Romania este o piata cu potential foarte mare de dezvoltare a pietei imobiliare avand in vedere lipsa spatiului locativ modern si volumele mici care vin anual sa inlocuiasca stocul vechi. Chiar daca aparent sunt multe santiere in toata tara, de fapt se construieste putin la nivel national. In acest ritm, nu o sa reusim sa construim in urmatorii 100 de ani, cat a construit Ceausescu in ultimii sai 30 de ani. Ramane, asadar, un deficit de spatiu locativ si, mai mult, cel existent este mult sub standardele actuale europene si sub ceea ce asteapta cumparatorii astazi, a declarat Razvan Cuc, presedinte Re/Max Romania.

"Polii economici din Romania constituie si cele mai importante piete imobiliare, precum Bucuresti, Cluj, Timisoara, Iasi, Brasov s.a.m.d. Acestea sunt orasele care de altfel au si cele mai mari preturi la locuinte, dar si cea mai dinamica economie. Sunt si orase emergente precum Sibiu, Oradea, Arad, Bacau. Desi toate orasele sunt pe crestere, piata imobiliara din Romania ramane insa sub ofertanta fata de ceea ce se intampla in alte tari din Europa", a spus Razvan Cuc (foto).

El adauga ca "zonele urbane mari, precum Cluj, Timisoara, Iasi sau Constanta, vor continua sa atraga populatie tanara din judetele invecintate, iar tinerii care se stabilesc in acesti poli economici sporesc cererea de spatii locative si pun astfel o presiune uriasa pe preturi". In acelasi timp, "foarte interesant este faptul ca un procent din ce in ce mai mare din achizitii este in scop investitional".

Astfel, "a aparut un segment destul de nou in piata imobiliara din Romania in ultimii cinci ani si anume «investitorii». Tot mai multe persoane fizice, companii mari si mici investesc in piata de real estate, deoarece comparativ cu castigurile pe care le ofera piata financiar - bancara, real estate-ul ofera randamente superioare din exploatare si in plus o apreciere a valorii, precum si o lichiditate relativ buna, in functie de tipul de proprietate".

Razvan Cuc afirma ca "investitorii se orienteaza preponderent catre proprietatile care au cautare la inchirere. Daca discutam despe rezidential, cele mai cautate sunt apartamentele mici de circa 40 mp, in contextul in care acestea au si cea mai mare cerere la inchiriere. In centrele universitare mari este foarte clar ca cererea este dominata de studenti".

Re/Max: Preturile din piata imobiliara la locuinte sunt la nivelul din 2010

"In acest an, cresterea preturilor la locuinte va fi mai redusa comparativ cu anul trecut, cand a fost de 6%. Insa, daca ne gandim ca la nivel national preturile sunt undeva la nivelul anilor 2010, putem concluziona ca pana astazi apartamentele nu s-au scumpit. De fapt, s-au ieftinit puternic pana in 2014, iar dupa care si-au revenit si suntem la acelasi nivel de pret, in timp ce unele salarii s-au dublat pe anumite sectoare ale economiei. Exista astfel motive ca piata sa mearga intr-o zona de apreciere, in contextul in care suntem o piata foarte ieftina si nevoia de spatiu locativ modern este foare mare", spune Razvan Cuc.

In acelasi timp, "principalele provocari de astazi din piata imobiliara sunt date de instabilitatea din zona financiar-bancara si cresterea preturilor proprietatilor, ceea ce este pana la urma un lucru firesc. Premisele de crestere a preturilor vin din urmatoarele componente care practic constituie costul locuintei: costul terenului (pentru ca terenurile sunt din ce in ce mai putine in zonele urbane si din ce in ce mai scumpe, iar ele au o componenta mare in costul final al constructiei), pe urma costul materialelor de constructie (se scumpesc constant principalele materiale de constructie precum fier, beton si materialele de finisaje) si, nu in ultimul rand, crestrea costului fortei de munca".

"Toata lumea stie ca exista dificultati, in primul rand, de a gasi oameni care sa lucreze in constructii, iar pentru a ii tine trebuie sa maresti salariile in mod constant de la o luna la alta. Si toate acestea converg in niste costuri crescute ale locuintelor in faza de constructie si implicit ne asteptam ca, pe termen mediu si lung, piata imobiliara sa continue sa creasca", a conchis el.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri