Castigatorii cursei acerbe de ocupare a spatiilor din cele cateva mall-uri autohtone provin din retailul de media si cel de electronice si electrocasnice. Din 2008 insa chiar si brandurile cu mai slaba rezonanta isi vor gasi un \"vad\", mai ales ca specialistii de la Colliers estimeaza triplarea spatiilor comerciale din mallurile romanesti. Investitiile sunt stimulate de planurile serioase pe care si le-au facut pentru Romania jucatorii cu nume celebre.
Cu un aflux de cateva milioane de vizitatori anual, mall-urile din tara au atras nume mari din zona de retail. Sustinute chiar de performantele exceptionale ale comertului de retail, si activitatile de constructie a galeriilor comerciale vor atinge o perioada de boom in 2008, cand se vor adauga alti 180.000 metri patrati suprafetei comerciale existente in prezent in mallurile romanesti.

In acest moment exista in toata tara un stoc al spatiilor comerciale de aproximativ 365,000 mp, iar pentru 2007 estimam o crestere de 50%. Mai mult, in 2009 stocul va continua sa creasca, urmand sa se dubleze fata de anul precedent, a declarat pentru Wall-Street Diana Rosescu Specialist Retail Department in cadrul Colliers Romania.

Asadar, constructia de malluri se afla pe un trend ascendent in Romania, chiar daca concurenta este inca redusa pe acest segment. Chiriasii reprezinta unul din motoarele de dezvoltare a proiectelor de tip mall. Acestia au un cuvant greu de spus in piata prin faptul ce ei reprezinta cererea, fiind dispusi sa plateasca pentru a avea o locatie cat mai buna care se traduce prin ceea ce cauta fiecare comerciant: vadul comercial. Insa cine sunt cei care iau cu asalt mall-urile din tara pentru a-si reprezenta magazinele luxoase, supermarketurile ori restaurantele pe suprafate de sute de mii de metri patrati, in cadrul unor structuri formate din subsoluri si mai multe niveluri?

Cei mai mari locatari din spatiile comerciale provin asadar din retailul de media si cel de electronice si electrocasnice. Spre exemplu, in vara anului trecut, Media Galaxy a anuntat lansarea celui mai mare supermarket de acest profil din Europa, cu o suprafata de 6.000 metri patrati prin care retailerul de electrocasnice si produse IT&C devenea cel mai mare chirias din cadrul complexului comercial Unirea Shopping Center, investitia ridicandu-se la 1,5 milioane de euro.

Numarul actual de chiriasi din cadrul Unirea Shopping Center a ajuns la 250. Pe locul doi in clasamentul locatarilor Unirea Shopping Center se situeaza La Fourmi, prima retea de supermarketuri dezvoltata pe piata Capitalei, fiind dezvoltata de investitori libanezi. Pozitia a treia este ocupata de Altex, in timp ce locul patru este detinut de Diverta, cel mai mare lant de magazine media din Romania, care a investit, in 2006, peste 3 milioane de euro pentru deschiderea de magazine noi.

Astazi Iulius Mall Timisoara are peste 240 de locatii inchiriate in timp ce Iulius Mall Iasi 199 de locatii inchiriate. Pana la sfarsitul anului trecut, Univers'All era cel mai mare retailer din incinta centrului comercial Iulius Mall Timisoara, insa dupa falimentul primului hipermarket 100 la suta romanesc, cel mai mare chirias a ramas Media Galaxy cu o suprafata totala de 2170 mp. In schimb, la Iasi , Media Galaxy ocupa doar locul patru dupa Club Viper, Blockbuster si Gima Superstore. In total, in cele doua malluri sunt angajati 1850 de persoane la toate locatiile inchiriate.

Totusi exista companii care au fost nemultumite de expunerea oferita de centrele comerciale de tip mall. Astfel, Tudor Dragomir Niculescu, proprietarul celui mai mare lant de cafenele din tara, Turabo Cafe, a decis de curand sa nu se mai dezvolte in centre comerciale precum hypermarketuri ori malluri deoarece a intampinat unele restrictii de orar si spatiu. Asocierea dintre brandul nostru si aceste centre nu a dat roade. Am pierdut atat ca imagine, cat si din punct de vedere financiar, declara Niculescu pentru Wall-Street.

In cazul Bucuresti Mall, primul centru comercial de tip mall de pe piata romaneasca, supermarketul G'Market este cel mai mare locatar urmat de Hollywood Multiplex, Media Galaxy, Diverta si retailerul britanic de imbracaminte si produse alimentare Marks and Spencer. De asemenea, G'Market ocupa cea mai mare pondere din spatiul de retail al Plaza Romania, cel de-al doilea mall aflat in proprietatea grupului de origine turca Anchor Grup, fiind urmat de Movieplex, Play Planet, Diverta si ZARA.


Cei mai mari 'locatari' din mall-uri:
Bucuresti Mall: G-market, HOLLYWOOD MULTIPLEX, MEDIA GALAXY, DIVERTA, BOWLING, MARKS AND SPENCER

Plaza Romania: G'MARKET , MOVIEPLEX, PLAY PLANET, DIVERTA, ZARA, MEDIA GALAXY

Top Restaurante

Bucuresti Mall: PHILEAS FOGG, POMODORO PIZZA, BEVERLY HILLS BISTRO

Plaza Romania: TANG DINASTY, STEAK HOUSE, LA ANCUTA

Iulius Mall Timisoara:
UNIVERS'ALL ROMaNIA 2617 mp
MEDIAGALAXY - 2170 mp
Patinoar - 1470.28 mp
Piscina - 1420 mp

Iulius Mall Iasi:
Club Viper- 2212.12 mp
BLOCKBUSTER - 1820 mp
GIMA SUPERSTORE - 1742.53 mp
MEDIAGALAXY - 1695.5 mp

Iulius Mall Timisoara:

SHANG HAI - 286.48 mp (restaurant chinezesc)
LA VELA - 225 mp (restaurant italienesc)
TAVERNA ACROPOLE - 190,46 mp (restaurant grecesc)

Iulius Mall Iasi:

CARAFFA - 440,95 mp (restaurant cu specific romanesc)
LA PERGOLA - 250 mp (restaurant italienesc)
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri