Nu mai constituie o surpriza pentru nimeni faptul ca Romania este o tara in care pericolul de dezastre naturale este foarte prezent, iar zonele cele mai expuse sunt cele afectate de Vrancea, mai precis sudul, sud-estul si estul tarii, unde intensitatile seismice asteptate pot sa fie de 8-9 grade Mercalli, cu efecte asociate destul de mari. Acest lucru s-a vazut la cutremurul din 1977 cand au murit peste 1.500 oameni, plus alte pagube majore care s-au produs in urma acestui cutremur. Dr. Ing. Constantin Ionescu, director general la Institutul National pentru Fizica Pamantului, ne-a explicat mai multe aspecte referitoare la aceste dezastre naturale, ne-a informat despre ultimele noutati si ne-a oferit indrumari utile privind reactiile in caz de cutremur.

Calamitatile cele mai devastatoare si periculoase sunt seismele, care au marcat intreaga istorie umana, provocand aproximativ 60% din pierderile de vieti omenesti asociate producerii dezastrelor naturale. La nivel mondial, milioane de vieti au pierit in ultimii 100 de ani in urma cutremurelor, mai mult de un milion de oameni murind doar in ultimele doua decenii. Romania a fost zguduita de numeroase cutremure de magnitudine mai mare sau mai mica, insa cele mai puternice au fost cutremurul din 1802 care a avut o magnitudine de 7,9 pe scara Richter si, mai recent, in secolul XX, seismele din anii 1940 si 1977 cu magnitudini de 7,7, respectiv 7,4 pe scara Richter.

Ar trebui sa se desfasoare lunar exercitii cu ocupantii cladirilor, privind comportamentul la cutremur.

Cutremurele pot genera multe dezastre, cum ar fi tsunami, lichefierea, alunecarile de teren, rupturile in scoarta pamantului si cele mai proeminente vibratii la sol. Acestea din urma pot cauza prabusiri structurale, pierderi de vieti omenesti si pagube materiale. Efectele cutremurului pot acoperi sute de mii de kilometri patrati, provoaca daune cladirilor, structurilor sau instalatiilor de infrastructura, duc la pierderea vietii si ranirea a sute de mii de oameni si perturba functionarea sociala si economica a zonei afectate.

Campania "Informat! Care este planul tau?" reprezinta o campanie de constientizare initiata de BMF Grup, in parteneriat cu wall-street.ro, prin care se doreste informarea populatiei pentru situatiile de urgenta / calamitatile care se pot produce in cladiri si nu numai.

INFP poarta pe umeri ani intregi de cercetare si cauta in permanenta sa dezvolte sistemul de informare a populatiei, de a preveni pierderea de vieti omenesti si diminuarea pagubelor materiale in cazul de cutremure.

In ce stadiu s-ar afla Bucurestiul in cazul producerii unui seism mare?

Dr. Ing. Constantin Ionescu: Tara noastra este afectata de regiunea seismica Vrancea, cu efecte foarte mari asupra Bucurestiului, aflat printre primele capitale care pot fi afectate de cutremure, alaturi de Lisabona, Istanbul. Sunt cladiri cu risc seismic, atat proprietate privata, cat si cladiri, proprietate publica. Noi incercam sa sprijinim autoritatile privind hartile de microzonare seismica, de hazard seismic pe zona Bucurestiului, astfel incat sa se stie sau sa se transmita mai departe proprietarului daca cladirea respectiva mai rezista la un cutremur de aceeasi marime ca cel din 1977 sau 1802, cutremurul de referinta, despre care se spune ca a fost cel mai mare cutremur din Romania.

Dr. Ing. Constantin Ionescu, director general la Institutul National pentru Fizica Pamantului

Sunt suficient de dezvoltate standardele de constructie si performanta seismica?

Dr. Ing. Constantin Ionescu: Efectele pot fi cuantificabile la nivelul oraselor, unde avem multa populatie. Dezvoltarea oraselor a luat amploare si atunci trebuie sa stim exact ce trebuie sa facem in caz de cutremur, cum sa construim. In primul rand, trebuie sa respectam standardele in constructii. In ultima perioada, acestea au fost imbunatatite, iar dezvoltatorii imobiliari si investitorii ar trebui sa le respecte, astfel incat sa nu avem efecte in cazul unui cutremur mare. Standardele existente in prezent ar trebui sa acopere efectele unui cutremur de 8-8,2 grade pe scara Richter. Insa, niciodata un standard nu este suficient, deoarece poate in unele cazuri nu s-au luat in calcul anumite frecvente sau anumite feluri de comportament ale unui cutremur.

Comportamentul unei cladiri in timpul unui cutremur este puternic influentat de modul in care se misca solul de sub ea, in momentul trecerii undelor seismice.

Directorul general al INFP arata ca "in 1977, a fost o imprejurare in care ruptura, efectele produse de cutremurele respective, a fost pe o distanta foarte mare, deci s-au produs mai multe socuri, nu a fost unul singur. Trebuie sa intelegem ca in timpul unui cutremur, efectele de obicei se produc pe orizontala si daca ai o cladire izolata seismic, efectele sunt reduse la nivelul cladirii".

Cat de important este serviciul de facility management (intretinerea cladirilor)?

Dr. Ing. Constantin Ionescu: In cazul unei cladiri unde se desfasoara activitati de servicii, de exemplu, cladiri de spatii de birouri, ar trebui sa se desfasoare lunar exercitii cu ocupantii cladirii, privind comportamentul la cutremur. In ultima perioada, noi ne-am gandit ca ar fi utila daca s-ar dezvolta o aplicatie conectata cu sistemul de alertare seismica, privind monitorizarea cladirii unde se desfasoara activitati de birouri sau alte infrastructuri.

Practic, atunci cand vine cutremurul, noi putem sa alertam cu 25 de secunde inainte infrastructura si sa ii dirijam in zona unde s-a stabilit la fiecare nivel ca este sigura pentru salariatii cladirii respective.

Teoretic vorbind, pot fi prezise cutremurele?

Dr. Ing. Constantin Ionescu: Pana in prezent nu pot fi prezise. S-au facut anumite cercetari la nivel global in vederea monitorizarii anumitor precursori ai cutremurelor si s-au pus in evidenta pentru cutremurele de suprafata anumite relatii intre activitatea seismica si precursorii seismici, cum ar fi in Italia, emanatiile de radon asociate cu activitatea seismica. Dar inca nu putem acorda incredere foarte mare partii de predictie a cutremurelor, mai ales ca nu este aplicabila pentru diferite regiuni. Trebuie dezvoltata intr-o anumita regiune, pentru cutremurele din regiunea unde vrem sa facem prognoza seismica.

Care ar fi solutiile ce ar putea sa ne salveze chiar viata in cazul unui cutremur?

Dr. Ing. Constantin Ionescu: Oamenii ar trebui sa se documenteze, in principal despre cum sa se comporte la cutremur, avand in vedere ca locuiesc intr-o tara cu risc seismic. De asemenea, avem si noi o campanie destul de bine pusa la punct privind activitatile pentru copii, elevi si profesori, atfel incat, in perioada cand se desfasoara Scoala Altfel sau actiuni in colaborare cu institutiile scolare, sa ii invatam ce sa faca in cazul unui cutremur. Totodata, organizam uneori Scoli de vara axate pe comportamentul la cutremur si chiar avem in plan sa dezvoltam pe viitor un centru de reducere a riscului seismic.

Prin astfel de actiuni, dorim sa transmitem catre populatie si catre toti cei care sunt implicati cum sa se comporte in caz de dezastru natural, nu numai la cutremur, ci si la tsunami, la vulcani, la alunecari de teren. In ceea ce priveste recomandarile in timpul unui cutremur puternic, daca ne aflam intr-o locuinta si suntem la parter, ar trebui sa parasim locuinta de indata ce am simtit prima unda seismica. Daca constatam ca nu putem parasi cladirea, trebuie sa gasim un loc cat mai sigur, astfel incat acesta sa ne protejeze in caz de cutremur.

Am dezvoltat un sistem de alertare seismica in cazul unui cutremur produs in zona Vrancea.

Institutul National pentru Fizica Pamantului a dezvoltat inca din 2005 o aplicatie gratuita, care poate alerta populatia in caz de cutremur.

Dr. Ing. Constantin Ionescu: Da, noi am dezvoltat un sistem de alertare seismica in cazul unui cutremur produs in zona Vrancea. In principal, aceasta aplicatie s-a dezvoltat la inceput pentru infrastructuri periculoase, astfel incat in cazul unui cutremur sa putem bloca de exemplu gazele care intra intr-o locuinta, sa alertam centralele nucleare. In cazul nostru, in acest moment, noi alertam Centrala Nucleara de la Kozlodui- Bulgaria, Institutul de Cercetari Nucleare de la Pitesti si Centrele pentru Situatii de Urgenta de la toate ministerele si de la Inspectoratele pentru Situatii de Urgenta.

Orice activitate in domeniul cercetarii privind comportamentul cladirilor, sau anumite materiale dezvoltate pentru cladirile respective, sunt utile pentru a reduce efectele unui cutremur.

Dr. Ing. Constantin Ionescu, director general la Institutul National pentru Fizica Pamantului

Dr. Ing. Constantin Ionescu: Noi incercam sa multiplicam acest sistem de alertare seismica catre zona privata, astfel incat sa ne oprim serviciile de a implementa sistemul de alertare pentru blocarea gazului la intrarea in locuinta sau intr-un bloc. Insa, din pacate, utilizatorii inca nu sunt interesati pentru ca un cutremur mare se produce o data la 40-50 de ani, iar noi, oamenii, amanam asumarea responsabilitatii de astazi peste 10 ani.

Nu este reglementat acest lucru, practic nimeni nu este obligat sa isi puna acest sistem pentru blocarea gazelor sau in cazul unui cutremur, dar din experienta, sau din ce am vazut eu la cutremurul din 1977, imediat dupa cutremur s-au produs foarte multe incendii, care au fost generate de catre o explozie de gaze, de un proces tehnologic intr-o anumita intreprindere. Tocmai de aceea, ar fi util de instalat acest sistem. De asemenea, sistemul de alertare seismica ar trebui instalat nu numai pentru gaze, ar trebui instalat si pentru alte insfrastructuri care sunt in subordinea altor ministere de resort, cum ar fi retele de transport de petrol, sunt multe aplicatii unde poate fi instalat sistemul de alertare seismica.

Este obligatoriu pentru cladirile care depasesc 11 niveluri sau cladirile care depasesc o anumita suprafata sa fie monitorizate din punct de vedere seismic cu echipamente moderne.

Dr. Ing. Constantin Ionescu: Cercetarile sunt utile pentru ca cercetarea a creat progresul. Prin urmare, este necesara cercetarea in domeniul ingineriei cutremurului pentru a anticipa posibilitatea unui cutremur in viitor, care poate provoca daune cladirilor si structurilor, precum si pentru a gasi solutia pentru atenuarea efectelor. Practic, orice activitate care se desfasoara in domeniul cercetarii privind comportamentul cladirilor, sau anumite materiale dezvoltate pentru cladirile respective, sunt utile pentru a reduce efectele unui cutremur. De asemenea, in alte tari este obligatoriu pentru cladirile care depasesc 11 niveluri sau cladirile care depasesc o anumita suprafata sa fie monitorizate din punct de vedere seismic cu echipamente moderne, produse in zilele noastre, echipamente digitale ale caror date se transmit catre autoritatile locale sau catre institutiile care se ocupa cu activitatea aceasta, astfel incat sa observe cum s-a comportat cladirea respectiva in cazul unui cutremur.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri