Noi obligatii pentru dezvoltatorii de locuinte au intrat in vigoare saptamana trecuta: constructiile rezidentiale vor putea fi receptionate si date in folosinta cumparatorilor, doar dupa racordarea definitiva la retelele de utilitati publice. Initiatorii motiveaza demersul de reglementare prin faptul ca "imobilele construite necorespunzator au pus in pericol viata oamenilor".

Constructiile vor putea fi receptionate si date in folosinta, incepand cu acest an, doar dupa racordarea definitiva la retelele de utilitati publice. Noile obligatii pentru dezvoltatorii imobiliari apar odata cu publicarea in Monitorul Oficial, saptamana trecuta, a Legii 7/2020 ce modifica Legea 10/1995 privind calitatea in constructii, dar si Legea 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii.

Modificarile nu sunt singurele care vizeaza domeniul constructiilor, ci fac parte dintr-un plan mai amplu de modernizare a legislatiei prin simplificarea formalitatilor de autorizare si incurajarea masurilor de protectie a mediului. Unul dintre elementele de noutate aduse de textul legislativ vizeaza in mod direct piata cladirilor rezidentiale.

Astfel, "receptia la terminarea lucrarilor de construire pentru activitatile autorizate aferente ansamblurilor de locuinte individuale si colective, dar si constructiilor de utilitate publica nu va mai putea fi efectuata in lipsa finalizarii bransamentelor la infrastructura tehnico-edilitara. Mai mult, se interzice darea in folosinta a constructiei pana la admiterea receptiei la terminarea lucrarilor si punerea in functiune a bransamentelor autorizate si definitive la retelele de utilitati publice ale infrastructurii edilitare", spune Georgiana Balan, avocat coordonator al departamentului de drept imobiliar, in cadrul D&B David si Baias.

Ea adauga faptul ca "initiatorii motiveaza demersul de reglementare prin faptul ca imobilele construite necorespunzator au pus in pericol viata oamenilor. Au fost nenumarate cazuri in care locuintele din blocurile noi construite au fost vandute catre populatie, fara ca acestea sa fie racordate in mod legal la utilitati, in special la energia electrica. Aceasta practica a avut un impact nu numai la nivel formal (impiedicarea sau amanarea incheierii de catre locatar a contractelor de utilitati), dar a pus chiar in pericol siguranta si viata locatarilor prin utilizarea de racorduri necorespunzatoare".

De altfel, cu doar doua luni in urma, procedura de avizare a lucrarilor de racordare si bransament la retelele publice de utilitati a fost simplificata prin Legea 193/2019, mai arata Georgiana Balan, prin care s-a dispus ca, pentru autorizarea lucrarilor de racordare si bransament la retelele publice de utilitati, sa poata fi utilizate avizele si acordurile emise in cadrul procesului de autorizare a lucrarilor pentru cladire.

De asemenea, acolo unde nu se modifica structura de rezistenta sau aspectul arhitectural al constructiilor, a fost reglementata posibilitatea de a executa lucrari de bransamente si racorduri pe domeniul public si de bransamente aeriene fara autorizatie de construire.

"Noile modificari elimina conditionarile din legislatia anterioara, permitand executarea fara autorizatie de construire a tuturor lucrarilor de bransamente si racorduri pe domeniul public, precum si a lucrarilor de bransamente aeriene, indifirent daca modifica sau nu structura de rezistenta sau aspectul arhitectural. Singurele conditionari sunt ca aceste lucrari sa fie permise de regulamentele locale de urbanism si sa se obtina acordul/ autorizatia administratorului drumului acolo unde este cazul. Aceste prevederi sunt aplicabile tuturor imobilelor, nu numai celor rezidentiale", conchide Georgiana Balan.

Sursa foto: Luca Lorenzelli / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri