Este prea devreme pentru a trage o concluzie cu privire la impactul negativ al pandemiei de coronavirus asupra pieței rezidențiale din România, însă cert este că, odată cu izolarea voluntară la domiciliu a populației și scăderea numărului de vizionări de apartamente, agenții imobiliari au cam rămas fără obiectul muncii, ceea ce pune presiune pe nevoia de a te reinventa și de inova pentru a rămâne în piață, spune Georgian Marcu, fondator al companiei Green Angels.

"Totul este dat peste cap în aceste zile în piața rezidențială. Majoritatea notarilor și-au închis cabinetele, iar cei care mai lucrează te primesc doar cu programare. A fost redusă la minim interacțiunea; se verifică online contractele, apoi mergi la notar, semnezi și ai plecat. Probema majoră intervine la DITL (Direcția de Impozite și Taxe Locale - n.r.), de unde actele fiscale mai pot fi obținute doar la solicitarea notarilor, dar procedura este greoaie. De trei zile ne chinuim să scoatem niște fiscale", spune Georgian Marcu (foto).

El adaugă că la situația menționată mai sus se adaugă și faptul că multe tranzacții au fost amânate de către cumpărători.

"Activitatea a scăzut drastic și probabil că așa va rămâne în următoarea perioadă până se concretizează ceva. Cu toate acestea, sunt colegi care încă se duc la vizionari. Eu, personal, am evitat, dar este alegerea fiecăruia, în ultima instanță. Am încercat să găsesc variante, legate de vizionarile de apartamente, dar nu este același lucru. Am făcut două astfel de vizionari live prin telefon. Partea bună este că se păstrează interacțiunea, comparativ cu un video realizat deja de echipa de marketing. Partea mai puțin bună este că nu o să o poți compara niciodată cu o întâlnire față în față. Este doar o soluție de avarie, utilă numai în apartamentele nelocuite", apreciază Georgian Marcu.

În opinia sa, "este prea devreme pentru a trage o concluzie, însă în profesia de agent imobiliar, la ora actuală rămâi cam fără obiectul muncii, prin prisma faptului că dacă alegi să nu mai ieși la vizionari, indiferent ce faci tu la birou, fără o interacțiune directă cu clientul, nu ai contracte semnate, nu ai nimic. Va fi foarte dificil pentru agenții imobiliari care nu au economii puse deoparte".

Foarte mulți agenți imobiliari vor trebui să se adapteze noilor vremuri, altfel ar putea renunta la această profesie.

"Panica a avut și va avea un rol major de acum încolo în dinamica economiei. Oricât de antreprenor ai fi tu, tot om ești până la urmă și te afectează la nivel emoțional, mai ales dacă va crește numărul de îmbolnăviri. Vestea bună este agențiile vor trebuie să se reinventeze, cei mai puternici și inovatori vor rezista și, în mod cert, se vor naște noi lideri. Vor și câștigători ai acestei perioade și va exista real estate și după această pandemie", conchide Georgian Marcu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri