Indiferent daca vrei sa cumperi sau sa inchiriezi un apartamant, alegerea locului potrivit poate fi dificila si, cu siguranta, necesita o atentie deosebita. Spatiul in care vei locui trebuie sa indeplineasca niste conditii pentru ca traiul tau sa fie placut, armonios, confortabil si fara surprize neplacute.

Iata de ce trebuie sa tii cont inainte sa alegi apartamentul in care vei locui.

Documenteaza-te bine

Locul pe care il vei numi „acasa” trebuie sa fie situat intr-o zona favorabila tie, sa fie intr-o stare generala buna, sa aiba spatiul necesar si un pret pe care ti-l poti permite. In era internetului, oricine se poate documenta despre diverse proprietati doar cu o cautare online, asa ca, inainte sa mergi la vizualizari, selecteaza apartamentele care indeplinesc cat mai multe dintre criteriile dupa care te ghidezi.

Zona joaca un rol foarte important. Va trebui sa tii cont de aspecte precum: costul locuintelor in acea zona, apropierea fata de locul de munca, accesul la mijloace de transport, siguranta, facilitatile existente (cum ar fi magazine, farmacii sau policlinici). Acestea sunt importante mai ales daca intentionezi sa cumperi locuinta. Atunci cand vrei sa faci o astfel de achizitie, mai ales daca locuiesti in capitala, asigura-te ca ai consultat oferta completa de apartamente de vanzare in Bucuresti. Astfel, vei avea mai multe sanse sa gasesti un spatiu care sa corespunda nevoilor si dorintelor tale.

Alti factori importanti sunt: cat de veche e locuinta, in ce stare sunt instalatia electrica si cea sanitara, cat de rezistente sunt materialele utilizate pentru instalatii. Daca acestea sunt degradate sau necalitative, ele pot cauza pagube costisitoare si va fi nevoie sa faci renovari.

Tine cont de suma pe care va trebui sa o investeti

Este posibil sa gasesti un apartament care nu se afla in stadiul pe care ti-l doresti. Astfel, va fi nevoie sa investesti in reparatii sau finisari. Daca doar inchiriezi casa, se intampla mai rar sa fie nevoie de finisari, insa, pentru a-i da personalitate, vei investi in obiecte de decor sau piese mici de mobila, daca e nevoie.

Inainte sa alegi apartamentul unde te vei muta, gandeste-te de ce imbunatatiri are nevoie si care este costul acestora.
In cazul in care vei cumpara apartamentul, va trebui sa te asiguri ca finisajele si dotarile sunt pe placul tau. Gresia si faianta, parchetul, usile, culorile peretilor pot deveni, astfel, criterii de selectie. Daca acestea nu te incanta, tine cont de faptul ca va trebui sa investesti mai multi bani in amenajare.

De asemenea, e foarte important sa stii cat de usor este de intretinut apartamentul, daca exista o centrala termica sau daca blocul sau cladirea in care se afla locuinta este izolat termic. Poti cere proprietarului sa-ti arate chitante cu costurile intretinerii din timpul iernii.

Anul constructiei blocului

Anul in care a fost construit blocul este foarte important in decizia de a te muta intr-un apartament sau nu. O cladire prea veche ar putea pune in pericol siguranta ta si a familiei tale.

De exemplu, firmele de asigurari percep tarife mai mari pentru asigurarea unei locuinte intr-un bloc construit inainte de 1977. De asemenea, pentru locuintele incadrate cu risc seismic mare, poti avea probleme la obtinerea unui credit imobiliar.
Cele mai cautate apartamente sunt in blocurile construite dupa cutremurul din 1977.

Intereseaza-te de vecini

Vecinii vor fi parte din viata ta, atata timp cat locuiesti la bloc. Incearca, pe cat posibil, sa afli cu cine ai de-a face. Poti vorbi cu fostul proprietar, poti intreba un vecin despre celelalte persoane care locuiesc in imediata apropiere. Vei vrea sa stii daca ai vecini amatori de petreceri, galagiosi sau care nu inspira incredere. De asemenea, nu ti-ai dori nici ca acestia sa se situeze in extrema cealalta, cu un auz mult prea sensibil.

Mai poti intui lucruri despre comunitatea in care vei locui, in functie de curatenia scarii blocului.

Asadar, inainte sa-ti alegi un apartament in care sa te muti, va trebui sa acorzi atentie catorva detalii esentiale care te scapa de situatii neplacute si te ajuta sa gasesti confortul de acasa.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri