Statisticile de mediu nu arata deloc bine, indiferent de unghiul din care le privim. Nivelul concentratiei de dioxid de carbon a atins niveluri record in ultimii ani, dupa cum ne atentioneaza agentia ONU specializata in domeniul meteorologiei, ceea ce inseamna ca este nevoie de masuri urgente care sa scada concentratia acestui gaz si a altora cu efect de sera, pentru a ramane in limitele acordului de la Paris cu privire la schimbarile climatice.

Opinia apartine lui Marius Persinaru, country president Romania si Moldova la Schneider Electric.

Surprinzator sau nu, cel mai mare consumator sunt cladirile, depasind industria. Conform estimarilor Agentiei Internationale pentru Energie (IEA), acestea au o pondere de 33% din consumul global de energie si de 20% din gazele cu efect de sera generate in domeniul energiei, spune Persinaru, pentru wall-street.ro.

4,4 miliarde dolari pana in 2020, in dispozitive smart din cladiri

Vestea buna este ca investitiile in cladirile inteligente sunt in crestere si se estimeaza ca pana in 2020, valoarea investitiilor in dispozitive smart din cladiri va depasi 4,4 miliarde de dolari (conform Navigant Research).

Companiile resimt presiunea de eficientizare a spatiilor de birouri din mai multe directii, una dintre ele fiind insasi forta de munca: generatia de millennials, care capata o pondere tot mai mare, incepe sa puna un accent sporit pe un mediu de lucru modern, sigur si confortabil, care sa ofere oportunitati de relaxare. Companiile nu se pot incadra in aceste cerinte decat cu ajutorul unor tehnologii inteligente, care nu doar colecteaza date, ci le conecteaza si le pun la dispozitie intr-o forma inteligibila si utilizabila, astfel incat specialistii responsabili cu mentenanta cladirilor sa poata actiona in baza lor.

Din fericire, apare tendinta ca sustenabilitatea sa nu mai fie doar un cuvant pompos si care „da bine” in comunicare, ci incepe sa fie privita ca o investitie rentabila.

Si din punctul de vedere al angajatilor: se poarta verde, asa ca este un win-win. Daca inainte nu prea conta, acum devine din ce in ce mai important, cel putin pentru o categorie de angajati, sa lucreze pentru o companie care isi asuma o tema sociala majora si o sustine prin masurile de business pe care le ia.

Sa nu uitam nici de perspectiva dezvoltatorilor imobiliari, care au nevoie de cladiri adaptabile pentru companii din domenii diverse, cu politici si culturi organizationale diferite. In momentul in care se incheie contractul unei companii care decide sa se mute, cladirea trebuie sa fie pregatita sa primeasca alti chiriasi, fara sa faca schimbari majore. O cladire cu un consum redus, sustinut de instrumente moderne pentru optimizarea climatizarii si a furnizarii de energie electrica, bazate pe IoT si AI, este mult mai atractiva pentru chiriasi si este, evident, mult mai profitabila. De exemplu, doar sistemele de analiza proactiva pot aduce economii de pana la 20% pe an in ceea ce priveste costurile de mentenanta si energie electrica.

Tehnologia o ia, la fel cum se intampla de multe ori, inaintea mentalitatilor

Comparativ cu solutiile traditionale, cele conectate si interoperabile, bazate pe IoT, sunt o varianta mult mai practica si mai simplu de folosit. In plus, sunt mai avantajoase pentru cladirile mici si medii. Si pentru ca a venit vorba despre simplificare, mobilitatea este o alta tendinta importanta: conform estimarilor Gartner, pana in 2022, 70% dintre toate interactiunile cu soft-uri vor avea loc pe dispozitive mobile.

Perfect plauzibil, in conditiile in care telefoanele mobile sunt deja folosite intensiv pentru accesarea datelor. De asemenea, administratorii cladirilor pot primi alerte pe dispozitivele mobile si lua masuri de la distanta, atunci cand este nevoie.

In concluzie, variante de reducere a consumului si a amprentei de carbon exista. Tehnologia o ia, la fel cum se intampla de multe ori, inaintea mentalitatilor, asa ca procesul de educare ramane in continuare una dintre prioritati.

„Convingerea mea este ca nu avem de ales. Schimbarile climatice sunt cea mai mare provocare si responsabilitate a generatiei noastre, dar daca vrem ca si copiii si nepotii nostri sa traiasca in lumea civilizata si confortabila cu care ne-am obisnuit, fara ca acest lucru sa insemne schimbari devastatoare si ireversibile pentru mediul inconjurator, trebuie sa ne pese, trebuie sa actionam acum. Eu sunt optimist, pentru ca vad, la scara mica, ce putem realiza noi si sunt sigur ca rezultatele acestea pot ajunge sa fie multiplicate”.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri