Cel mai recent raport de piata realizat de Analize Imobiliare releva ca ritmul de crestere a preturilor locuintelor a continuat sa incetineasca in al doilea trimestru din 2019 – fapt ce se vede mai ales in marile orase, in frunte cu Bucurestiul. Comparand statisticile oficiale privind activitatea de tranzactionare cu datele despre cererea si oferta de locuinte din piata, poate fi observata o aparenta contradictie. Astfel, daca volumul tranzactiilor imobiliare incheiate la nivel national este mai mic decat in perioada similara a anului trecut, cererea pentru proprietati rezidentiale de vanzare este mai ridicata decat in urma cu 12 luni, in vreme ce oferta este, dimpotriva, mai scazuta. Aceasta discrepanta poate fi explicata prin faptul ca intre faza de cautare a unei locuinte si luarea unei decizii de achizitie intervine o perioada mai lunga de asteptare.

„In al doilea trimestru din 2019, cererea de locuinte (cumparatori care au interactionat direct cu vanzatorii prin intermediul portalului Imobiliare.ro) a cunoscut o crestere anuala de 14% in cele sase orase mari. Credem ca este o prima reactie pozitiva a cererii la temperarea cresterii preturilor. Clientii sunt mai atenti la produsul achizitionat, isi iau mai mult timp pentru informare si amana decizia de achizitie, desi proiectele aflate aproape de finalizare sunt mai scumpe. Daca vor sa ramana intr-un anumit buget, cumparatorii ar trebui sa aleaga proiecte care au ca termen de finalizare anul 2020 sau 2021”.

Dorel Nita, Head of Data Imobiliare.ro

Dupa ce s-a situat la 1,6% in ultimul patrar din 2018 si, respectiv, la 0,8% in primele trei luni din 2019, in al doilea trimestru al acestui an ritmul de crestere a preturilor cerute pentru proprietatile rezidentiale din Romania s-a injumatatit din nou, ajungand la 0,4%. Totodata, datele Analize Imobiliare arata ca variatia anuala a preturilor s-a situat la +3,5% in T2 2019, in scadere de la +4,6% in cele trei luni anterioare. De mentionat este ca nivelul actual al acestui indicator este cel mai scazut din ultimii patru ani, adica din primul trimestru din 2015, cand proprietatile rezidentiale erau cu doar 2,7% mai scumpe decat in perioada similara a anului anterior. Spre comparatie, cea mai mare valoare a acestui indicator, anume +13,4%, a fost atinsa in T3 2016.

Stabilizarea preturilor, mai pregnanta in Bucuresti

Datele statistice releva ca tendinta de temperare a ritmului scumpirilor este mai puternica in Bucuresti. Astfel, daca aici apartamentele au consemnat o scadere de 0,8% fata de trimestrul anterior, in restul tarii acestea s-au apreciat cu 1,4%. Casele si vilele scoase la vanzare, insa, au cunoscut o scadere mai mare la nivel de Capitala (-1,6%) fata de restul tarii (-0,6%). Comparativ cu perioada similara a anului trecut, apartamentele sunt mai scumpe cu 2% in Bucuresti si, respectiv, cu 3,8% in tara; casele si vilele, pe de alta parte, sunt cu 2% mai ieftine in Capitala, dar cu 3,5% mai scumpe in rest.

Cu exceptia Bucurestiului, majoritatea marilor orase monitorizate constant de Imobiliare.ro au consemnat, trimestrul trecut, cresteri ale preturilor apartamentelor – chiar daca acestea nu au fost foarte mari. Cel mai important avans, in cuantum de 1,7%, a fost cel din Brasov (unde s-a ajuns la o suma medie ceruta de 1.120 de euro pe metru patrat util), pe urmatoarele locuri situandu-se Timisoara (+1,2%, pana la 1.210 euro pe metru patrat), Iasi (+0,8%, pana la 1.000 de euro pe metru patrat), Cluj-Napoca (+0,7%, pana la 1.570 de euro pe metru patrat) si Constanta (+0,2%, pana la 1.140 de euro pe metru patrat). In Capitala, pe de alta parte, pretentiile vanzatorilor au ajuns la o valoare medie de 1.310 euro pe metru patrat.

Sfantu Gheorghe, cea mai mare scumpire la nivel national

La fel ca in ultimele trei trimestre, in T2 2019 au existat cateva resedinte de judet unde pretentiile vanzatorilor de apartamente s-au majorat sensibil mai mult decat la nivel national, dar si decat in marile centre regionale. Pe primul loc in clasamentul national al scumpirilor se afla, astfel, Sfantu Gheorghe, cu un avans de 8,9%, pana la o medie de 760 de euro pe metru patrat util. Capitala judetului Covasna este urmata de Giurgiu, cu un plus de 6,3% in perioada analizata (pana la 530 de euro pe metru patrat), apoi de Slobozia (+5,7%, pana la 700 de euro pe metru patrat), Ramnicu Valcea (+4,9%, pana la 860 de euro pe metru patrat) si Calarasi (+3,7%, pana la 700 de euro pe metru patrat).

Tot la nivelul resedintelor de judet ale tarii au avut loc si cateva scaderi de pret, insa acestea au fost destul de reduse per ansamblu. Cel mai mare declin a fost consemnat de apartamentele din Resita, care s-au ieftinit cu 1,7% – fapt ce plaseaza orasul, din nou, pe primul loc in clasamentul celor mai accesibile locuinte, cu o medie de 500 de euro pe metru patrat util. O scadere de pret de 0,9% a avut loc in Craiova, unde apartamentele au ajuns la o medie de 1.080 de euro pe metru patrat. De asemenea, pretentiile proprietarilor s-au mai diminuat in Bucuresti, dar si in Targu-Jiu (-0,4%, pana la 970 de euro pe metru patrat).

Cererea, oferta si tranzactiile

Aceasta evolutie a preturilor a avut loc in contextul in care, fata de perioada similara din 2018, volumul actual al cererii este, per ansamblu, cu 14% mai mare, iar tendinta de crestere poate fi observata in toate marile centre regionale analizate. In patru din sase orase, avansul anual consemnat de acest indicator a fost de doua cifre: cea mai mare diferenta poate fi observata in Brasov (+25%), orasul de la poalele Tampei fiind urmat de Bucuresti (+16%), Constanta (+13%), Timisoara (+10%). In Cluj-Napoca si Iasi, pe de alta parte, au avut loc cresteri de sub 10%, mai exact +7% si, respectiv, +6%.

In aceleasi centre regionale poate fi observat un declin al ofertei fata de perioada similara din 2018, aceasta fiind cu 7,3% mai mica decat in urma cu 12 luni. Scaderi din acest punct de vedere au avut loc in cinci din sase orase, anume in Iasi (-10,2%), Bucuresti (-10,1%), Cluj-Napoca (-6,3%), Brasov (-3,9%) si, respectiv, Timisoara (-3%). Ca si in ultimele doua trimestre, exceptia de la regula este reprezentata de Constanta, unde oferta de locuinte este usor mai mare decat in urma cu 12 luni, respectiv cu 0,8%.

In ceea ce priveste activitatea de tranzactionare, datele publicate de Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) releva ca trimestrul trecut au fost incheiate, pe plan national, un numar de 125.474 de vanzari de imobile. Acest nivel marcheaza, pe de o parte, o crestere de circa 8% fata de trimestrul anterior (cand erau consemnate 116.109 tranzactii), dar, pe de alta parte, o scadere de 34% fata de perioada similara din 2018 (cand erau inregistrate 151.481 de asemenea operatiuni). In primele sase luni din 2019, numarul tranzactiilor imobiliare incheiate pe plan national s-a cifrat la 241.583, in scadere cu aproape 20% fata de perioada similara a anului trecut, cand erau incheiate, la nivel de tara, 300.432 de asemenea operatiuni.

Despre Imobiliare.ro

Lansat in ianuarie 2000, Imobiliare.ro este primul si cel mai accesat portal imobiliar din Romania. Portalul a depasit de curand pragul de 1.620.000 de vizitatori unici pe luna si cuprinde cea mai mare baza de oferte din toate categoriile imobiliare la nivel national.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri