Activitatea pe piata de spatii de birouri din Capitala a debutat cu rezultate moderate pe primul trimestru din 2019: o cerere totala de 105.000 mp, din care cererea neta reprezinta 29.000 mp, si un volum de livrari de 93.000 mp. Conform datelor companiei de consultanta imobiliara Colliers International Romania, cererea a venit mai ales din partea firmelor de IT&C, in ciuda unei piete tensionate a fortei de munca.

"La prima vedere, 2019 a inceput cu dreptul pe piata de spatii de birouri din Bucuresti, cu o cerere totala de 105.000 mp, cu peste 54% mai mult fata de valoarea din aceeasi perioada din 2018. Entuziasmul trebuie temperat usor, deoarece, desi interesul pentru proiecte noi sau calitative este inca sanatos, ca sa ajungem la cererea noua excludem renegocierile si relocarile din stoc competitiv. Aceste relocari tind sa creasca gradul de neocupare, iar in primul trimestru din 2019 au totalizat 54.000 mp fata de 102.000 mp pentru intreg anul 2018. Astfel, cererea noua a scazut cu peste 20%, la 29.000 mp - nivel totusi satisfacator, din care peste 20% a venit din partea operatorilor de spatii de lucru flexibile", a declarat Sebastian Dragomir (foto), director office advisory la Colliers International.

Impartirea activitatii de inchiriere in functie de sector arata ca segmentul de IT&C a condus detasat, inregistrand doua treimi din cererea totala, potrivit Colliers. El este urmat la mare distanta de companii de banking si financiar (16%) si de servicii profesionale (putin peste 10%). In functie de subpiete, cererea raportata a venit in special din Vest si Centru Vest.

Tot in acest trimestru au fost livrate in Bucuresti cateva proiecte mari: i) proiectul The Mark dezvoltat de S Immo - aproape de Piata Victoriei; ii) a doua faza a complexului The Bridge in Centru Vest, dezvoltata de Forte Partners, dar detinuta de Dedeman; iii) noul sediu Renault dezvoltat de Globalworth. Aproape 93.000 mp au fost adaugati stocului de birouri din Capitala, care ajunge astfel la un total de 2,5 mil. mp. Pana la finalul anului ar putea fi livrati inca aproximativ 250.000 mp spatii de birouri.

Piata fortei de munca a fost tensionata in ultimul an, desi interactiunile noastre cu majoritatea clientilor sugereaza ca angajatorii reusesc in continuare sa-si gaseasca salariati in cele din urma; din prisma problemelor cu care se confrunta firmele pe piata muncii, Romania sta mai bine decat restul tarilor din Europa Centrala si de Est, arata, de asemenea, Colliers.

Cu toate acestea, noi locuri de munca apar din ce in ce mai greu, astfel s-a remarcat si lipsa jucatorilor noi importanti intrati in Bucuresti - in afara de un nou operator de spatii de co-working, nu au fost inregistrate nume noi pe piata de birouri - ceea ce a pus presiune pe cererea neta in ultimul an si jumatate.

In cele din urma, dinamica temperata din piata fortei de munca va fi in contradictie cu ritmul puternic al livrarilor. Dar, desi constructia a peste 0,4 mil. mp de noi spatii de birouri moderne a inceput deja (si alte santiere sunt programate sa inceapa), Capitala se claseaza printre orasele cu cel mai mic stoc de birouri pe cap de locuitor din Europa.

Conditiile de pe piata de birouri din Bucuresti sunt in mare parte neutre, chiriile ramanand neschimbate in ultima perioada, conform datelor Colliers. Totusi, pe fondul unor livrari numeroase, piata ar putea inclina spre una a chiriasilor intr-un viitor nu prea indepartat. Cladirile vechi, dar bine pozitionate si calitative, precum si proiectele noi vor continua sa evolueze bine intr-un context plin de provocari, dar chiria medie efectiva din Capitala s-ar putea confrunta cu presiuni in jos, posibil inca din semestrul al doilea al acestui an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri