Pretul apartamentelor din cele peste 120 de cladiri cu risc seismic ridicat din Bucuresti, care ar putea avea din nou celebrele buline rosii, ar putea sa scada, sunt de parere mai multi agenti imobiliari de pe piata.
Ideea premierului Calin Popescu Tariceanu de a propune reintroducerea sistemului de buline ca o masura de constientizare asupra riscurilor la care se expun cei care se opun consolidarilor va scadea intr-o oarecare masura pretul apartamentelor respective, sunt de parere reprezentantii mai multor agentii imobiliare bucurestene. Totusi, conform estimarilor reprezentantilor din sfera imobiliara, preturile nu se vor reduce cu mai mult de 5-7%.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a afirmat la prezentarea bilantului Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, ca imobilele cu risc seismic ridicat trebuie sa fie marcate din nou, indiferent de ce consecinte va avea pentru piata imobiliara.

Roxana Gologan, reprezentant al Agentiei Lelimond sustine ca preturile nu vor avea o diminuare brusca, dar se vor simti in piata. "Mi se pare normal ca preturile sa scada odata ce acele cladiri au fost catalogate cu rism seismic ridicat. Totusi, va depinde doar de proprietari cat vor lasa din pretul chiriilor sau din cel de vanzare al apartamentelor", a declarat pentru NewsIn, Roxana Gologan.

Pretul apartamentelor cu bulina rosie nu ar mai fi acelasi cu cel din prezent, considera Andrei Botis, reprezentantul agentiei imobiliare Property Partners, insa el nu exclude nici varianta prin care proprietarii sa nu lase la pret. "Ar putea sa scada, dar nu prea mult. tinand cont ca 90% din apartamentele respective se afla intr-o zona centrala, este posibil ca preturile sa ramana in continuare ridicate, iar acest lucru depinde de proprietari", a declarat Botis. Reprezentantul Property Partners mai spune ca in conditiile in care un imobil catalogat cu rism seismic ridicat va fi cumparat si daramat, noul proprietar poate ridica in zona respectiva o cladire cu o valoare de piata foarte ridicata si nu va avea de pierdut.

Potrivit datelor Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT), din aproximativ 3.000 de cladiri de locuit expertizate tehnic in municipiul Bucuresti si in 26 de judete au fost incadrate in clasa I de risc seismic un numar de 600 de cladiri din care 383 in municipiul Bucuresti. Dintre acestea 125 de cladiri multietajate, construite inainte de anul 1940, au fost identificate ca prezentand pericol public si constituie prioritatea numarul unu in reducerea riscului seismic.

Programul pe anul 2006 a inclus 55 cladiri dintre care 50 in municipiul Bucuresti aflate in diverse stadii de executie sau proiectare. Finalizarea lucrarile de consolidare s-au finalizat numai la trei cladiri si s-a mai reusit proiectarea pentru sase imobile. MTCT va aloca 8,5 milioane lei, anul acesta, pentru programul de finantare a actiunilor privind reducerea riscului seismic al constructiilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri