Industria de coworking, drept alternativa la mediul traditional de lucru, prinde tot mai mult contur in Bucuresti, pe masura ce noi antreprenori incearca sa intre pe scena amenajarii de spatii flexibile (inca relativ putin dezvoltata), alaturi de multinationale. De altfel, spatiul de lucru modern a cunoscut de-a lungul timpului multe transformari, iar coworkingul este doar una dintre numeroasele tendinte care redefinesc conceptul de "loc de munca". Dar, de unde a inceput totul?

"Suprafata de spatii flexibile va continua sa creasca in urmatorii ani, odata cu cererea venita din partea companiilor. De asemenea, proprietarii de birouri vad tot mai mult aceste spatii drept o parte necesara a facilitatilor unei cladiri si cauta frecvent sa aduca un operator de coworking drept chirias pentru a-si construi oferta. Aceste tendinte continua sa consolideze perceptia ca spatiile flexibile devin o solutie standard pe piata de cladiri birouri, iar coworkingul va ajunge la o pondere de 20-30% din suprafata de birouri la nivel global pana in 2030. Piata din Romania urmareste aceeasi evolutie precum cea a hub-urilor europene de coworking mai mature, precum Londra si Berlin - trecand de la clienti freelance la corporate si de la contracte pe termen scurt la solutii pe termen lung", spune Dan Zakai, CEO Mindspace, pentru wall-street.ro.

Citeste si: Care sunt factorii cheie pentru industria de coworking in 2020

1995: C-Base si lansarea "hackerspaces"

In 1995, un numar de 17 pasionati de calculatoare au fondat C-Base in Berlin. Desi nu chiar un spatiu de coworking, C-space a oferit hackerilor o comunitate si facilitati pentru a-si continua eforturile orientate spre lumea calculatoarelor. Acest lucru a stabilit o noua tendinta in comunitatea hackerilor si a introdus notiunea de "hackerspaces", adica spatii fizice, unde persoane interesate de calculatoare ar putea sa se adune pentru a colabora si a lucra intr-un mediu deschis. Desi acest model se abate de la conceptul de coworking pe care il recunoastem in prezent, respectivele "hackerspaces" sunt privite uneori (poate incorect) drept bazele spatiilor de lucru colaborative de astazi.

1999: Apare termenul de "coworking"

Bernard DeKoven, un designer american de jocuri si un teoretician al distractiei (activitate legata de studierea conceptului de distractie, ca opus al starii de plictiseala) a inventat termenul de "coworking" in 1999. Dar, el avea o definitie și o viziune complet diferite pentru acest termen decat ceea ce se semnifica el acesta astazi. DeKoven a folosit coworking-ul pentru a descrie fenomenul de "a lucra impreuna ca egali", in loc "de a lucra impreuna, dar separat".

El explora aplicabilitatea proiectarii jocului la nivelul muncii si a cautat sa identifice o metoda prin care sa poata descompune limitele ierarhice si sa faciliteze colaborarea intre indivizii perceputi ca egali. Este un pic complicat, dar ideea este ca, desi DeKoven a inventat termenul, acesta a fost interpretat, in cele din urma, intr-un sens foarte diferit de cel prevazut.

In acelasi an in care DeKoven a lansat termenul de (bine, versiunea lui) de coworking, 42West24 a aparut pe scena din New York. Acesta era un spatiu cu optiuni flexibile pentru echipe si persoane care cautau un spatiu de lucru. Dar un element cheie al notiunii de azi de coworking lipsea din 42West24: nu punea accent pe comunitate. Totusi, deschiderea spatiului a fost considerata un progres in piata, iar influenta sa se resimte si astazi in New York.

Citeste si: Ce vor sa aiba la munca romanii care lucreaza in birouri

2002: In Viena se deschide un "centru pentru antreprenori"

In 2002, doi antreprenori austrieci si-au propus sa puna capat lucrului de acasa si sa creeze un spatiu in care mai multe persoane se pot aduna pentru a lucra si crea in mod colaborativ. Pentru a-si aduce viziunea la viata, cei doi au transformat o fosta fabrica in noua casa de arhitecti, consultanti in PR, freelanceri si startup-uri, numindu-l "Schraubenfabrik". Dar, in loc sa fie cunoscut drept un spatiu de coworking, a fost, din lipsa unui termen mai bun, ani buni denumit "centru antreprenorial".

2005: Primul spatiu de coworking apare in San Francisco

Brad Neuberg a fost primul antreprenor care a lansat un spatiu de coworking, in san Francisco, denumit initial "9 to 5 group". A lansat apoi San Francisco Coworking Space, iar mai tarziu Hat Factory. La inceput, conceptul unui business de coworking nu a fost un succes.

De fapt, nimeni nu a fost interesat in prima luna sa lucreze din "9 to 5 group". Insa, treptat, interesul a fost starnit si conceptul de coworking a prins. Odata cu 2006, numarul de spatii de coworking s-a dublat la nivel global, intr-un ritm anual, in contextul in care cererea pentru aceste servicii a sporit constant.

2007: Google si Wikipedia indexeaza termenul de coworking

Termenul de coworking a fost observat pentru prima data ca tendinta pe Google in 2007. De atunci, volumul cautarilor pentru "coworking" a crescut de peste sase ori fata de alte interogari. De asemenea, termenul a intrat rapid in atentia mass-media, in intreaga lume, iar pe Wikipedia a fost publicata si o pagina pentru a descrie aceasta tendinta de redefinire a spatiului de lucru.

Care este imaginea de ansamblu de astazi? Se estimeaza ca peste 10.000 de spatii de coworking functioneaza la nivel mondial, oferind atat un spatiu de lucru cat si o comunitate pentru milioane de persoane.

Citeste si: Ce urmeaza pentru industria de coworking dupa esecul WeWork

Sursa foto: LightField Studios / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri