Cu tot mai multi investitori atrasi de pe intreg globul, Romania are toate sansele, conform prognozelor, sa devina una dintre cele mai potente economii ale Europei Centrale si de Est.

Sfarsitul acestui an va gasi piata imobiliara autohtona cu o infuzie de 1,1 miliarde de euro, materializata prin proiecte noi si diverse, iar semnele de maturizare incep sa se arate. Treptat, peisajul cladirilor de birouri din Romania s-a aliniat cerintelor din tarile dezvoltate. Nu ne mai ramane, asadar, decat sa privim catre orizont, la tendintele ce vor influenta inclusiv profesionistii din tara noastra.

Flexibilitate fara precedent

Din punctul de vedere al contractelor de inchierere, paradigma anilor trecuti a fost cat se poate de previzibila. Duratele se intindeau pe parcursul a ani buni, iar chiriasii si dezvoltatorii vedeau un beneficiu comun din aceasta practica. Primii se bucurau de predictibilitate si de o oarecare siguranta in privinta amortizarii investitiei. Cei din urma aveau o anume statornicie si beneficiau de avantajele specifice zonei in care si-au ales sediul. Astazi, odata cu emergenta formelor de telemunca, negocierea dintre cele doua parti pare sa se desfasoare in alti termeni. Firmelor - multe dintre ele startup-uri curajoase - le lipseste posibilitatea de a conta pe un succes care sa dureze decenii.

Flexibilitatea pretinsa dezvoltatorilor inseamna ca nu trebuie sa ne miram daca vom avea de-a face cu angajamente semnate pentru doi ani, un an sau chiar pentru sase luni. Acest fenomen se va petrece mai ales in orase precum Bucuresti, Timisoara si Cluj-Napoca, medii fertile pentru businessuri ambitioase. Mai mult, noii chiriasi au o atitudine diferita si in privinta mijloacelor pe care le gasesc in spatiile proaspat ocupate. Pereti modulari, sali de meeting ce pot fi adaptate pentru evenimente, mobilier configurabil sau zone cu iluminat ambiental. Sunt acestea, alaturi de multe altele, pe lista facilitatilor puse la dispozitia tinerilor profesionisti?

Tehnologia castiga tot mai mult teren

Trecute sunt zilele in care aparatul cel mai avansat dintr-un bioru era laptopul. Astazi, cand pana si standardul conexiunii la internet se pregateste sa marcheze o revolutie profunda, prin trecerea la parametrii 5G, spatiile de lucru din cladirile de birouri inseamna in primul rand tehnologie. De la prezenta corpurilor de iluminat inteligente, conectate cu celelalte dispozitive prin tehnologia Internet of Things si statiile de incarcare a masinilor electrice rezervate angajatilor, arsenalul de care dispun angajatii din prezent are toate sansele sa se imbogateasca.

Acesta este motivul pentru care cladirile trebuie proiectate cu gandul la nevoia perpetua de dezvoltare a infrastructurii, manifestata astazi la intervale de timp tot mai reduse. Conectarea fara precedent, intre profesionistii din diferite companii sau intre cei care sunt colegi, dar se afla in tari diferite, cere spatii prevazute cu echipamente moderne si rapiditate in remedierea disfunctiilor ce pot aparea pe parcurs. In calitate de proprietari ai cladirilor, suntem chemati sa oferim nu doar permisiunea unor adaptari periodice, ci suportul necesar acestor operatiuni.

Formula castigatoare: spatiu + servicii

Sa ne inchipuim, in linii mari, o zi aglomerata din viata unui tanar profesionist. In mod normal, programul incarcat nu i-ar lasa foarte mult timp pentru a se bucura de timpul liber, iar drumul parcurs intre job si celelalte obiective din oras i-ar solicita rezerve in plus de energie si de rabdare. Pe piata mondiala de real estate se petrece de mult timp un fenomen care a inceput sa patrunda si in tara noastra. Granitele dintre viata profesionala si cea personala devin tot mai estompate, iar profesionistii se lovesc de o nevoie noua: aceea de a regasi in proximitatea locului de munca facilitati de lifestyle.

Mai mult, angajatii sunt din ce in ce mai constienti asupra conceptelor de sustenabilitate si de dezvoltare durabila, atat in plan general, cat si personal. Cerintele lor nu vor mai include doar salile de fitness, galeriile de shopping si restaurantele cu meniu fusion, ci si spatiile de recreere sau solutiile de mobilitate care nu polueaza. Acesta pare sa fie imboldul datorita caruia natura recastiga orasul, pe masura zonele verzi incep sa fie din ce in ce mai folosite de peisagistii solicitati la proiectarea noilor ansambluri de cladiri de birouri. O companie ai carei angajati au acces la un mediu complex, conceput dupa o abordare integrativa, resimte imediat efectul pozitiv al unui personal relaxat.

Cu beneficii majore de pe urma dezvoltarii rapide din ultimii ani, piata autohtona a cladirilor de birouri atrage nu doar investitori europeni, ci si sud-africani sau chiar asiatici. In anii care urmeaza vom asista la conturarea unui peisaj efervescent, cu optiuni aproape nelimitate.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri