Odata ce fenomenul de urbanizare a populatiei se accentueaza, speranta de viata creste si oamenii dezvolta idei diferite legate de modul de locuire, focusul dezvoltatorilor imobiliari se muta treptat (sau ar trebui) de la proiectele de tip greenfield (constructie de la zero, de regula, in imprejurimile unui oras), la cele mai sustenabile pentru comunitati, precum cele de tip brownfield (pe platformele industriale abandonate din interiorul unui oras), apreciaza Maggie Kitshoff, residential & office managing director Prime Kapital.

"Exista foarte multe exemple clasice de regenerare urbana, inclusiv in Bucuresti. Aceste proiecte au fost dezvoltate pe platfome industriale abandonate de multa vreme, care aveau o pozitie buna in cadrul oraselor, cu o buna infrastructura, foarte adecvate pentru constructii rezidentiale sau mixte. Este un mod sustenabil de a dezvolta, deoarece infrastructura se afla deja acolo si nu trebuie sa astepti sa fie construita de la zero din bani publici. Pentru orase, astfel de proiecte de regenerare urbana sunt necesare; nu mai avem luxul de a putea alege unde dorim sa construim si doar sa extindem dezvoltarea urbana pe verticala. A devenit nesustenabil oriunde in lume", spune Maggie Kitshoff (foto).

Investitorul si dezvoltatorul imobiliar Prime Kapital a inceput recent lucrarile de constructie pentru Marmura Residence in cartierul Bucurestii Noi, unul dintre cele doua proiecte de regenerare urbana pe care le desfasoara la nivelul tarii, alaturi de Silk District. Marmura Residence va dispune de un numar de 465 de apartamente si este dezvoltat pe o suprafata de 1,5 hectare, cu 5.000 mp de spatii verzi si terase si 1.700 de mp de spatii de retail si servicii.

Diferenta dintre greenfield si brownfield

"Pentru a construi greenfield astazi trebuie sa ai motiv bun. De exemplu, «este sit-ul pe care vreau sa-l construiesc unul sustenabil si de ce»? De aceea, consider ca regenerarea urbana va deveni amprenta dezvoltarii urbane. Nu inseamna ca noi nu construim greenfield. Proiectul nostru din Pipera, Avalon, este de tip greenfield, dar este dezvoltat pe o parcela de teren situata intre constructii noi deja existente", mai spune Maggie Kitshoff.

Ea adauga ca, in general, atunci cand vorbim despre proiecte de tip greenfield, acestea implica si taieri de copaci si spatii verzi, undeva in imprejurimile unui oras, unde nu exista infrastructura si este usor si ieftin sa construiesti.

"Da, pentru un dezvoltator, constructia unui proiect pe un teren brownfield este mult mai costisitoare, pe termen scurt. Avem demolari si analize asupra terenului, care sa iti arate daca sit-ul respectiv este bun pentru construit. Este un proces mult mai indelungat si costisitor din punct de vedere al timpului si al planificarii", mai spune reprezentantul Prime Kapital.

Dar, "pe de alta parte, daca te uiti la imaginea de ansamblu, o constructie greenfield, intr-o zona cu densitate redusa, iti ofera pe termen scurt rezultate rapide ca dezvoltator, dar va insemna si foarte multi bani publici pentru a construi infrastructura necesara, pentru acest tip de dezvoltare bazeaza foarte mult pe aspecte si lucruri aditionale, care vor fi realizate in viitor".

In opinia sa, in piata rezidentiala nevoile oamenilor se schimba si au nevoie de mai multe facilitati in proximitate si confort, mai multe spatii publice.

"Unul dintre principalii factori care au generat dezvoltari rezidentiale in Bucuresti, pana acum, a fost locatia buna, cu acces la multe facilitati. Dar, acum terenurile bune nu mai sunt usor de gasit in Bucuresti, desi, ca dezvoltator, iti doresti sa construiesti intr-o locatie apropiata de o statie de metrou sau alte mijloace de transport, cu drumuri asfaltate care permit oricand o conexiune facila catre infrastructura existenta. Toate acestea le gasesti in cadrul dezvoltarilor brownfield, care ocupa locatii bune in oras, odata cu extinderea Bucurestiului din ultimii 30 de ani. Aceste sit-uri nu mai sunt utilizate, fabricile s-au inchis de multa vreme si constructiile au ramas in paragina, ceea ce constituie o sursa de degradare a orasului", arata Maggie Kitshoff.

De exemplu, "prin Marmura Residence reabilitam o zona industriala abandonata din cartierul Bucurestii Noi si o redam comunitatii. Proiectul prevede investitii in zone verzi publice, spatii atractive de socializare, mobilier stradal si o noua strada de legatura intre Bulevardul Bucurestii Noi si Soseaua Chitilei, care va fi donata administratiei publice. Vom crea astfel o comunitate dinamica in cadrul unui proiect modern si vom contribui la dezvoltarea infrastructurii publice din zona", a incheiat reprezentantul Prime Kapital.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri