Pe piata spatiilor de birouri, in trimestrul al treilea, companiile au inchiriat peste 84.000 mp, din care 80% a reprezentat cererea neta, excluzand astfel tranzactiile de tipul renegocieri si reinnoiri de contracte. Cererea din trimestrul al treilea este in crestere cu 15% fata de aceeasi perioada a anului trecut, arata datele CBRE Research.

Per total, in primele trei trimestre din 2019 a fost tranzactionata o suprafata de circa 288.000 mp la nivelul Capitalei, cu 17% mai mult decat valoarea inregistrata pentru primele trei trimestre din 2018.

"In primele noua luni din 2019, cea mai mare cerere pentru inchirierile de spatii de birouri a provenit din partea companiilor din sectoarele IT (47% din cerere) si Financiar (16%), care au tranzactionat spatii pentru un total de 13.500, respectiv 4.700 de angajati. In ceea ce priveste zonele cele mai dinamice, acestea au fost vestul Bucurestiului (cu 31% din volumul tranzactionat) urmat de centru (cu 21%) iar apoi de nord si Pipera (cu cate 19%)", explica Tudor Ionescu (foto), head of advisory & transaction services, office, CBRE Romania.

Stocul total de spatii de birouri din Bucuresti a ajuns la finalul primelor trei trimestre din 2019 la aproximativ 3,16 milioane mp, peste jumatate fiind cladiri de birouri de clasa A, cu o rata generala de neocupare de 9,3%, in crestere usoara fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Din aceasta suprafata, circa 60.000 mp de spatii de birouri au fost livrati in trimestrul al treilea, prin intermediul a doua proiecte: Expo Business Park, dezvoltat de Portland Trust in zona Expozitiei din nordul Capitalei si The Light, dezvoltat de River Development in zona statiei de metrou Politehnica, din vestul Bucurestiului.

In prezent, vestul si nordul Bucurestiului gazduiesc 50% din stocul total de spatii de clasa A, potrivit datelor CBRE Research. Pana la finalul anului, in Bucuresti se estimeaza finalizarea a inca 81.600 mp de birouri in sase proiecte, circa 40% din aceasta suprafata fiind deja pre-inchiriata. In perioada 2020 - 2021 sunt asteptati sa fie finalizati 622.000 mp in 26 de proiecte de birouri, 17% din suprafata fiind pre-contractata.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri