Majoritatea studentilor aflati in cautarea unei locuinte in chirie si-ar dori sa gaseasca o garsoniera, sa imparta spatiul inchiriat cu un coleg de apartament si sa aiba un contract de inchiriere pentru o perioada de un an. Ce bugete si ce preferinte au studentii romani atunci cand vine vorba de locuirea in chirie sunt informatiile scoase la iveala de studiul OLX Imobiliare "Student roman, caut garsoniera in chirie".

Cei mai multi studenti care au participat la realizarea studiului locuiesc in chirie (87%), in camin (8%) sau cu familia (3%). Principalele orase in care acestia studiaza sunt Bucuresti (20%), Iasi (15%), Cluj-Napoca (13%), urmate de Brasov (8%) si Timisoara (7%). Intrebati ce ii impiedica sa locuiasca in chirie, cei mai multi dintre studentii care stau in camin s-au referit la costurile mari (86%) si la faptul ca e mai distractiv sa stea in camin (6%). Cei care locuiesc alaturi de familie au declarat ca nu stau in chirie tot din cauza costurilor mari (86%), dar si din cauza responsabilitatilor implicate de acest tip de locuire (11%).

Ce bugete au studentii romani pentru locuitul in chirie

Peste jumatate dintre cei aflati in cautarea unei locuinte in chirie au spus ca au un buget lunar de 100-200 euro (55%). Pe locul doi s-au situat cei care vor sa aloce 201-300 euro pentru chiria lunara (23%), urmati de cei care au un buget sub 100 euro (15%). Pe de alta parte, 7% dintre acestia sunt dispusi sa aloce un buget de peste 301 euro pentru chiria lunara.

In ceea ce priveste bugetul pentru intretinere, 55% dintre studenti au declarat ca aloca o suma cuprinsa intre 100 si 200 lei pe luna. Cei care pot aloca intre 201 si 300 lei au reprezentat 22% din total, iar cei care pot plati peste 300 lei – 8%. In acelasi timp, 15% dintre studenti au declarat ca vor sa plateasca sub 100 lei pentru intretinerea lunara.

Atunci cand vine vorba de tipul de locuinta pe care si-l doresc, 54% dintre respondenti au declarat ca isi cauta o garsoniera, 39% - un apartament cu doua camere si 5% - un apartament cu trei camere.

Ce preferinte au studentii romani atunci cand isi cauta o locuinta

Cei mai multi studenti isi doresc sa locuiasca timp de un an in locuinta pe care o vor gasi (37%), in timp ce 27% isi doresc sa stea unul sau doi ani, procentaj care ramane valabil si in cazul celor care vor sa stea peste doi ani. Numai 9% vor sa stea sub un an in viitoarea lor locuinta in chirie. Cat despre zona pe care o prefera, cele mai importante criterii pe care le iau in considerare studentii sunt pretul accesibil, accesul la mijloacele de transport si apropierea de facultate.

Intrebati care sunt asteptarile de la proprietatea pe care o vor inchiria, studentii care au participat la realizarea studiului au mai mentionat costurile rezonabile, proprietarul - mai precis cat de prietenos este acesta, dar si confortul. Aproape jumatate dintre studenti vor imparti locuinta cu un coleg de apartament (49%), 31% vor locui singuri si doar 8% vor sta cu doi colegi de apartament.

"Inceputul de toamna marcheaza mereu o perioada mai efervescenta in sectorul imobiliar, iar acest lucru este generat si de valul de studenti care se muta in orasele universitare. Am profitat de acest moment cheie pentru a descoperi care sunt alegerile pe care le fac tinerii care se muta in chirie, ce criterii iau in considerare, dar si care sunt bugetele lor. In urma studiului derulat pe OLX.ro, am aflat mai multe lucruri interesante, printre care faptul ca studentii isi aleg zona in care vor sa locuiasca in functie de pret, accesul la mijloacele de transport si apropierea de facultate. Am mai aflat, de altfel, ca cei mai multi studenti vor locui impreuna cu un coleg si cauta apartamente cu un buget lunar de sub 200 de euro", a declarat Mihai Sava, real estate business manager OLX Group.

Studiul a fost derulat pe parcursul lunii septembrie 2019, prin chestionar online aplicat vizitatorilor OLX.ro si a implicat 670 de respondenti, barbati si femei, cu varste de peste 18 ani, din diferite zone ale Romaniei.

Sursa foto: franz12 / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri