Suprafata livrarilor de spatii de birouri anuntate pentru acest an in Capitala ar insuma peste 360.000 mp, mai mult decat dublu comparativ cu anul trecut. Per ansamblu, este un calendar destul de aglomerat, daca luam in considerare evolutia din piata de forta de munca, unde somajul in randul populatiei cu studii superioare a scazut la 2%. Ca urmare, rata neocuparii in piata de spatii de birouri moderne ar urma sa urce pana la 13% in Bucuresti pana la finele acestui an, in contextul in care cererea neta va putea cel mult sa absoarba 120.000 mp. Acest lucru va duce la un decalaj intre oferta si cerere si la o segmentare in piata, deoarece investitorii vor alerga dupa «active defensive», apreciaza Mihai Patrulescu, director de investitii in cadrul Colliers.

"Va exista o segmentare in piata imobiliara in care investitorii vor alerga practic dupa ceea ce numim noi «active defensive». Asta inseamna «active trofeu», precum cladirile de spatii de birouri cu vizibilitate foarte buna, cu o arhitectura speciala, cladiri cu contracte pe termen foarte lung, care iti permit sa fii independent de conditiile de piata, si, nu in ultimul rand, cladirile situate in zone foarte foarte bune. De exemplu, Floreasca - Barbu Vacarescu este o zona cu o rata de neocupare foarte redusa. In continuare aceasta va ramane o zona foarte populara si atunci cladirile de zona ar putea fi cautate in continuare", apreciaza Mihai Patrulescu (foto).

Cea mai mare parte din volumul livrarilor de spatii de birouri anuntate, adica 100.000 mp, va fi concentrata in zona de centru-vest a orasului, circa 70.000 mp in Piata Presei / Expozitiei, iar in Floreasca - Barbu Vacarescu si in subzonele de vest vor fi cate 50.000 mp, potrivit unui raport recent al Colliers. Compania arata, de asemenea, ca esalonul superior al pietei, constituit din cladirile noi, precum si cele din locatiile atractive nu vor suferi la fel de mult ca restul pietei, in urma unei a cresteri a ratei de neocupare si a presiunii pe reducerea chiriilor.

"Acest interes pentru «active trofeu» este dat de nevoia de siguranta in venit care ti-o asigura, adica cash-flow stabil, pentru ca in perioada urmatoare ne asteptam sa creasca rata de neocupare la nivel de Bucuresti. Drept urmare, o parte dintre investitori, cei pe care consultantii ii numesc « core » vor merge catre acest gen de active defensive", mai spune Mihai Patrulescu.

Pe de alta parte, "ceilalti vor cauta activele de tipul cladirilor de spatii de birouri care au o rata de neocupare ceva mai mare, deoarece le ofera oportunitatea sa inchirieze si sa obtina niste chirii mai bune decat erau in trecut. Astfel, adauga un nivel de risc pe care acestia il cauta".

In opinia sa, "strategia s-a schimbat comparativ cu ultimii ani, perioada in care a fost ceva mai uniforma. Asta se intampla tocami pentru ca si tipul de active care ieseau in piata erau relativ uniforme. Anul trecut, de exemplu, a fost foarte interesant, pentru ca am vazut cladiri foarte mari de spatii de birouri cre au venit in piata. Am avut tranzactia cu Oregon Park sau cu The Bridge si acestea au venit in contextul unei cereri foarte solide in trecut pentru spatii de birouri. Acum, ramane cererea pentru cladirile noi, ramane cererea pentru active defensive, asa cum am mentionat, iar pentru celelalte va fi nevoie de mai mult asset management", conchide Mihai Patrulescu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri