Un studiu global recent realizat la nivel global de catre Steelcase, furnizor de mobilier si solutii pentru amenajari de spatii de birouri, arata ca, desi o pondere de 77% dintre angajati au, de regula, propriul birou, marea majoritate dintre acestia, adica 87%, isi petrec de la doua pana la patru ore in fiecare zi muncind din alta parte. Ca urmare, studiul Steelcase a incercat sa afle "de ce angajatii migreaza de la spatile de lucru atribuite"? Ce tipuri de spatii cauta? Este suficient ca angajatorul sa ofere niste canapele si un bar in plus spatiului de lucru?

Potrivit studiului Steelcase, denumit sugestiv "Ce isi doresc angajatii", monotonia este un motivator urias, in contextul in care, peste jumatate dintre respondenti (51%) au spus ca au nevoie de o "evadare" de la a lucra in acelasi loc pe timpul zilei, iar 43% apreciaza ca spatiile informale pot ajuta la consolidarea increderii intre colegi.

De asemenea, 24% dintre respondenti au apreciat ca existenta unor spatii informale pentru lucru intensiv in liniste i-ar ajuta, 37% vor sa beneficieze de o ergonomie ridicata la birou, pentru un confort fizic si emotional sporit, in timp ce 47% si-ar dori un spatiu de lucru atractiv care sa le ofere inspiratie.

Asteptari versus realitate

In general, respondentii studiului Steelcase au acordat scoruri scazute pentru spatiile obisnuite de lucru pe care companiile le ofera astazi angajatilor. Mai precis, 53% afirma ca nu reusesc sa gaseasca, de regula, in cadrul biroului companiei un spatiu de lucru de care ar avea nevoie. Alti 40% apreciaza ca in cadrul biroului nu dispun de suficient spatiu de lucru informal, pentru activitati care nu tin de activitatea obisnuita a companiei.

In acelasi timp, acestia si-ar dori sa aiba acces vizual sporit la spatii verzi (45%), suport mai ridicat pentru interactiuni informale (41%), acces sporit la spatii care ofera intimitate vizuala si acustica (38%) sau o ergonomie ridicata (37%).

Atat generatiile mai tinere, cat si angajatii in varsta prefera spatiile informale si le folosesc diferit. Millennials ar utiliza spatiile pentru masa sau de la bar pentru a se concentra asupra a ce au de facut pentru companie, in timp ce generatiile mai in varsta ar folosi aceste spatii pentru colaborare si socializare.

Pe de alta parte, spatiile de relaxare sunt utilizate de catre millennials pentru mai multa intimitate, in timp ce generatiile mai in varsta folosesc aceste spatii pentru activitati sociale. Tinerii sunt, de asemenea, mai predispusi sa foloseasca o gama larga de spatii pentru activitati informale si sa isi regleze mobilierul de lucru, in timp ce angajatii mai in varsta tind sa isi aleaga locuri preferate pentru a le folosi si sa lase mobilierul cu setarile implicite.

Ierarhia nevoilor de la birou

La fel cum au nevoi alimentare, de apa si siguranta de baza in viata, oamenii au si nevoi diferite la locul de munca. Potrivit studiului Steelcase, in cadrul unui spatiu de lucru, companiile trebuie sa ofere le ofere angajatilor acces la tehnologie, o gama variata de spatii informale care sa sustina diferite tipuri de munca si permisiunea de a utiliza aceste spatii.

Majoritatea organizatiilor ofera angajatilor doar tehnologie si permisiunea de a lucra in spatii informale. Dar ceea ce lipseste este gama de spatii care sa le ofere bunastarea fizica, cognitiva si emotionala.

Sursa foto: Steelcase

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri