Desi la inceputul anului parea ca sunt mari sanse ca lichiditatea pietei imobiliare din Romania sa sara pragul de un miliard de euro, o serie de tranzactii mari au fost insa amanate pentru 2020. Astfel, volumul pentru intregul an va fi in zona a 0,6-0,7 miliarde de euro, cea mai mica valoare din ultimii 6 ani. Cu toate acestea, exista acum tranzactii doar cu cladiri de spatii de birouri de 0,6 miliarde euro care s-ar putea inchide in 2020, poate chiar in prima parte a anului, apreciaza Mihai Patrulescu, senior associate investment services Colliers International.

In Romania, volumul investitional s-a situat usor sub jumatate de miliard de euro in primele trei trimestre ale anului, nivel comparabil cu cel de anul trecut, potrivit Colliers, care adauga faptul ca apetitul investitorilor pentru toate clasele de active din regiune si inclusiv Romania ramane crescut, mai ales ca o mare parte din capital cauta alocare, iar fundamentele pietei imobiliare sunt in continuare atractive.

"Un aspect pozitiv ar fi ca am avut in acest an multe nume noi, un semn de bun augur pentru tranzactiile viitoare si pentru randamente. Propriu-zis, tranzactiile nu s-au amanat, doar dureaza procesul de negociere ceva mai mult decat am crezut initial si se pare ca anul 2019 nu va mai fi cel in care tranzactiile se finalizeaza (se achita). Vorbim despre procese deosebit de complexe, care implica valori de 9 cifre (in euro) si care uneori dureaza mai putin, alteori mai mult", a adaugat Mihai Patrulescu (foto).

Potrivit Colliers, insa, in pofida interesului investitorilor, in unele piete si sectoare exista un deficit de produse de baza, deoarece multe dintre aceste proprietati apartin, pe termen lung, detinatorilor, portofoliilor si platformelor. In plus, este posibil ca unii proprietari sa ezite sa vanda fara posibilitatea de a-si redistribui capitalul.

Drept urmare, multi investitori se gandesc sa dezvolte abordari diferite, precum achizitia de active cu potential ridicat de crestere, si incep sa se uite la sectoare alternative - printre altele, camine studentesti, centre medicale, proiecte rezidentiale pentru inchirieri private - desi ele se afla in faze incipiente din punct de vedere disponibilitate.

"Cand lichiditatea - care pentru piata imobiliara inseamna deopotriva volume tranzactionate cat mai ridicate, cat si un numar cat mai mare de cumparatori si vanzatori activi – atinge valori mai mari, atragi atentia unui palier mai larg de investitori, cum ar fi cei institutionali sau fondurile de pensii din statele dezvoltate. De altfel, aspectul din urma – atentia unor clase de investitori care nu se uitau atent la Romania acum cativa ani - pare sa fie o tema de actualitate in prezent", afirma Mihai Patrulescu.

Conceptul de lichiditate in piata imobiliara este diferit de cel dintr-o piata financiara, o bursa sa zicem, dar principiul este acelasi: cu cat lichiditatea este mai mare, cu atat inseamna ca unui investitor ii este mai simplu sa sa iasa dintr-un plasament si acest lucru confera un grad crescut de siguranta. Dincolo de comportamentul etic al tuturor actorilor si de transparenta, lichiditatea joaca in general un rol central in functionarea buna a oricarei piete, ca vorbim despre bursa, piata monetara piata tilurilor de stat sau piata imobiliara.

Un raport recent al Colliers arata ca peste 50% din fluxul de capital din primele 9 luni ale lui 2019 in regiune a venit din Europa continentala (inclusiv ECE), cu 25% din acest volum venind de la investitori doar din regiunea ECE. Capitalul asiatic, in special din Coreea de Sud, a fost, de asemenea, dinamic, cu o cota de 16%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri