Cordia Romania, parte a Futureal Group, a turat motoarele pe piata locala, in ultimele luni, atat prin achizitia a patru noi terenuri in nordul Bucurestiului, in suprafata cumulata de aproximativ opt hectare si unde va investi pana la 100 milioane euro, dar si prin startul lucrarilor in luna aprilie la ansamblul rezidential Parcului20, in valoare de 40 milioane euro si situat in zona Expozitiei din Capitala. Pariul lui Mauricio Mesa Gomez, country manager si membru in Consiliul de Administratie Cordia, din spatele noului ritm de investitii si dezvoltari in Romania, este ca "piata locala se maturizeaza, devine mult mai solida si se bazeaza pe o cerere reala".

"Prin aceste noi achizitii de terenuri "dorim sa ne consolidam strategia de dezvoltare in Romania. Viitoarele dezvoltari vor aduce pe piata rezidentiala apartamente medium si medium-high, cu accent pe un echilibru foarte bun intre localizare, arhitectura si pretul imobilului, la fel ca in Parcului20, proiect situat in zona Expozitiei si aflat in curs de dezvoltare. In acest moment, ne aflam in faza de obtinere a autorizatiilor", spune Mauricio Mesa Gomez (foto).

El arata ca "pe terenurile respective exista potential de mai mult de o mie de apartamente. Important va fi insa accentul pus pe calitate si spatii verzi. Nu vom merge insa pe varianta de a maximiza CUT-ul, astfel incat, sa folosim terenul la maxim. Bineinteles, fiecare dezvoltator are propria sa strategie in acest sens, dar, astazi, important este mai degraba sa dispui de un produs bine gandit, competitiv si actual. Trebuie sa fie central, in apropierea unui parc, cu mai multe spatii verzi in cadrul proiectului si cu o compartimentare eficienta"

Cordia Romania isi propune totusi sa livreze 500 de apartamente pe an. "Prin achizitia acestor terenuri, cu o suprafata cumulata de aproximativ opt hectare, am asigurat bazele dezvoltarii pentru viitoarele proiecte".

Cordia Romania a obtinut in decembrie 2018 autorizatia de construire pentru proiectul rezidential Parcului20, dezvoltat de companie in zona Expozitiei din Capitala, investitia totala in proiect fiind de 40 milioane euro. Lucrarile de constructie au luat insa startul in luna aprilie anul curent. Parcului20 va avea 469 apartamente destinate segmentului mediu si medium-high.

Proiectul va fi dezvoltat in doua faze. Termenul de finalizare pentru cele 260 de apartamente din prima faza a ansamblului rezidential, cea pentru care lucrarile de constructie au fost demarate, este septembrie 2020, iar cea de-a a doua faza va fi livrata la 8-12 luni dupa prima etapa. Peste jumatate din unitatile din Parcului20 se califica pentru achizitia cu TVA de 5%.

"Ne-am orientat in zona din Bulverdul Expozitiei cu multe alte proiecte si este normal ca un viitor pol de birouri sa atraga si dezvoltari rezidentiale. In Expozitie, in total, vor fi dezvoltati in viitorul apropiat aproximativ 200.000 doar spatii de birouri. Asta va insemna ca cel putin 20.000 de angajati care vor lucra in zona. Si, bineinteles, multi dintre acestia vor dori sa cumpere apartamente si sa locuieasca in apropiere", a mai spus Mauricio Mesa Gomez.

Cordia, miza pe tehnologia "smart home" pentru segmentul mediu al pietei

Parcului20 va fi, de asemenea, unul dintre ansamblurile rezidentiale inteligente din Romania, toate apartamentele fiind echipate standard cu sisteme smart-home. Ansamblul va avea si o gradina privata de peste 3.000 mp, parcare pentru biciclete, gradina si echipamente outdoor pentru exercitii calestenice.

"Importanta tehnologiei depinde de la o persoana la alta", insa, "este important in ideea de modernizare a complexelor rezidentiale din punct de vedere al eficientizarii consumului". Astfel, "toate proiectele Cordia sunt echipate cu tehnologie de tip smart home", a aratat Mauricio Mesa Gomez.

El adauga ca segmentul mediu de cumparatori "se afla in strategia noastra nu doar in Romania, ci si in Polonia sau Ungaria. Este un segment pe care il cunoastem foarte bine, iar in cadrul proiectelor de profil poti realiza si o arhitecura mai speciala pentru ca nu esti sub impactul minimizarii costurilor. Nu ne intereseaza sa dezvoltam apartamente in orice fel de conditii. Avem o strategie pe termen lung care nu vizeaza o schimbare rapida de piete".

In acelasi timp, "cumparatorul roman a devenit mai atent la ceea ce se intampla in piata rezidentiala si isi calculeaza foarte bine capacitatea de a cumpara. Este un aspect pozitiv pentru noi ca dezvoltatori, deoarece piata care nu mai creste agresiv si se bazeaza tot mai mult pe cerere reala. Nu ne intereseaza o piata speculativa in care lumea cumpara peste capacitatea de indatorare. Pentru ca dupa aceea vin problemele. Este bine ca un cumparator sa fie realist si informat", a mai spus Mauricio Mesa Gomez.

Cordia este divizia de investitii rezidentiale a grupului Futureal, unul dintre cei mai importanti dezvoltatori imobiliari si investitori din Europa Centrala si de Est. Portofoliul Futureal, in valoare de trei miliarde euro, include dezvoltari de spatii de birouri, centre comerciale, proiecte mixed-use si proiecte rezidentiale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri