Cresterea urbana neplanificata din Bucuresti continua prin investitii private necontrolate si fara viziune, potrivit unui raport al Ordinului Arhitectilor din Bucuresti (OAR), care subliniaza, de asemenea, ca, "urbanismul in Capitala a devenit o colectie de situatii litigioase si ilegale care necesita o corectie bine planificata. Continuarea cresterii Bucurestiului fara un PUG actualizat, asumat de administratia locala, reduce sansele ca Bucurestiul sa devina un oras placut pentru locuitorii sai si un loc care sa atraga investitii stabile si benefice".

"Bucurestiul creste, dar nu se dezvolta pe baza unui plan urbanistic general (PUG - n.r.) actual si flexibil. Planul de acum este realizat in anul 2000. Desi se stia termenul sau de valabilitate (de 10 ani), timp in care Primaria ar fi putut sa pregateasca urmatorul PUG, demersurile pentru noul plan urbanistic au inceput abia in 2012", se arata in raportul Ordinului Arhitectilor din Bucuresti.

In acest timp, "cresterea urbana neplanificata continua prin investitii private necontrolate si fara viziune. Decalajul si intarzierea planificarii genereaza o dezvoltare urbana inflexibila, cu viziune pe termen scurt si vulnerabila la presiunile imobiliare private, fara o analiza a impactului interventiilor asupra orasului pe termen lung si o monitorizare a efectelor".

In continuare, Ordinul Arhitectilor apreciaza "urbanismul Bucurestiului a devenit astazi o colectie de situatii litigioase si ilegale care necesita o corectie bine planificata, care sa excluda amnistia si care sa contribuie la rezolvarea problemelor. Continuarea cresterii Bucurestiului fara un PUG actualizat, asumat de administratia locala, reduce sansele ca Bucurestiul sa devina un oras mai placut pentru locuitorii sai si un loc care sa atraga investitii stabile si benefice".

Ordinul Arhitectilor: "Nu exista interes pentru planul urbanistic general"

In octombrie 2014, elaboratorul PUG (sub conducerea Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu) preda municipalitatii studiile de fundamentare ale primei etape de elaborare. In decembrie 2015, primarul interimar al Bucurestiului, Razvan Sava declara ca noul PUG se afla inca in prima faza din cele patru, principala cauza a intarzierii reprezentand-o, la momentul respectiv, absenta datelor urbane detinute de sectoarele Capitalei, institutii si furnizori de utilitati.

In luna februarie 2017, Comisia Tehnica de Amenajare a Teritoriului si Urbanism a revazut prima etapa PUG. Primarul capitalei, Gabriela Firea, a declarat necesara finalizarea acestuia pana la sfarsitul anului, pentru a putea fi prezentat atat institutiilor, cat si mediului de afaceri si publicului. Simultan, Firea prezenta intentia de a elabora o Lege a Capitalei pentru reorganizarea administrativa.

Ulterior, insa, finalizarea PUG a fost prelungita pana pe 30 decembrie 2018. "Amanarea si lipsa consultarilor publice demonstreaza ca, de fapt, nu exista interes pentru planul urbanistic general si ca este mai convenabil sa nu se faca nimic", mai arata raportul realizat de catre Ordinul Arhitectilor din Bucuresti.

Dar, in urma cu o luna planul urbanistic general al Capitalei a primit un nou termen de finalizare. Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, declara in noiembrie, ca, in primavara anului viitor, vor exista cele sase Planuri Urbanistice Zonale (PUZ-uri) sectoriale si Planul Urbanistic General (PUG) pentru Bucuresti, potrivit Agerpres.

"Faptul ca deja sectoarele si-au intocmit PUZ-uri e un mare castig, pentru ca, as indrazni sa dau un procent, 80% din reglementarile urbanistice vor fi realizate de acum la sectoare. Sectorul 3 e mai avansat, in sensul ca are deja aprobat Planul Urbanistic Zonal, Sectorul 6, de asemenea, e avansat, va veni la aprobare in Consiliu General intr-un timp foarte scurt, imediat dupa sarbatori, celelalte sectoare sunt in faze avansate, sunt in dezbatere publica PUZ-urile si, intr-un final, practic in primavara anului viitor, vom avea toate cele sase PUZ-uri sectoriale si PUG-ul pentru intreg municipiul Bucuresti, lucru care va ajuta intreg sectorul de constructii, sectorul imobiliar, deci atat investitiile in construirea de noi unitati locative, cat si vanzarea acestora, toate industriile conexe", a spus Gabriela Firea.

Intrebata de jurnalisti cum va schimba PUG piata imobiliara, Gabriela Firea a spus ca acesta este extrem de necesar, pentru ca arata cum se va dezvolta orasul pe urmatorii ani si in acest fel si planul de investitii al companiilor din constructii poate fi unul adecvat.

"Au fost foarte multe discutii si chiar tensiuni in spatiul public (...) daca in anumite zone era permis sa se construiasca sau nu, anumite retrocedari care s-au facut, poate chiar in zone verzi sau in parcuri, toate aceste lucruri vor fi foarte clar stabilite prin Planul Urbanistic General pe care-l vom prezenta opiniei publice in luna aprilie a anului viitor, cel putin aceasta este garantia Universitatii de Arhitectura cu care lucram pentru realizarea PUG-ului", a afirmat Firea.

Potrivit acesteia, in Bucuresti si in judetul Ilfov se construieste din ce in ce mai mult si mai bine, in sensul calitatii unitatilor locative, dar si al cladirilor de birouri si celor cu alte functiuni. In opinia sa, intreaga industrie se profesionalizeaza, atat cea de construire, cat si cea de investitii, precum si achizitia constructiilor realizate.

Sursa foto: Augustin Lazaroiu / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri