aprilie, de la ora 9.00. Inscrie-te aici.

Segmentul birourilor a fost dominat in 2018 de Globalworth, Portland Trust si Forte Partners, care au achizitionat loturi de teren cu o valoare totala estimata la 23,7 milioane euro si o suprafata cumulata de 32.000 mp. Investitori importanti cum sunt Opus Land si One United Properties au cumparat circa 116.000 mp, destinati constructiilor rezidentiale, a caror valoare se plaseaza la aproximativ 20,4 milioane euro. Proiectele de spatii comerciale, cele mixte, precum si dezvoltarile industriale si logistice s-au inmultit la randul lor in 2018, constituind motivul a numeroase achizitii de terenuri, potrivit CBRE.

Printre cele mai importante tranzactii care au marcat piata terenurilor in 2018, se afla achizitia de catre Mitiska REIM, a terenului fostei fabrici Helitube din Colentina, care ocupa o suprafata de 89.500 mp si unde va fi inceput un proiect de spatii comerciale. Dezvoltatori de spatii logistice si industriale cum sunt P3 si WDP au cumparat terenuri de 600.000 mp si in perioada urmatoare se asteapta demararea mai multor constructii pe acest segment.

O directie din ce in ce mai puternica este aparitia proiectelor imobiliare de tip "mixed use", in care se imbina doua sau mai multe componente, de exemplu spatiile de birouri cu spatiile comerciale si cele rezidentiale. Astfel, nume recunoscute pe piata, ca Globalworth, AFI Europe, Speedwell, One United Properties si-au indreptat atentia catre acest gen de dezvoltari si au investit in achizitia a 154.000 mp, pe care vor fi ridicate proiecte mixte. Din aceasta suprafata, 53.000 mp sunt inclusi in tranzactia prin care a fost vandut terenul fostei fabrici Ventilatorul din Bucuresti, intermediata de CBRE.

CBRE: Cele mai multe cereri de achizitii de terenuri au venit din partea marilor retaileri


La nivel national, cele mai multe cereri din 2018 au venit din partea marilor retaileri, care si-au redobandit increderea in potentialul de dezvoltare al oraselor regionale. Astfel, jucatori precum Mitiska REIM, Prime Kapital, Catinvest si-au securizat proiecte prin achizitia de terenuri in Baia Mare, Iasi si Craiova.

Una dintre cele mai mari tranzactii care au avut loc in Romania, in 2018, este vanzarea unui teren de 42 hectare situat in Simeria, judetul Hunedoara, catre BSH Electrocasnice Manufacturing SRL, filiala romana a concernului german BSH Hausgeräte GmbH. Compania germana va construi aici o fabrica de masini de spalat, prima unitate de acest tip detinuta de producatorul german in Romania, iar tranzactia a fost asistata de CBRE.

Atat in Bucuresti, cat si in centrele regionale, interesul investitorilor pentru terenuri apartinand fostelor fabrici se mentine ridicat. Insa tendinta pentru urmatorii ani este de aparitie a tot mai multor proiecte mici, de tip boutique, care imbina componentele de birouri, rezidential si hotel. Criteriile dupa care este valorizat un teren tin in continuare de tipul de proiect care va fi construit si de amplasare, care trebuie sa asigure accesul facil la mijloacele de transport in comun, in special la metrou. Alte aspecte importante sunt apropierea de restaurante, centre comerciale sau parcuri. Bucurestiul are un potential mare de dezvoltare in viitor, avand loturi de teren care pot fi folosite pentru proiecte mari. Singurele dezavantaje in zona capitalei sunt timpii mai lungi necesari obtinerii autorizatiilor, care pot influenta pretul final al unui teren.

Preturile terenurilor construibile s-au situat, in general, la un nivel constant in 2018. In Bucuresti si in cele mai mari orase regionale, cum sunt Cluj-Napoca, Timisoara si Iasi s-au observat usoare cresteri, de circa 10%, in zonele cele mai solicitate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri