Piata rezidentiala se afla pe un proces de maturizare, in contextul in care clientii au inceput sa cunoasca lucrurile pe care un dezvoltator trebuie sa le ofere si au devenit din ce in ce mai pretentiosi. A expirat perioada in care construiai si vindeai fara griji un proiect de apartamente. Dezvoltatorii trebuie sa isi faca planurile de la bun inceput, mai ales ca, astazi, in proiectele rezidentiale de volum cea mai importanta sursa de vanzare devine "comunitatea" celor care s-au mutat deja acolo, apreciaza Andrei Sarbu, CEO al compania de consultanta imobiliara SVN Romania.

"Se produce un shift in momentul de fata al preferintelor cumparatorilor catre apartamentele noi, in sensul ca se tranzactioneaza din ce in ce mai putin apartamente construite pana in 2000. Avem o crestere de 30% pe aceasta zona in cadrul tranzactiilor pe care le-am incheiat, in perioada ultimilor 3-4 ani. Un aspect important este legat si de durata de viata a apartamentelor de Romania in care majoritatea celor construite se apropie de 50 de ani sau mai mult. Si generatiile se schimba, iar ultimele isi doresc sa locuiasca in zone mai bune", spune Andrei Sarbu (foto).

El arata ca pe segmentul de apartamente noi, SVN Romania a reusit in acest an sa tranzactioneze pana la finele primului semestru din acest an peste 850 de unitati locative, in Capitala si imprejurimi, prima vanzare-direct de la dezvoltator. Top trei proiecte din punct de vedere al vanzarilor, in perioada mentionata, au fost Cosmopolis, Belvedere Residences si Aviatiei Park.

"Cel mai mare volum l-am inregistrat in Cosmopolis, unde am vandut numai in ultimele trei luni un numar de 160 de apartamente. Am vandut, de departe, cele mai multe locuinte in Cosmopolis, mai ales datorita faptului ca in acest proiect se construieste pe mai multe segmente ale pietei, de la mass-market, middle-market si pana up-market si, ca urmare, se adreseaza catre toate categoriile de cumparatori. Comunitatea vinde foarte mult acolo, iar in proiectele mari devine cel mai important canal de vanzare. Practic, Cosmopolis poate sa devina unul dintre dormitoarele Bucurestiului, deoarece se dezvolta in continuare isi va dubla suprafata costruita in urmatorii ani", mai spune Andrei Sarbu.

Ceea ce se remarca in piata este si shift-ul dezvoltatorilor catre zona de middle-market.

"Principala problema, din cauza careia au existat atatea disfunctionalitati in piata, este data efectiv de tot ceea ce s-a intamplat in Romania in ultimul an si jumatate. Nu a existat un climat corect sau proprice business-ului si nu puteai anticipa niste lucruri pe termen lung. De fiecare data trebuia sa te astepti la modificari, atat in calitate de dezvoltator, cat si in calitate de client. Dificultati s-au inregistrat efectiv pe segmentul mass-market, pentru ca acei oameni au fost cei mai loviti dintre toti, in momentul in care a scazut gradul de indatorare si a crescut pretul apartamentelor", spune CEO-ul SVN Romania.

Potrivit datelor SVN (index intern), preturile apartamentelor din Bucuresti au crescut cu 3,18% fata de luna ianuarie 2019 (valoarea este pentru iulie), iar fata de iulie 2018 a fost un plus de 4,4%. In acest context, in opinia sa, a existat si un interes mai ridicat al dezvoltatorilor catre proiecte destinate middle-market.

"Noi tranzactionam acum pe toate segmentele pietei, insa, intr-adevar, ceea ce se remarca in piata este si shift-ul dezvoltatorilor catre zona de middle market. De exemplu, pe piata noua, anul 2018 a fost primul in care mai mult de 50% din proiectele noi se aflau in zona de middle market. Inainte ponderea foarte ridicata era pe mass market", arata Andrei Sarbu.

SVN Romania este unul dintre cei mai mari jucatori pe segmentul de rezidential, fiind consultantul si agentul exclusiv a peste 10 proiecte rezidentiale cu un minimum de 350 de unitati fiecare, printre care Cosmopolis, Belvedere Residences, Aviatiei Park, Baba Novac Residence, Soho Unirii sau Tomis Park. Consultantii SVN Romania au vandut in ultimii ani peste 7.000 de apartamente noi cu o valoare de peste 500 de milioane de euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri