In ultimii ani structurile usoare din otel au devenit o optiune din ce in ce mai folosita in constructii. Ca tip de structura, ele se aseamana foarte mult cu structurile din lemn dar, pentru materialul din care sunt fabricate, acestea prezinta cateva avantaje demne de luat in considerare.

Otelul folosit pentru a crea case pe structura usoara este otel modelat la rece. Pentru a i se da forma, el se prelucreaza la temperatura camerei. Dupa prelucrare, pentru a elimina riscul de coroziune, barele de otel sunt acoperite cu un strat de zinc sau o mixtura de zinc si aluminiu.

Cu cat locul in care urmeaza sa fie folosita structura de otel este mai umed cu atat barele au nevoie de o protectie mai ridicata. In apropierea marii de exemplu, se folosesc structuri metalice cu o protectie ridicata impotriva ruginii. In zonele aride pe de alta parte, un strat protector subtire este suficient.

Case structura usoara versus case structura din lemn

Ca si in cazul caselor pe structura din lemn, casele pe structura usoara din otel se construiesc pornind de la un cadru suport. Acestuia i se adauga rand pe rand diferite componente fabricate din acelasi material. In cele mai multe cazuri, barele de otel folosite la structurile metalice sunt astfel fabricate incat instalatia electrica sa poata fi montata usor. De aceea, gaurile lasate libere pentru instalatii necesita izolare in cazul in care nu sunt folosite. In comparatie cu structurile de lemn, principalele avantaje ale structurilor usoare din otel sunt urmatoarele:

- Structurile din otel sunt alcatuite din componente mai usoare decat cele din lemn cu aceeasi rezistenta. Acest lucru permite o manevrare facila. Astfel constructia nu necesita echipament special iar intregul proiect se desfasoara ca o lucrare de tamplarie la o scara mai mare. Masa relativ mica a barelor de otel face posibila manevrarea acestora cu mana goala chiar si de o singura persoana;

- Rezistenta sporita in comparatie cu structurile de lemn permite ca structurile metalice sa fie montate cu un spatiu mai mare intre componente. Astfel, timpul de executie se reduce considerabil. Iar un timp de executie mai mic se traduce in costuri mai mici pentru proprietar, dar si mai putin deranj pentru vecini;

- Multimea elementelor, dar si modul in care sunt imbinate intre ele da voie ca structura metalica sa fie sectionata sau recompartimentata in orice stadiu al constructiei. Structurile metalice sunt des folosite si pentru constructia peretilor despartitori in cladirile de birouri. De aceea, chiar si dupa finalizarea casei se pot scoate sau adauga pereti care sa schimbe aspectul interior;

- Structurile metalice nu se dilata si nici nu isi micsoreaza volumul asa cum se poate intampla in cazul celor de lemn. De asemenea, nu pot fi atacate de daunatori fiind foarte apreciate in tarile de pe glob unde termitele reprezinta o amenintare pentru constructii.

Au structurile metalice si dezavantaje?

Din multe puncte de vedere casele pe structura metalica sunt mult superioare celor pe structura de lemn. Cu toate acestea prezinta si un dezavantaj care se poate evita totusi prin colaborarea cu o firma specializata in constructia caselor pe structura metalica.

Structurile metalice permit patrunderea sunetului mai bine decat structurile din lemn. Daca constructorul nu are experienta in utilizarea metalului pentru cladirea unei case, exista riscul ca mai ales in cazul peretilor interiori izolatia fonica sa fie aproape inexistenta. Astfel, cu toate ca locuinta este compartimentata, zgomotele dintr-o camera se vor auzi in toata casa.

Singurul mod prin care se poate evita propagarea sunetului este apelarea inca de la inceput la o firma specializata in astfel de constructii, precum Case Mexi, pentru a elimina din start riscurile ce vin odata cu beneficiile.

Cu case pe structura usoara ne putem feri de incendii

Intr-o locuinta exista nenumarate obiecte inflamabile ce pot lua foc chiar si de la o scanteie. Asternuturile, imbracamintea sau mobila dispar fara urma la contactul cu focul. Dar cu toate ca riscul de incendiu nu poate fi complet eliminat niciodata, in caz de dezastru pagubele trebuie reduse la minim. De aceea, prin optarea pentru o structura metalica la constructia casei, viteza de extindere a focului in incendii este semnificativ incetinita.

Spre diferenta de lemn, structurile metalice usoare sunt fabricate in asa fel incat sa nu ia foc si astfel sa limiteze pagubele in caz de incendiu la interiorul unei singure locuinte. Daca alte beneficii mai pot fi ignorate, siguranta pe care o dau structurile metalice in comparatie cu cele de lemn atarna greu pusa in balanta in momentul luarii unei decizii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri