Ministerul Transporturilor va organiza, cel tarziu la inceputul lunii martie, licitatie pentru alegerea unor consultanti din UE care vor elabora pachetul de legi in domeniu locativ, fiind vorba de legile locuintei, chiriilor si condominiilor (apartamente), au declarat surse din cadrul MTCT.

Potrivit surselor citate, Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) va demara, cel tarziu la inceputul lunii martie, procedura de achizitie publica pentru alegerea unor experti recunoscuti din Uniunea Europeana care sa ofere consultanta pentru elaborarea pachetului de legi in domeniul locativ, informeaza NewsIn. Specialistii internationali vor elabora studii privind politica romaneasca in acest domeniu, precum si privind adaptarea legislatiei romanesti la cea existenta in tari membre vechi ale Uniunii Europene.

Expertii selectati vor face un audit al legilor romanesti referitoare la domeniu locativ, urmand sa stabileasca impreuna cu specialistii din cadrul MTCT modificarile legislative care vor fi facute pentru alinierea la normele comunitare. Totodata, se face o comparatie cu legislatia celorlalte membre ale Uniunii Europene si se va alege un model pentru a fi aplicat si in Romania.

Noul pachet de legi ar putea sa cuprinda trei acte normative importante, respectiv legea locuintei, legea chiriilor si legea condominiilor, insa in functie de rezultatele studiilor se va stabili daca vor fi implementate si alte legi. in acest context se are in vedere elaborarea unei lege pentru infiintarea unor organisme non-profit de profil si derularea parteneriatelor public-privat pentru construirea de locuinte.

Legea locuintei va fi modificata astfel incat sa devina un cod al locuintelor, eliminandu-se normele care vizeaza subventiile sau limitele de varsta. Legislatia actuala nu face fata noilor cerinte, forma imbunatatita, care va avea un caracter general, urmand sa rezolve aceasta problema. Reprezentantii MTCT au explicat ca programele si subventiile care vizeaza constructia de locuinte vor fi stabilite prin ordonante de guvern, astfel incat legea sa nu mai sufere periodic modificari. In plus, va exista o lege a chiriilor care va reglementa aceasta notiune, in legislatia actuala neexistand un astfel de act normativ. Legea condominiilor va stabili modul in care se va face administrarea fondului locativ, facand referire si la asociatiile de proprietari.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Imobiliare si constructii »Citeste si
Marian Oprisan a fost achitat definitiv in dosarul de abuz in serviciu
Setari Cookie-uri