Volumul spatiilor industriale si logistice inchiriate in prima jumatate a anului a totalizat 240.700 de metri patrati, mai mult decat dublul nivelului inregistrat in perioada corespunzatoare a anului trecut, de aproximativ 100.800 de metri patrati.
Bucurestiul a atras cea mai mare parte din cererea de spatii industriale si logistice din tara, respectiv 43% (aproximativ 103.600 metri patrati), acesta fiind urmat de Slatina (62.000 metri patrati), Oradea (34.000 metri patrati) si Timisoara, cu aproape 22.300 de metri patrati tranzactionati.
JLL a inregistrat in primul semestru o cota de piata de aproape 30% din volumul tranzactiilor de inchiriere de spatii industriale si logistice intermediate de consultantii imobiliari.
Avand in vedere evolutiile din prima jumatate a anului, asteptarile JLL privind cererea din 2019 sunt optimiste, astfel ca ne asteptam la un volum de tranzactii comparabil cu cel inregistrat in ultimii 3 ani, in jurul a 500.000 metri patrati/an.
”Trebuie sa tinem cont insa de doua aspecte. Primul este acela ca piata industriala a raportat in ultimii trei ani o cerere record, mai ales pe fondul extinderii retailerilor si a logisticienilor. Al doilea element il reprezinta faptul ca majoritatea companiilor care furnizeaza servicii logistice si-au consolidat deja operatiunile pentru a raspunde volumului crescut de marfuri generat de ascensiunea consumului din ultimii ani”, a declarat Costin Banica (foto), Head of Industrial Department JLL Romania.
Am putea insa sa vedem o crestere a cererii pentru spatii de productie si industriale, mai ales din partea companiilor care activeaza in sectorul automotive.
De remarcat faptul ca in primul semestru, peste jumatate din cerere (121.600 metri patrati) a venit din partea companiilor de productie, majoritatea din domeniul automotive.
”Anumite companii din sectorul auto traverseaza o perioada de tranzitie spre productia de componente pentru autovehicule electrice. Romania ar putea profita de aceasta tranzitie si ar putea atrage investitii importante din partea marilor companii pentru acest tip de capacitati de productie. In acest context, preconizam o crestere a cererii de spatii de productie in perioada 2020-2022”, a adaugat Costin Banica.
Un alt trend pe care l-am remarcat pe piata in acest an si care genereaza o parte a cererii este migrarea companiilor din spatiile pe care le ocupa in locatii amplasate pe foste platforme industriale, in proiecte moderne.

”Observam un interes sporit al dezvoltatorilor de a oferi suprafete mai mici, de 1.500-3.000 metri patrati, din dorinta de a acomoda cererea in crestere din partea companiilor care isi muta activitatea din spatii de pe vechile platforme industriale in proiecte industriale moderne.
Aceasta migrare are la baza, pe de o parte, dorinta companiilor de a oferi angajatilor conditii mai bune de lucru, iar pe de alta parte, este determinata si de reglementarile mai stricte legate de autorizatia de securitate la incendiu”, a mai spus reprezentantul JLL Romania.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri