Dezvoltatorii imobiliari au livrat in primul trimestru trei proiecte noi in Bucuresti, cu o suprafata totala de 92.832 metri patrati: Renault Bucharest Connected (47.000 metri patrati), dezvoltat de Globalworth; The Bridge 3 (20.191 metri patrati), dezvoltat de Forte Partners si The Mark, ce apartine companiei austriece S Immo, (25.641 metri patrati). Dar, pana la finalul anului, suprafata celorlalte proiecte noi anuntate in Bucuresti ar fi estimata la peste 200.000 metri patrati.

"Uitandu-ne la tranzactiile in negociere pe piata, exista toate premisele ca acest an sa fie foarte bun pentru piata de birouri. Cererea de pe piata este sustinuta si de livrarile de noi proiecte anuntate pentru acest an si pentru anul viitor, in conditiile in care in prezent exista putine optiuni pe piata pentru companiile interesate sa se extinda", a declarat Maria Florea (foto), key client director, JLL Romania.

ReConstruct, unul dintre cele mai importante evenimente dedicate sectorului imobiliar, ajunge in 2019 la cea de-a 5-a editie. Participa GRATUIT la eveniment, pe 17 si 18 aprilie, de la ora 9.00. Inscrie-te aici.

Ea adauga ca Bucurestiul a atras in primul trimestru din 2019 un volum de tranzactii cu inchirieri de spatii de birouri de peste 107.000 mp, ceea ce confirma apatitul companiilor pentru chirii atractive. "Vedem in prezent un gap intre viteza de dezvoltare a noilor proiecte si ritmul in care se extind companiile. Pe fondul disponibilitatii reduse a spatiilor, am putea asista la o crestere a chiriilor, astfel ca cei care cauta spatii de birouri trebuie sa ia decizii rapide in acest sens. Pentru cei care vor sa se mute in prima jumatate a acestui an, viteza de reactie si de luare a deciziilor este decisiva pentru a obtine chirii atractive", spunea Maria Florea in februrie anul curent.

Pe intreg anul trecut suprafata inchiriata a fost de 335.000 de metri patrati, din care 45% (150.000 metri patrati) au reprezintat cerere noua (preinchirieri, contracte noi, extinderi de suprafete existente si relocari.

Dezechilibrul dintre cerere si oferta (intre viteza de dezvoltare a noilor proiecte si ritmul in care se extind companiile), "cel mai probabil va incepe sa se diminueze incepand cu acest an daca ne uitam la planurile dezvoltatorilor pentru 2019 si 2020, respectiv constructia a circa a 700.000 de metri patrati de proiecte noi", mai arata Maria Florea.

Astfel, daca in 2018 dezvoltatorii imobiliari au finalizat proiecte de spatii de birouri noi care au totalizat 145.000 de metri patrati, pana la finalul anului curent, suprafata de proiecte noi in Bucuresti este estimata sa ajunga la circa 300.000 metri patrati, potrivit JLL Romania.

Principalele proiecte din Bucuresti care au 2019 ca termen de livrare sunt Business Garden Bucharest, Expo Business Park, Oregon Parc C, The Light, The Bridge (faza a doua), Equilibrium (prima faza) si Timpuri Noi Square 3.

Proiect

Dezvoltator

Locatie

Suprafata

Business Garden Bucharest

Vastint

Centru - Vest

41.000

Expo Business Park

Portland

Nord - Expozitiei

38.000

Oregon Parc C

Portland

Floreasca BV

24.500

The Light

River Developments

Centru - Vest

21.000

The Bridge (faza a doua)

Forte Partners

Centru - Vest

20.191

Equilibrium (prima faza)

Skanska

Floreasca BV

20.600

Timpuri Noi Square 3

Vastint

Centru - Sud

20.000

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri