Este "in trend" sa vorbim iar despre criza in piata imobiliara si fiecare incearca sa-i ofere un contur. Cert este ca exista un apetit foarte ridicat in acest sens si imediat ce incepi sa discuti tot mai des despre "criza" se creeaza, implicit, si o teama irationala in randul investitorilor, ceea ce influenteaza puternic deciziile de vanzare sau achizitie. In fond, nu ar trebui sa vorbim despre "criza" decat daca putem privi inapoi si sa tragem aceasta concluzie, apreciaza Tim Wilkinson, partener in cadrul companiei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield Echinox.

"Cuvantul «criza» nu ar trebui utilizat decat daca se intampla ceva dramatic precum in 2008. Romania nu ofera insa, in prezent, nici un semnal cum ca ar urma sa existe un impact major asupra pietei imobiliare la nivel national intr-un mod semnificativ. Da, riscul unei corectii este mult mai probabil in sectorul rezidential, decat in oricare alt sector. La randul sau, retail-ul se confrunta cu schimbari si am putea vedea unele dintre tendintele curente din pietele mai dezvoltate ca incep sa apara si aici. Mai precis, mai putina lichiditate decat in ultimele 24 de luni", a declarat Tim Wilkinson (foto).

In opinia sa, factorii principali care ar putea avea impact asupra pietei imobiliare locale sunt cei prezenti deja la nivel global, indiferent ca discutam despre Brexit sau despre razboiul comercial dintre Statele Unite si China.

"Ceea ce s-a intamplat in 2008 a fost ceva exceptional si nu exclud sa se repete in anii urmatori intr-o forma sau alta, mai ales ca economia Romaniei este strans legata de cea din Uniunea Europeana, precum orice alta tara membra, si, astfel, orice impact negativ resimtit la nivel comunitar are un efect, in cele din urma, si pe plan local. Trebuie insa sa fim mereu pregatiti pentru eventuale schimbari la nivel de piata, in contextul in care avem deja foarte multe evenimente externe si independente care se produc in intreaga lume si pe care in urma cu cinci ani nici nu ii anticipam, precum Brexit", arata Tim Wilkinson.

Cushman & Wakefield: Romania poate naviga usor printre provocarile globale

Prezent la intalnire, Bogdan Gubandru, Director Investment & Agency in cadrul Cushman & Wakefield Echinox, a subliniat ca, intr-adevar, astazi "este «in trend» sa vorbim despre «criza», iar publicul are un apetit foarte ridicat in acest sens". Mai mult, "daca in 2008 aproape nimeni nu anticipa criza, acum, in contrapartida, au aparut multi profeti ai crizei, dar daca privim la fundamentele pietei imobiliare, vedem ca sunt foarte bune. Bancile, dupa ce si-au curatat portofoliile, si-au schimbat si strategia de finantare in piata imobiliara".

Pe langa faptul ca nu mai au o expunere foarte mare, "bancile sunt si mult mai bine capitalizate", a completat Tim Wilkinson. In acelasi timp,"odata ce economia globala a incetinit, rata ocuparii fortei de munca din Romania s-a imbunatatit, in contextul in care este mult mai accesibila din punct de vedere al costurilor pentru companiile multinationale, ceea ce este un atuu important. Astfel, cred ca Romania poate naviga destul de usor printre multe potentiale provocari globale si, ca urmare, a astepta o noua «criza» pe plan local in piata imobiliara este prea mult. "Corectie ar fi mult mai potrivit, daca dorim sa anticipam ceva".

El a agumentat ca intr-o economie de piata libera, anumite corectii ciclice se pot produce pe anumite segmente. Dar, "ar fi ceva normal, deoarece piata rezidentiala a crescut foarte mult in ultimii ani, iar consecinta va fi ca potentialii cumparatori vor face o selectie mai atenta legata de calitatea locuintelor, pozitia acestora in oras s.a.m.d.."

Pe de alta parte, "segmentul hotelier si cel de spatii industriale au, in continuare, potential de crestere, fiind printre cele mai dinamice in ultimii ani, in termeni de scadere a yield-urilor (randamente investitionale - n.r.) si exista interes pentru mai multe grupuri de profil sa intre pe piata".

Ca urmare, "nu as folosi cuvantul «criza» decat daca ne putem uita inapoi si trage aceasta concluzie; nu cu scopul de a anticipa ceva contingent din viitor care poate fi definit, pana la urma, in multe feluri", a incheiat Tim Wilkinson.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri