Vor "exploda" preturile pana in 2020 la apartamente? Sau vom avea o crestere lenta? Opiniile dezvoltatorilor si consultantilor imobiliari sunt impartite, dar cert este ca pretul fortei de munca angrenata in piata de constructii si al materialelor utilizate in cadrul dezvoltarilor imobiliare urmeaza o panta ascendenta de cativa ani, ceea ce se va reflecta serios si in viitoarele preturi pe metru patrat de achizitie la locuinte.

Daniel Tudor (foto), CEO, The Concept a declarat ca, in prezent, piata dezvoltarilor rezidentiale cunoaste o presiune asupra preturilor de vanzare din perspectiva costurilor de constructie. "Nu stam foarte bine ca raport pret / costuri, ci din contra. In aparenta, desi foarte multi spun ca preturile cresc in dezacord cu ceea ce ar trebui sa se intample, realitatea este ca dezvoltatorii in acest moment au un profit destul de mic. Pretul de constructie a sporit foarte mult, in contextul deficitului de forta de munca si a majorarii preturilor cu materialele de constructie".

Daniel Tudor

De asemenea, a adaugat el, "preturile terenurilor continua sa creasca si nu exista nici un semnal in piata ca evolutia s-ar putea schimba. In schimb, preturile apartamentelor, cel putin, la nivel de Capitala, se afla intr-un moment de oarecare stagnare si nu sunt nici pe departe in pas cu ceea ce se intampla cu costurile dezvoltarii".

Fara o crestere a preturilor, nu va mai fi viabil sa dezvolti proiecte rezidentiale in Romania.

Concret, seful The Concept a evidentiat un cost de minim 550 de euro pe metru patrat construit, prin forta de munca si materiale de constructii, pentru proiecte de tip "medium", la care se adauga o incidenta a terenului de cel putin cateva sute de euro pe mp construit.

Astfel, "marjele dezvoltatorilor sunt destul de mici. Personal, nu cred ca pot sa ramana aici, ci vor fi alimentate in continuare de o crestere a preturilor de vanzare, pentru ca altfel nu va mai fi viabil sa dezvolti proiecte rezidentiale in Romania. Exista suficient stoc de terenuri deja acontate de catre marii dezvoltatori, pe care vor fi dezvoltate proiecte in urmatorii ani. Ramane de vazut ce se va intampla peste doi sau trei ani de acum inainte", a spus Daniel Tudor.

Piata imobiliara din Romania, extrem de subevaluata.

El avertizeaza ca am putea vedea o evolutie de tipul celei care a avut loc in Praga sau Varsovia, in care preturile au crescut foarte mult, pe termen scurt. "In Praga preturile au crescut de trei ori in ultimii ani si au ramas acolo. Cam acesta ar trebui sa urmeze in Bucuresti si probabil si in Cluj si Iasi sau Timisoara. Suntem extrem de subevaluati si atunci o investitie de tipul buy&hold pentru urmatorii 10 ani a unui apartament, cladire de spatii de birouri sau un spatiu industrial constituie o investitie sigura".

Beatrice Dumitrascu

Beatrice Dumitrascu (foto), vice president residential sales in cadrul One United Properties, apreciaza, de asemenea, ca preturile vor creste semnificativ in perioada imediat urmatoare, insa aceasta evolutie va stimula si piata chiriilor.

"Din prisma faptului ca ne aflam intr-o piata in care de la dezvoltator la dezvoltator depinde foarte mult ce stoc de terenuri ai si ce stoc de proiecte ai in dezvoltare, din punctul nostru de vedere, merita sa construiesti in constinuare si sa faci achizitii de terenuri la preturi corecte, chiar daca, costurile de constructie au crescut foarte mult si marjele de profit se modifica permanent din aceasta pricina", a spus Beatrice Dumitrascu.

Oamenii vor ajunge sa inteleaga si sa accepte faptul ca poti sa stai foarte bine si cu chirie.

Ea a adaugat ca in contextul majorarii preturilor in perioada urmatoare, "vom avea inclusiv si o piata de inchirieri, deoarece preturile cu siguranta vor creste si atunci nu va mai fi nici o problema ca oamenii sa inteleaga si sa accepte faptul ca poti sa stai in chirie foarte bine. Peste tot in Europa se intampla acest lucru si nu trebuie neaparat sa fii proprietar".

Razvan Ionescu

Razvan Ionescu (foto), director de marketing, Impact Developer & Contractor estimeaza ca, in perioada urmatoare, "va exista un moment in care preturile vor incepe sa creasca foarte mult". Cel mai probabil, "inca de la finalul anului 2019. Din ceea ce am vazut din statistici cel putin in zona Capitalei sunt foarte multe ansambluri care vor fi gata - asadar, va fi un mix de crestere de oferta, dar si presiune pe costuri cauzate de cresterea costurilor de constructie. S-au tot vehiculat in ultima perioada procente de crestere in urmatorii ani de 15-20-25%. Eu cred ca sunt niste procente reale si vom vedea acest cost reflectat in perioada urmatoare pana in 2020".

La fel, "observam un apetit interesant al investitorilor care cauta yield, deci pentru inchiriere. Deja am incheiat cateva contracte in acest sens, cu investitori care vin si cumpara mai multe apartamente in ideea de a isi dezvolta un business. Cred ca 2019 va fi foarte interesant, in contextul in care exista anumite aspecte antagonice: vorbim, de exemplu, de o modificare normelor BNR si o stagnare a apetitului de a cumpara", a mai spus Razvan Ionescu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri